2015-02-15 16:13:13
Φωτογραφία για Πόσο πωλείται το vip πρωθυπουργικό αεροσκάφος
Για όσους ακόμη αναρωτιούνται γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προχωρήσει σχεδόν καμία από τις μεγάλες “αποκρατικοποιήσεις” που η ίδια ¨ευαγγελιζόταν” ,η ιστορία των vip αεροσκάφων ,των “πρωθυπουργικών” όπως τα λέμε είναι διδακτική. Ούτε καν το ένα από τα τρία αεροσκάφη δεν κατάφερε να πουλήσει οπως είχε ανακοινώσει ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Τώρα την ίδια ανακοίνωση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Θα τα καταφέρουμε;

Τρία αεροσκάφη διαθέτει η Ελλάδα για τις ανάγκες μετακίνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης. Το “υπερατλαντικό” Gulfstream και τα δύο Embraer το “μεγάλο” των 32 θέσεων και το μικρό των 16. Αυτό το τελευταίο προσπαθούμε να το πουλήσουμε από τον Δεκέμβριο του 2012.

Τα αεροσκάφη βρίσκονται στην αεροπορική βάση της ΠΑ, υπό την ευθύνη συντήρησης της ΠΑ, πληρώματα της οποίας τα πετάνε. Η αναληψη της ευθύνης των πτήσεων VIP πέρασε στην Πολεμική Αεροπορία ,μετά από την τραγωδία με το λήαρ τζετ Falcon ,στην πτήση προς το Βουκουρέστι στο οποίο είχε σκοτωθεί ο Γιάννος Κρανιδιώτης και άλλοι τρεις επιβάτες,μεταξύ των οποίων και ο γιος του.


Με το που ξέσπασε η κρίση τα vip αεροσκάφη μπήκαν στο στόχαστρο . Η χρήση τους από υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου είχε προκαλέσει έντονη κριτική . Τελικά μετά από ανακοινώσεις,συζητήσεις και σκέψεις τον Δεκμέμβριο του 2012 ξεκίνησε η διαδικασία για την πώληση του “μικρού” Embraer των 13 θέσεων. Μετά από περίπου εννέα μήνες τον Αυγουστο του 2013 υπήρξε “επικαιροποίηση” των όρων πώλησης του αεροσκάφους . Τιμή εκκίνησης ορίστηκαν τα 7.7 εκατομμύρια δολάρια. Σ΄ αυτή τη τιμή περιλαμβάνονταν και το “πακέτο ανταλλακτικών” που υπήρχε στις αποθήκες της ΠΑ για την συντήρηση του vip αεροσκάφους.

Από τον Νοέμβριο του 2013 υποτίθεται ότι το αεροσκάφος θα μπορούσε να έχει βγει προς πώληση από την ΠΑ. Μέχρι σήμερα η διαδικασία για την πώληση δεν έχει προχωρήσει. Τώρα η νέα κυβέρνηση Τσίπρα ανακοίνωσε ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πώλησή του.

Πηγή: onalert
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ