2015-02-05 07:51:17
Φωτογραφία για ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΗΝ ΘΗΛΙΑ Η ΕΚΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να άρει την εξαίρεση που είχε προβλεφθεί για τα εμπορεύσιμα χρηματοδοτικά μέσα που εκδίδονται ή είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο και βάσει των οποίων οι ελληνικές τράπεζες είχαν πρόσβαση στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος η απόφαση της ΕΚΤ δεν επηρεάζει τα επίπεδα ρευστότητας της ελληνικής αγοράς, καθώς οι τράπεζες θα υποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση από τον ELA κάτι που όπως τόνισε ο ίδιος θα βαρύνεται αναπόφευκτα με μεγαλύτερο κόστος. Το αιτιολογικό της απόφασης αναφέρει πως η άρση της εξαίρεσης είναι σύμφωνη με τους ισχύοντες κανόνες του Ευρωσυστήματος, δεδομένου ότι επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα «να αναλάβει την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος». 


Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ ξεκαθαρίζεται πως η αναστολή δεν έχει καμία επίπτωση στο status αντισυμβαλλομένων των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς οι ανάγκες ρευστότητας που επηρεάζονται μπορούν να ικανοποιηθούν από την εθνική κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωσυστήματος.

Ανακοίνωση εξέδωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών στην οποία αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.

Αναλυτικά η απόφαση της ΕΚΤ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση (waiver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης. 

»Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.

»Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών ως αντισυμβαλλόμενων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τα αντισυμβαλλόμενα μέρη του ευρωσυστήματος, για τα αντισυμβαλλόμενα μέρη που δεν έχουν επαρκή collateral, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του ELA εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος. Τα εν λόγω αξιόγραφα θα πάψουν να γίνεται αποδεκτά ως collateral με την λήξη της τρέχουσας πράξης αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015)»

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ