2015-02-07 18:23:07
Φωτογραφία για Το 20%-25% έφτασε η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η συμβολή του τουρισμού στην οικονομία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το SETE Intelligence και τη μελέτη που εξέδωσε, οι τουριστικές εισπράξεις δημιούργησαν... τη χρονιά που πέρασε τουλάχιστον 9% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται σε 20% έως 25%. Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη, το 2014 παρουσίασε ανάπτυξη 11,3% ή 1,8 δισ. ευρώ (από 15,2 δισ. άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2013 σε 17 δισ. το 2014) όταν το συνολικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 3,5 δισ. σε ονομαστικούς όρους και αυξήθηκε κατά 0,6% περίπου σε πραγματικούς λόγω αποπληθωρισμού. Συνολικά, το SETE Intelligence εκτιμά πως το 2014 οι αφίξεις θα φτάσουν τα 22 εκατ. και οι εισπράξεις 13,2 δισ. ευρώ.

Στα περαιτέρω συμπεράσματα των στοιχείων που συγκέντρωσε το SETE Intelligence, το οποίο αποτελεί το όργανο μελετών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, δημιουργείται επιπλέον 1,2 ευρώ έως 1,65 πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ.


Ειδικότερα για τρεις νησιωτικές περιφέρειες (Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο) φάνηκε ότι συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία τουλάχιστον 50% του ΑΕΠ των περιφερειών αυτών. Οι περιφέρειες αυτές έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα, υποστηρίζοντας την άποψη ότι ο τουρισμός οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των περιοχών στις οποίες αναπτύσσεται.

Σε ότι αφορά την απασχόληση, τα στοιχεία έδειξαν πως προσέφερε στην αιχμή του –σε συνδυασμό με την εστίαση –το 30% των θέσεων μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, πλέον των θέσεων αυτοαπασχολούμενων σε 31 χιλιάδες μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης. Επίσης κάλυψε με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 75% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Οι εισπράξεις αυτές σχεδόν ισούνται με τις εισπράξεις από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων.

Αν στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές από τον εισαγόμενο τουρισμό, τότε το σύνολο υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων πλην πλοίων και καυσίμων.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι πλέον προφανής αφενός η σπουδαιότητα του τουρισμού για την ελληνική οικονομία και αφετέρου ο δυναμισμός του κλάδου και συμπληρώνει πως ο δυναμισμός αυτός αποτελεί την αφετηρία στην οποία πρέπει να βασιστούν οι πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τη σημαντικότερη αδυναμία του τουρισμού της χώρας, δηλαδή την εποχικότητα. Και αυτό καθώς το 60% περίπου των αφίξεων και των εσόδων πραγματοποιούνται στο 3ο τρίμηνο και μόλις 6% των αφίξεων και 3% των εσόδων στο 1ο τρίμηνο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ