2015-02-09 12:21:44
Φωτογραφία για Γιατί ο Τσίπρας είναι πιο απομονωμένος από ποτέ;
Δύο εβδομάδες πέρασαν από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Την πρώτη εβδομάδα γκρέμισε γέφυρες και τη δεύτερη πέρασε πολλές ώρες στο γραφείο με σκοπό να τις ξαναχτίσει. Ωστόσο ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας έκλεισε και αυτή την εβδομάδα πιο απομονωμένος στην Ευρώπη από ότι στην αρχή: ακόμη και η γαλλική κυβέρνηση του είπε να μην προσπαθήσει να χωρίσει στα δυο την Ευρωζώνη.

Ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον, μελετάει την πρωθυπουργική ατζέντα και τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα μκαι αποφαίνεται πως έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά. Ειδικά με την ομιλία του την Κυριακή έβαλε τους κανόνες για μια αποφασιστική εβδομάδα αντιπαράθεσης. «Θεωρητικά μια συμφωνία είναι ικανή να επιτευχθεί αφού κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Αλλά ο ομιλία του κ. Τσίπρας την Κυριακή είναι βέβαιο ότι θα σκληρύνει τους φόβους της Ευρωζώνης οδηγώντας στο συμπέρασμα πως το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεση συμφωνία είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός
. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι ο Τσίπρας έκανε κακή εκτίμηση της Ελλάδας και υποτίμησε τις πολιτικούς, θεσμικούς, οικονομικούς και νομικούς περιορισμούς της ιδιότητας του μέλους στην Ευρωζώνη, κάνοντας μια λύση ακόμη πιο δύσκολη να επιτευχθεί», σημειώνει ο Νίξον.

Η ΕΚΤ

Η Αθήνα πιστεύει πως θα ξεπεράσει το βραχυχρόνιο πρόβλημά της λαμβάνοντας από την ΕΚΤ την απαραίτητη χρηματοδότηση, είτε μέσω δανείου, είτε ευθέως μέσω των τραπεζών. Κάτι τέτοιο, όμως, σημειώνει ο Νίξον είναι απίθανο και το φράγμα θα το έβαζε η ίδια η Κεντρική Τράπεζα. Την ίδια στιγμή ο Τσίπρας αντιδράει και στην πρόταση για επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος.

Ο Νίξον διερωτάται: Πόσο μακριά θα πάει την μικροπολιτική του ο Τσίπρας; Είναι προετοιμασμένος να αφήσει το τρέχον πρόγραμμα δίχως κάποιο άλλο να πάρει τη θέση του; Ο Τσίπρας νιώθει ανακουφισμένος από το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει το καλώδιο από τις τράπεζες που θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από τον ELA, αλλά και αυτό δεν θα κρατήσει επ' αόριστον επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα.

Η πρόσβαση στις αγορές

«Ο Τσίπρας πιστεύει πως μια βραχυχρόνια πίεση μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη μακροπρόθεσμη συμφωνία. Ωστόσο οι πολιτικές αναλυτές της Ευρωζώνης φοβούνται πως η στρατηγική του αποκαλύπτει μια εσφαλμένη στρατηγική για την πραγματική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα του. Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρόσβαση στις αγορές. Ακόμη και αν πετύχει αναδιάρθρωση του χρέους, η οικονομική ανάκαμψη δεν θα έρθει όσο οι επενδυτές εξακολουθούν να αποφεύγουν την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Τρόικα η Ελλάδα θα ακολουθούσε τα χνάρια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και θα έβγαινε στις αγορές, ενώ μετά το υπάρχον πρόγραμμα θα ακολουθούσε η πιστωτική γραμμή. Η τωρινή πολιτική κρίση εξανέμισε τις ελπίδες. Ο Τσίπρας απαιτεί από την Ευρωζώνη να σεβαστεί την εκλογική εντολή, αλλά η πρόκλησή του είναι να κερδίσει το σεβασμό των επενδυτών», αναφέρει ο Νίξον στο άρθρο του.

Η απάπτυξη και οι επενδυτές

Το ζητούμενο είναι αν η όποια ελάφρυνση του χρέους θα οδηγήσει σε επενδύσεις και ανάπτυξη. Οι επενδυτές για να εμπιστευτούν τον Τσίπρα και να ρίξουν τα χρήματά τους περιμένουν να δουν τι θα κάνει σε τέσσερις βασικούς τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας: τους φόρους, τη διαφθορά, το καθεστώς αφερεγγυότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις. Όλα αυτά θα μπορούσαν να στείλουν μήνυμα και στις Βρυξέλλες και να κάνουν μιοα συμφωνία πιο πιθανή. «Έτσι και αλλιώς η Βρυξέλλες μόνο να βοηθήσουν μπορούν, αρκεί να γίνει πιστευτό ότι και η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να μάθει σύντομα πως αυτή είναι η μόνη και πιθανή βάση στην οποία μπορεί να σταθεί ένα μέλος μιας νομισματικής ένωσης». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ