2015-02-05 18:33:18
Φωτογραφία για Ανακοίνωση που μας ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ από τη Eurobank: Πώς ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ η ΑΠΟΦΑΣΗ της ΕΚΤ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις διαπραγματεύσεις
Η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ, δεν θα επηρεάσει την κατάσταση των ελληνικών. χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη λειτουργία της νομισματικής πολιτικής και, συνεπώς, οι ανάγκες ρευστότητας θα μπορέσουν να καλυφθούν μέσω του μηχανισμού ELA, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάλυσή του το τμήμα ανάλυσης της Eurobank με επικεφαλής τον Πλάτων Μονοκρούσο.

Ωστόστο, όπως επισημαίνει, εαν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 11 Φεβρουαρίου για να συνεχιστεί η αναθεώρηση του παρόντος προγράμματος (φαίνεται απίθανο σε αυτό το σημείο, με δεδομένες τις πιο πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις) ή να αντικατασταθεί με κάποιου άλλου είδους αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καταφύγουν στον ELA για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών χρηματοδότησής τους.

Ο ELA αποτελεί μια πιο ακριβή πηγή ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες (της τάξης του 1,55%) σε σχέση με τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ (μόνο 5 μονάδες βάσης, επί του παρόντος).


Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι η χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανήλθε σε 56 δισ το Δεκέμβριο του 2014.

Αυτό το ποσό είναι πιθανόν να έχει αυξηθεί περαιτέρω τον Ιανουάριο λόγω των εκροών και τη μειωμένη διατραπεζική χρηματοδότηση από τα εγχώρια ιδρύματα.

Να σημειωθεί ότι ένα μέρος της χρηματοδότησης αυτής εξασφαλίζεται από την επιβοηθητική εγγύηση (π.χ. ανακεφαλαιοποίηση που σχετίζεται με ομόλογα του EFSF, δάνεια και άλλα ομόλογα χωρίς κρατικές εγγυήσεις) που θα παραμείνουν επιλέξιμα και μετά την 11 Φεβρουαρίου.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση της ΕΚΤ θα επηρεάσει:

α) τα τραπεζικά ομόλογα – Πυλώνας ΙΙ- (περίπου € 55 δισ σε συνολικό ονομαστικό χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από τις ελληνικές τράπεζες σε πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος συν ένα ακόμη αναξιοποίητο ποσό της τάξης των 30 δις από ομόλογα του ELA

β) του τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου και

γ) τα έντοκα γραμμάτια (μόνο 3,5 δις μπορούν να δεσμευθούν επί του παρόντος από τις ελληνικές τράπεζες).

Να σημειωθεί ότι το Euro Working Group συνεδριάζει σήμερα και θα αποφασίσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση στις 11 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν την ελληνική κατάσταση.

Ο καθαρός αντίκτυπος της απόφασης της ΕΚΤ θα είναι στα έντοκα γραμμάτια ( € 9,5 δισ που κατέχει σήμερα από τις εγχώριες τράπεζες) και τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου των εγχώριων τραπεζών (συνολικά € 10 δισ σε θεωρητικό επίπεδο, που αποτελείται του 6,5 δις ομόλογα του πυλώνα ΙΙΙ και 3,5 δις σε αλλά ΟΕΔ).

Υπάρχει η υποχρέωση της εθνικής τράπεζας της χώρας να ζητήσει έγκριση από την ΕΚΤ για την παροχή της εν λό'γω ρευστότητας, η οποία ανανεώνεται σε δεκαπενθήμερη βάση.

Η ΕΚΤ, η οποία είχε χορηγήσει για πρώτη φορά έγκριση δύο εβδομάδων για τις ελληνικές τράπεζες στις 21 Ιανουαρίου, αφού έλαβε επίσημη αίτηση από την Τράπεζα της Ελλάδα, ανανέωσε την απόφασή της για € 10 δισ κατά τη συνεδρίαση της 4ης Φεβρουαρίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ (άρθρο. 14.4), αναθέτει την ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τον περιορισμό της λειτουργίας του ELA αν παρεμβαίνει με τους στόχους και τα καθήκοντα του Ευρωσυστήματος "(π.χ., παραβιάζει την απαγόρευση της συνθήκης της νομισματικής χρηματοδότησης).

Τέτοιες αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Η ΕΚΤ αναμένεται να επανεκτιμήσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA στις 18 Φεβρουαρίου.

Μέχρι τότε, η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή των Ελλήνων τις προγραμματικές δηλώσεις της για έγκριση. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της 9 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση της ΕΚΤ

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε χθες να άρει την εξαίρεση (waiver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Οι ελληνικοί τίτλοι θα πάψουν να είναι αποδεκτοί ως εγγύηση από τη λήξη της τρέχουσας πράξης κύριας αναχρηματοδότησης, ήτοι στις 11 Φεβρουαρίου 2015.

Η συγκεκριμένη απόφαση, με βάση την ανακοίνωση της ΕΚΤ, είναι σύμφωνη με τους ισχύοντες κανόνες του Ευρωσυστήματος, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως επιτυχής η ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε από την πλευρά του ότι η εν λόγω απόφαση δεν αντανακλά οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα και ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και προστατεύεται πλήρως από την πρόσβαση στον ELA.

Επιπλέον, "λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή, η ΕΚΤ ασκεί πίεση στo Eurogroup να προχωρήσει γρήγορα για να συνάψει νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της».
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ