2015-02-16 18:17:15
Φωτογραφία για Ώρα Eurogroup: Βαρύ κλίμα στη νέα μεγάλη μάχη της Ελλάδας
Μια από τις πο σκληρές διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ελλάδας μεταξύ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και των χωρών της ευρωζώνης είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Στην συνεδρίαση του Eurogroup κάθε πλευρά θα ανοίξει τα χαρτιά της και όπως όλα δείχνουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, λύση σήμερα δεν θα ανακοινωθεί. Αυτό ωστόσο δεν θα σημάνει και ρήξη.

Το Newsit σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες

Με μισή ώρα καθυστέρηση μπήκε στην αίθουσα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με τον Peter Spiegel των Financial Times.

Νεα συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί

Καμία δήλωση δεν έκαναν μπαίνοντας ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Ντε Γκίντος δήλωσε: «Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι τα ελληνικά δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το Grexit δεν είναι στο τραπέζι.


Απαισιόδοξος εμφανίστηκε φτάνοντας για την συνεδρίαση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν ενισχύουν την αισιοδοξία μου για την Ελλάδα. Οσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένα πρόγραμμα δεν θα ήθελα να σκεφτώ τι θα ακολουθήσει», δήλωσε.

«Το πρόγραμμα λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να εκπληρωθεί κι αν ο χρόνος γι' αυτό δεν αρκεί -εφόσον θέλουν να το εκπληρώσουν- μπορούμε να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς ζητά η ελληνική κυβέρνηση και, όπως είπε, δεν είναι ο μόνος.

Ανέφερε, πάντως, ότι όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, δεν μπορεί να σκεφτεί άλλες επιλογές.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε προφανώς κάποια αποτελέσματα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις της.

Όπως είπε, δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αλλά θέμα απόφασης της Ελλάδας: τι πραγματικά θέλει, πώς θέλει η χώρα να βαδίσει έναν δρόμο, ο οποίος κάποια στιγμή θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Αυτό δεν το βλέπουμε αυτήν τη στιγμή, αλλά είμαστε ανοικτοί για τις εκθέσεις που θα λάβουμε, δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.

Στην ανάγκη η Ελλάδα να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος επέμεινε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

«Η καλή λύση είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος» δήλωσε ο Μ. Σαπέν και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, η παράταση του προγράμματος δίνει ασφάλεια και τον απαραίτητο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γκεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι δεν προσδοκά τίποτα από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ανέφερε ότι το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι ακόμα και αν υπάρχει συμφωνία, αν αυτή δεν αποτυπωθεί σε ανακοινωθέν, δεν υπάρχει συμφωνία. Γι’ αυτό, είπε, προσπαθούμε σήμερα να βγάλουμε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θεωρεί πως είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης, αλλά παράλληλα είναι και δύσκολη γιατί ο χρόνος πιέζει. Μιλάμε για μέρες και όχι για εβδομάδες, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός.

«Η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος είναι η πλέον ρεαλιστική λύση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πολ Νούναν ανέφερε ότι αν η ελληνική πλευρά ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα διευκολύνει πολύ τις συζητήσεις και θα άρει εμπόδια. «Δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι τα συγκεκριμένα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, τα οποία αναμένουμε να διευκρινιστούν σήμερα» ανέφερε ο Π. Νούναν και σημείωσε ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος που να σηματοδοτεί υπέρβαση της κατάστασης και τώρα η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο.

Σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ο Π. Νούναν ανέφερε πως η συζήτηση εγείρει ορισμένα νομικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. «Για τον λόγο αυτόν επιμένω ότι η επέκταση του προγράμματος είναι η πλέον άμεση λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος δεν απέκλεισε να υπάρξει επέκταση του προγράμματος και διαπραγμάτευση επί ενός νέου προγράμματος περίπου το καλοκαίρι.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε λίγο μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Η συνάντηση κράτησε πολύ λίγο - περίπου 15 λεπτά - και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Σύμφωνα με πληροφορίες αιτία ήταν οι προκλητικές δηλώσεις που έκανε το πρωί στην γερμανική ραδιοφωνία ο Σόϊμπλε.

Μια θετική έκβαση των συνομιλιών ευχήθηκε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Εντωμεταξύ, τα θέματα που διακυβεύονται στο σημερινό Eurogroup, ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου, Μαργαρίτη Σχοινά.

Πηγή: newsit
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ