2015-02-12 17:45:21
Φωτογραφία για ΤΩΡΑ! Αυξάνει το ρευστό στις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ
Την αύξηση του ορίου έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες από 60 δισ. ευρώ σε 65,6 δισ. ευρώ αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε τηλεδιάσκεψη που είχε το μεσημέρι, προκειμένου να καλυφθούν πρόσθετες ανάγκες των τραπεζών, που αντιμετωπίζουν εκροές καταθέσεων.

Το όριο παροχής ρευστότητας θα εξετασθεί και πάλι στην τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στις 18 Φεβρουαρίου, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος προβλέπει ότι τα όρια του ELA εξετάζονται σε κάθε τακτική συνεδρίαση του δ.σ., δηλαδή δύο φορές το μήνα.

Όσο είναι φερέγγυες, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να λαμβάνουν έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας (ELA) από το Ευρωσύστημα, τονίζει, μιλώντας στους “Financial Times” ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του 6μελούς εκτελεστικού συμβουλίου, Πέτερ Πράετ (στη φωτογραφία).


Η παροχή έκτακτης ρευστότητας, μέχρι του ποσού των 60 δισ. ευρώ, έχει καθοριστική σημασία για την ομαλή λειτουργία των ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι από χθες έχουν πάψει να γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, για τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του τακτικού της μηχανισμού.

Συνολικά οι τράπεζες μπορούν να αντλήσουν περισσότερα από 80 δισ. ευρώ, καθώς διαθέτουν και ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τα οποία έλαβαν για την ανακεφαλαιοποίησή τους, τα οποία εξακολουθούν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ.

Ο Πράετ ρωτήθηκε για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας-ευρωζώνης, αλλά απέφυγε να συνδέσει αυτό το θέμα με την παροχή του ELA στις τράπεζες. Ως γνωστόν, η ΕΚΤ απέκλεισε τα ελληνικά ομόλογα επειδή εκτίμησε ότι στις 28 Φεβρουαρίου δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα, ώστε να κλείσει το προηγούμενο πρόγραμμα και να αρχίσει η εφαρμογή νέου.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ δεν συνέδεσε την υπαγωγή σε πρόγραμμα με την παροχή ELA, τονίζοντας ότι οι κανόνες που ισχύουν για αυτή τη χρηματοδοτική διευκόλυνση είναι σαφείς: «Είναι βασικός όρος για τις τράπεζες που δέχονται έκτακτη χορήγηση ρευστότητας να παραμένουν φερέγγυες», όπως ανέφερε.

Αυτό σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής του ELA, ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-ευρωζώνης, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκαν, έχουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και πέρασαν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχουν ακουσθεί και ακραίες φωνές για αυτό το θέμα. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γιενς Βάιντμαν, έχει υποστηρίξει ότι η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών πρέπει να κρίνεται και με βάση την κατάσταση του ελληνικού κράτους, δεδομένου ότι έχουν υψηλό βαθμό εξάρτησης από το Δημόσιο.

Αν το Ελληνικό Δημόσιο δεν βρίσκεται στην «ομπρέλα» ενός προγράμματος διάσωσης, έχει υποστηρίξει ο Βάιντμαν, αυτό θα θέσει εν αμφιβόλω και την φερεγγυότητα των τραπεζών και θα πρέπει να εξετασθεί η διακοπή του ELA, ακόμη και αν οι τράπεζες εμφανίζουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Υπενθυμίζεται ότι για να αποφασισθεί η διακοπή του ELA από το συμβούλιο της ΕΚΤ απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 και, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να προσχωρούν αρκετοί τραπεζίτες στην ακραία επιχειρηματολογία του Βάιντμαν, η οποία κινείται εκτός γράμματος των κανόνων της ΕΚΤ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ