2015-02-13 02:34:05
Φωτογραφία για Σύγχρονα έργα αγιορείτων μοναχών «ταξιδεύουν» στη Θεσσαλονίκη
Ο αγιογράφος Λουκάς Ξενοφωντινός, είναι ένας από τους επικεφαλής του αγιογραφικού εργαστηρίου της... μονής Ξενοφώντος στο Αγίο Όρος και καθοδηγεί τους μοναχούς που φιλοτεχνούν αγιογραφίες, προσωπογραφίες και έργα που αντλούν τη θεματολογία τους από την καθημερινή ζωή των μοναχών του Αγίου Όρους.

Σε μία από τις σπάνιες εξόδους του από το Άγιο Όρος, θα βρεθεί τον επόμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου εγκαινιάζεται αύριο (13/2) στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η έκθεση «Η τέχνη του Αγίου Ορους στο Τελλόγλειο, έργα σύγχρονων αγιογράφων και μοναχών».

Ο μοναχός θα μιλήσει για τη βυζαντινή αγιογραφία. Για τη σημασία του Αγίου Όρους και τον καθοριστικό ρόλο της Αγιογραφίας που συνεχίζει να εμπνέει, να συμβουλεύει, να συντονίζει και ταυτόχρονα να επιτρέπει στους αγιογράφους να εκφράζονται ελεύθερα, σύμφωνα με τους κανόνες της βυζαντινής τέχνης και τεχνικής.


Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι φιλοτεχνημένα από τον άρχοντα αγιογράφο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κ. Κωνσταντίνο Ξενόπουλο, τον πατέρα Παναγιώτη Πεύκη και τον κ. Γεώργιο Σιδηρόπουλο, τρεις απόφοιτους της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους και καθηγητές αγιογραφίας, καθώς και από αγιογράφους μοναχούς.

Το περιεχόμενο της έκθεσης συνθέτουν αγιογραφίες, φιλοτεχνημένες σύμφωνα με την Μακεδονική, Κρητική, Επτανησιακή και Παλαιολόγεια Σχολή καθώς και από προσωπογραφίες και σκηνές από την καθημερινή ζωή των μοναχών του Αγίου Όρους.

Αφορμή της διοργάνωσης της έκθεσης αποτέλεσε η παρουσία σπάνιων θρησκευτικών εικόνων του «λαϊκού» ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης του Τελλογλείου με τίτλο «Τιμή στον Tériade», όπου παρουσιάζεται η δραστηριότητα του συλλέκτη έργων τέχνης, τεχνοκριτικού και εκδότη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Απριλίου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ