2015-02-17 08:11:14
Φωτογραφία για Βαρουφάκης: Άλλαξαν την τελευταία στιγμή το προς υπογραφή κείμενο
Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup και λίγο μετά το τελεσίγραφο Γερούν Ντάισελμπλουμ για υπογραφή παράτασης του Μνημονίου, αλλά και του τελεσίδικου μηνύματος ότι υπάρχει διορία μέχρι την Παρασκευή για τη λήψη απόφασης από ελληνικής πλευράς.

Στον απόηχο της ρήξης με τους Ευρωπαίους, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του συμβουλίου και έδωσε απαντήσεις για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του Έλληνα ΥΠΟΙΚ:

"Έγιναν συζητήσεις σε κλίμα συναδελφικότητας. Εδραιώσαμε ένα κοινό έδαφος για τους επόμενους έξι μήνες για να υπάρχει ένα σχέδιο ανάπτυξης ανάμεσα στους φορείς. Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και αύριο και μεθαύριο για να υπάρξει μια συμφωνία για την Ελλάδα και την Ευρώπη σε εποικοδομητικό δρόμο.


Η βασική μας διαφωνία έχει να κάνει με το πρόγραμμα κυβέρνησης ή επανεξέτασης του προγράμματος που κατά την εκτίμηση μας απέτυχε να σταθεροποιήσει τη χώρα και δημιούργησε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Απορρίψαμε το πρόγραμμα, γιατί πιστέψαμε πως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Είναι ο λόγος για τον οποίο κερδίσαμε τις εκλογές.

Ο κ. Μοσκοβισί μας παρουσίασε πριν από το Eurogroup ένα κείμενο, το οποίο ήμουν έτοιμος να υπογράψω. Το κείμενο αυτό απεσύρθη λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του Eurogroup από τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Ήμασταν έτοιμοι να μην αναλάβουμε καμία δράση που θα αποτελούσε απειλή εκτροχιασμού του τρέχοντος προγράμματος. Ο μόνος όρος που θέταμε είναι να μην μάς ζητηθεί να λάβουμε μέτρα που είναι υπέρ της ύφεσης και δεν αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση.

Όμως μας προσφέρθηκε μια νεφελώδης υπόσχεση για ευελιξία. Δεν θέλουμε ευελιξία αλλά αλλαγή του προγράμματος.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εργαστεί προς ένα αδιέξοδο.

Λέμε ότι έχουμε αποδεχθεί τις υποχρεώσεις μας. Η δημοκρατία αλλάζει τις προδιαγραφές. Πρέπει να υπάρξει συγκερασμός θέσεων. Η Ευρώπη είναι μια θαυμάσια δημοκρατία. Δεν μπορούμε να πούμε πως "αυτό είναι και τίποτα άλλο δεν υπάρχει". Πρέπει να πούμε πως θα βρεθεί ένα κοινό σημείο μεταξύ εταίρων, αλλιώς θα έχουμε αρνητική επίπτωση προς όλη την Ευρώπη.

Ποτέ δεν έπαιξα Monopoly με ψεύτικα χρήματα, μόνο με τα χρήματα του παιχνιδιού. Τι σημαίνει μπλοφάρω; Σκεφτείτε το πόκερ. Εμείς λέμε πως θέλουμε μια σωστή συμφωνία για το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί πάνω στις αρχές που εξυπηρετούν τον λαό μας. Δεν είναι μπλόφα, δεν υπάρχει Plan B. Υπάρχει μόνο Plan A, αυτό είναι το πλάνο μας και όχι, δεν παίζουμε. Και η άλλη πλευρά πρέπει να ορίσει την έννοια της "ευελιξίας".

Δεν θέλουμε ευελιξία, αλλά αλλαγή του προγράμματος. Να συζητήσουμε υπό άλλους όρους. Να παραμείνουμε μέλος της Ε.Ε. Όσοι παίζουν παιχνίδια εναντίον της ενότητας, παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση που γιγαντώθηκε με αυτό το πρόγραμμα.

Δεν έχω αμφιβολία ότι τις επόμενες 48 ώρες η Ευρώπη θα οργανωθεί ξανά για να γίνουν τα ανάλογα βήματα και να εδραιώσουμε το κοινό έδαφος για ένα νέο συμβόλαιο.

Μου έχουν μάθει όταν είναι δύσκολες οι στιγμές, να μην κάνω υποθέσεις.

Δεν παίζουμε παιχνίδια. Θέλουμε διαπραγματεύσεις. Δεν είμαστε υπερήφανοι και περιμένουμε αλλά ο καθένας θα κάνει τον μισό δρόμο για να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις. Η Ευρώπη δεν θέλει να αποτύχει, θα φτάσει σε μια καλή συμφωνία για να φύγει από το αδιέξοδο", κατέληξε.

Πηγή: news247
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ