2015-02-20 08:28:16
Φωτογραφία για Δέσμευση λογαριασμών, στοπ σε μεταβιβάσεις για τους φοροφυγάδες
«Πόλεμο» κατά των φοροφυγάδων κηρύσσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που προχωρά στην ενεργοποίηση όλου του οπλοστασίου που της παρέχει η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, μπλοκάροντας τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες, αλλά και τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων.

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου έδωσε εντολή (ΠΟΛ.1038/ 30.1.2015) σε κάθε περίπτωση που η Φορολογική Διοίκηση διαπιστώνει, κατά τον φορολογικό έλεγχο, παραβάσεις φοροδιαφυγής να επιβάλλονται άμεσα τα μέτρα που προβλέπονται για τη διασφάλιση των οφειλών προς το Δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι στο εξής μόλις διαπιστώνονται παραβάσεις φοροδιαφυγής, ειδικά σε περιπτώσεις μη απόδοσης, ανακριβούς απόδοσης, συμψηφισμού, έκπτωσης ή διακράτησης ΦΠΑ και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ, καθώς και σε περιπτώσεις έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων, αλλά και νόθευσης φορολογικών στοιχείων, άνω των 300.000 ευρώ, ο φορολογικός μηχανισμός πρέπει να επιβάλλει σε βάρος του παραβάτη προληπτικά ή διασφαλιστικά του δημοσίου συμφέροντος μέτρα άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα.


Συγκεκριμένα, με βάση τις οδηγίες της κας Σαββαΐδου, η Φορολογική Διοίκηση δεν θα παραλαμβάνει και δεν θα χορηγεί έγγραφα που απαιτούνται για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρά στη δέσμευση του 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του παραβάτη. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες θα δεσμεύονται στο σύνολό τους.

Οι ανωτέρω δεσμεύσεις, πάντως, δεν θα εφαρμόζονται:

α) Για ποσά μισθών ή συντάξεων, για ποσά αποζημιώσεων απολυομένων που καταβάλλονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για ποσά κοινωνικού μερίσματος και οποιωνδήποτε επιδομάτων και εν γένει παροχών που καταβάλλονται από Οργανισμούς, Ασφαλιστικά Ιδρύματα ή άλλους φορείς του Δημοσίου τα οποία κατατίθενται στους οικείους λογαριασμούς φυσικών προσώπων, καθώς και για ποσά που είναι ακατάσχετα.

β) Για ποσά που καταβάλλονται με χρέωση των τηρούμενων, εκ μέρους του παραβάτη λογαριασμών σε αντίστοιχη πίστωση λογαριασμών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων για την εκπλήρωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του παραβάτη.

γ) Για ποσά που προορίζονται για την έκδοση τραπεζικών επιταγών, εκ μέρους του παραβάτη σε διαταγή Ελληνικού Δημοσίου και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του παραβάτη.

δ) Για αποδοχές εργαζομένων, όπως ιδίως μισθούς και αποζημιώσεις απολυομένων, και ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από τον παραβάτη με χρέωση των τηρουμένων εκ μέρους του λογαριασμών σε αντίστοιχη πίστωση των συνδεδεμένων με αυτούς λογαριασμών:

i) των δικαιούχων μισθωτών που συνδέονται με αυτόν με σύμβαση παροχής εξαρτημένης εργασίας και

ii) των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση υποβολής κάθε φορά της τελευταίας υποχρεωτικής, βάσει των σχετικών διατάξεων, δήλωσης ΦΜΥ και κατάστασης εργοδοτικών εισφορών.

ε) Εφόσον ο παραβάτης έχει κατά του Δημοσίου μη εκχωρηθείσα ανταπαίτηση, η οποία είναι τουλάχιστον ίση με το συνολικά προσδιορισθέν ποσό των οικείων κύριων και προσθέτων φόρων, τελών και εισφορών μετά των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων ή των οικείων προστίμων, η οποία μπορεί να προταθεί για συμψηφισμό.

Στην περίπτωση αυτή ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μην καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό στον παραβάτη ή να μη γίνει δεκτή τυχόν εκχώρηση της απαίτησης από τον παραβάτη σε τρίτο πρόσωπο.

Πηγή: naftemporiki
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ