2015-02-19 09:10:06
Φωτογραφία για Ηλεία: Η παρέμβαση των κατοίκων «έδιωξε» τα μηχανήματα από το ποτάμι
Τα μάζεψαν…κι έφυγαν, τα χωματουργικά μηχανήματα που έκαναν απόληψη αδρανών υλικών από τον Αλφειό ποταμό, στο ύψος των Καλυβακίων, μετά την παρέμβαση των κατοίκων του χωριού που εξέφρασαν τους φόβους τους για «σπάσιμο» του αναχώματος, λόγω της διαπλάτυνσης της κοίτης του ποταμού, που θα μπορούσε να «πνίξει» ότι μόνο τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και ο ολόκληρο το χωριό.

Οι εργασίες ξεκίνησαν πριν δυο ημέρες αλλά, όπως εξήγησαν οι κάτοικοι, δεν αφορούσαν τη «θωράκιση» της δικής τους περιοχής, αλλά τη λήψη αδρανών υλικών από το ποτάμι και τη μεταφορά τους στον κάμπο των Μακρισίων, για την κατασκευή των εκεί προστατευτικών συρματοκιβωτίων (σ.σ σαρζανέτ). Γι’ αυτό και εξέφρασαν τον φόβο, αφενός ότι η περιοχή θα «πνιγεί» σε περίπτωση νέας ανόδου της στάθμης του Αλφειού, όπως έγινε και προ 10-15 ημερών με τις έντονες βροχοπτώσεις και αφετέρου ότι, όταν το έργο φτάσει στα Καλυβάκια, δεν θα υπάρχει υλικό για τη θωράκιση της δική τους περιοχής, αν - στο μεταξύ - δεν έχει καταστραφεί λόγω του ποταμιού.


Έδιωξαν τα μηχανήματα

Την Τρίτη το πρωί, οι κάτοικοι βρέθηκαν στο σημείο και διαπιστώνοντας ότι τα χωματουργικά μηχανήματα παίρνουν αδρανή υλικά από το ποτάμι, αποφάσισαν να βάλουν φρένο στις εργασίες που αυξάνουν -όπως είπαν- τον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, όχι μόνο στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους που βρίσκονται λίγα μέτρα από το ποτάμι, αλλά και μέσα στο χωριό, «ξυπνώντας» μήνες του 2003.

Σημείωσαν δε, πως, μολονότι δεν είναι τεχνικοί και μηχανικοί, βλέποντας την κοίτη του ποταμού να έχει πλησιάσει κατά 50 μέτρα το ανάχωμα, η εμπειρία τους και τα χρόνια που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουν τη «συμπεριφορά» του ποταμού, που με μαθηματική ακρίβεια, είπαν, θα δημιουργήσει προβλήματα σε περίπτωση νέας ανόδου της στάθμης. Κάτι που δεν είναι θέμα χρόνου να συμβεί, αφού ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει και οι βροχές είναι «μπροστά».

Αυτοψία με τους μηχανικούς της Περιφέρειας

Ο Αντιπεριφεριάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, την Τρίτη το πρωί επισκέφθηκε τον Δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και μεγάλο μέρος των παρόχθιων περιοχών του Αλφειού, μεταξύ των οποίων και τα Καλυβάκια, προκειμένου, όπως είπε στην εφημ. «Πατρίς», να δει τα προβλήματα που ενδεχομένως δημιούργησαν οι πλημμύρες των προηγούμενων ημερών και να δει τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για την προστασία των παρόχθιων περιοχών. Όσον αφορά την αντίδραση και τους φόβους των κατοίκων των Καλυβακίων, εξήγησε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει αυτοψία από τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρίας και Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, για να δουν την εξέλιξη του έργου και να αποφασίσουν ποιος είναι ο πιο ασφαλής, για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους, τρόπος συνέχισης των εργασιών, όπως αυτές προβλέπονται από τη μελέτη του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ