2015-02-17 15:58:36
Φωτογραφία για ΝΤΕΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΟΛΩΝ Η ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σαπέν: Συμφωνούμε με τον στόχο για πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ

Τη θέση ότι είναι προς το συμφέρον όλων η σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ecofin. «Η ομπρέλα που μπορεί να προσφέρει το πρόγραμμά μας, μπορεί να είναι πολύ βοηθητική και επίσης θα μας δώσει περισσότερο χρόνο να μιλήσουμε για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί, επομένως αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος», πρόσθεσε.

Tην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του εκπροσώπου του Μαργαρίτη Σχοινά. Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι η Επιτροπή έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαβουλεύσεις, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας και τόνισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Σαπέν: Συμφωνούμε με τον στόχο για πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠΌλοι συμφωνούν με την μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, «όχι όμως χαμηλότερα» για όσο διαρκεί η παράταση του προγράμματος, που η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει αφού είναι το μόνο διαθέσιμο «νομικό εργαλείο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μ
. Σαπέν, ενισχύοντας την άποψη ότι υπάρχει δυνατότητα γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και εταίρων στην Ε.Ε. Όπως εκτιμά, άλλωστε, ο ίδιος η επίτευξη συμφωνίας κολλάει κυρίως στη φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς υπάρχει ομοφωνία σε αρκετά ζητήματα. Όπως εξήγησε ο Μ. Σαπέν μιλώντας σε δημοσιογράφους, «Υπάρχει συναίνεση με την Ελλάδα σε ζητήματα όπως το χρέος και ο αποκλεισμός ενός ''κουρέματος''» τονίζοντας ότι το κύριο πρόβλημα στην επίτευξη συμφωνίας έγκειται στη διατύπωση. 

«Υπάρχει πρόβλημα στη φρασεολογία, μολονότι το νομικό εργαλείο δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο εκτός από μια παράταση του προγράμματος. Αυτό που ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μας είπε, αυτό που εγώ έχω καταλάβει, είναι ότι συμφωνεί επί της αρχής με την παράταση του προγράμματος» δήλωσε ο Σαπέν.

Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα θα μπορούσε να διατηρήσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%, όχι όμως χαμηλότερα, για όσο διαρκεί η παράταση του προγράμματος. «Όλοι συμφωνούν με αυτό: Έχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα κατά την περίοδο αυτή που να επιδεινώνει αυτό το πλεόνασμα», συμπλήρωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ