2015-02-18 16:02:06
Φωτογραφία για Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχου στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» του Τ/Σ ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου
Σε ερώτηση σχετική με το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής ΆμυναςΚώστας Ήσυχος σημείωσε:

«Το Βερολίνο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν και μεταξύ τους κάποιες αποστάσεις, κάποιες μικρές και κάποιες μεγαλύτερες.  Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια πρόταση που εδράζεται και στην πρόταση Μοσχοβισί, η οποία παρουσιάστηκε και αποσύρθηκε στην συνέχεια».

Στη συνέχεια της συζήτησης ανέφερε:

«Η εμμονή του Βερολίνου, της πολιτικής ελίτ της Γερμανίας δείχνει πως δεν είναι εύκολο να παραδεχθεί ότι έχει κάνει λάθος. Είναι τεράστιο το λάθος των μνημονιακών δεδομένων. Αυτός ο οδικός  χάρτης, που δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες της περιφέρειας - με τις δικές τους ταχύτητες και  ιδιαιτερότητες - θα κριθεί μέσα από τη συζήτηση του αιτήματος που καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση να πάμε σε μια συζήτηση - όπου ουσιαστικά για μας αυτό είναι πολιτικό το πρόβλημα - για το τι δρόμο θέλει η Ευρώπη από δω και πέρα. Υπάρχει και η άποψη των τεχνοκρατών που λέει, “δεν έχουμε κάνει λάθος”. Εμείς αποδεικνύουμε το αντίθετο, ακόμα και  με τη δική τους λογική, με βάση τους δείκτες της ανθρωπιστικής κρίσης και με τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στη χώρα.


Πρέπει να εντοπίσουμε σήμερα το πρόβλημα στο Βερολίνο, που όλο και περισσότερο απομονώνεται από τους ευρωπαϊκούς λαούς αλλά και από τη δική του κοινή γνώμη. Αυτό δεν καταγράφεται μόνο σε δημοσκοπήσεις που δείχνουν άνοδο της Αριστεράς σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ισπανία και την Ιρλανδία, αλλά και στα μεγάλα κινήματα και βεβαίως και στην μεγάλη συμπαράσταση που αποτυπώθηκε στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε πάρα πολλές  ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Θα μου πείτε, βέβαια, ότι οι Γερμανοί αυτά δεν τα καταγράφουν. Εμείς απαντάμε πως εκ του αποτελέσματος θα κριθεί».

Επισήμανε ακόμα:

«Δεν τελειώνουν όλα την Παρασκευή. Θα έχουμε και συνέχεια. Χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα είχαμε μια δυνατότητα να συζητήσουμε και να θέσουμε μια κοινή στόχευση, που λέει ότι έχουμε ακόμα μια σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών. Οι αρχηγοί κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάνε λιγότερο τεχνοκρατικά, μιλάνε περισσότερο πολιτικά».

Ο ΑΝΥΕΘΑ απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο τα νομοσχέδια που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν «μονομερείς ενέργειες», επισήμανε:

«Πολλοί μας εγκαλούν να επιστρέψουμε στο ρεαλισμό. Ο δικός μας ρεαλισμός είναι να εφαρμόσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Αυτά που θα ανακοινωθούν θα βάζουν σαν στόχο την ανακούφιση των ευάλωτων λαϊκών στρωμάτων».

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει τους πολίτες πως ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης θα ακολουθήσει τα βασικά στοιχεία του προγράμματός της αυτή την περίοδο, απάντησε:

«Η κυβέρνηση θα τα ακολουθήσει για ένα πολύ βασικό λόγο. Είμαστε ένας λαός που πρέπει να περπατάμε με το κεφάλι ψηλά και να αποδείξουμε πως δεν είμαστε αποικία χρέους. Για να μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή τη μέγγενη, δεν λέμε απλά αυτό που έχει παρεξηγηθεί, και καλώς έχει παρεξηγηθεί, πως “λεφτά υπάρχουν”, αλλά ότι υπάρχει ένας αθέατος τεράστιος πλούτος.

Θεωρώ ότι έχουμε συμμαχίες. Αυτές  χτίζονται και οικοδομούνται  μέρα τη μέρα. Φαίνεται από τις συναντήσεις που έκανε ο πρωθυπουργός μας. Θα φανεί τις επόμενες μέρες και το επόμενο διάστημα».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος, ανέφερε:

«Η γερμανική κυβέρνηση, με αυτή τη σκληρότητα, αυτό τον εγωκεντρισμό, αυτή την αυθάδεια και την αλαζονεία, δείχνει ότι θέλει να παίξει το ρόλο μιας ηγεμονικής δύναμης. Σήμερα η Γερμανία βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι που έχει και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Αν η Γερμανία θέλει να παίξει το ρόλο που θέλει να παίξει αυτό πρέπει να το πράξει με σωφροσύνη και με τέτοιο τρόπο, ώστε η αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους λαούς να αποτελεί βασικό πυρήνα».

Ανέφερε ακόμα:

«Οι δανειστές ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι η φόρμουλα του μνημονίου απέτυχε και για αυτούς, διότι οποιοσδήποτε δανειστής θέλει να επιδιώκει, από τη δική του λογική, να πάρει τα χρήματα του πίσω δεν μπορεί να το κάνει με όρους όπου μια χώρα στραγγαλίζεται.

Η ευρωπαϊκή περιφέρεια, οι αποικίες χρέους, είναι μια στρατηγική αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι το ζήτημα. Έχει μεγάλη σημασία να δει κανείς τις αντιθέσεις και μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας - για άλλους λόγους - και Γαλλίας, για άλλους λόγους. Είναι αμείλικτα και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που ήταν καταστροφικά για τις κοινωνίες και τους λαούς της Ευρώπης».
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ