2015-02-20 17:56:14
Φωτογραφία για ΝΤΕΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία μετά τις συνομιλίες με τους βασικούς «παίκτες» στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, που πάντως χαρακτήρισε περίπλοκο το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Το αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο. Βρίσκομαι σε συνομιλία με τους βασικούς παράγοντες για να βρεθεί λύση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Υπάρχει κάποια αισιοδοξία, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο. Ελπίζω να είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω το αποτέλεσμα σε μερικές ώρες» σημείωσε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

«Ελπίζω ότι στο τέλος θα έχουμε άσπρο καπνό» είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης προσερχόμενος στην συνάντηση με τους Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Σόιμπλε πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ως ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές ώστε να υπάρξει συμφωνία σχετικά με το ελληνικό αίτημα παράτασης της δανειακής συμφωνίας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται με διαφορετικά σχήματα, χωρίς να είναι συνεχώς παρόντες και οι τέσσερις, αναφέρει το Reuters. Ο Γ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης και στους εταίρους απομένουν μόνο λίγα βήματα για να τη συναντήσουν. 


Συγκρατημένος ο Σόιμπλε παρέπεμψε στις σημερινές συναντήσεις, μιλώντας ξανά για την ανάγκη διατήρησης της αξιοπιστίας και τήρησης των προηγούμενων συμφωνιών. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη από όλες τις πλευρές, είπε. Δεν έχει να κάνει με μεμονωμένα κράτη απάντησε στην ερώτηση «Είστε έτοιμοι να βγάλετε την Ελλάδα από το ευρώ;». Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκανε δηλώσεις προσερχόμενη στη συνάντηση-κλειδί για την έκβαση των συνομιλιών

Βαρουφάκης: «Ελπίζω να βγει άσπρος καπνός»

Αισιόδοξος παραμένει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της σήμερα στο eurogroup. «Πιστεύω ότι θα έχουμε συμφωνία», η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύψει όχι κάποια μίλια της απόστασης αλλά την μεγαλύτερη απόσταση και τώρα περιμένουμε από τους εταίρους μας να μας συναντήσουν όχι στα μισά του δρόμου, αλλά στο 1/5 του δρόμου πριν το τέλος, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνάντηση. «Δεν έχω αμφιβολία ότι θα διεξαχθούν εποικοδομητικές συζητήσεις και ελπίζω ότι στο τέλος τους θα βγει άσπρος καπνός» πρόσθεσε.

Σόιμπλε: Το θέμα είναι να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη

«Ό,τι έπρεπε να ειπωθεί, ειπώθηκε. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε» επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνάντηση. «Πρόκειται για τη δυνατότητα να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και να μπορούμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα και «για αυτό εργαζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας». Δεχόμενος δε την ερώτηση: «Είναι έτοιμη η Γερμανία να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη» ο Σόιμπλε συνοφρυώθηκε και αυστηρά απάντησε: «Δεν έχει να κάνει με μεμονωμένα κράτη, αλλά με συνολικές αποφάσεις που αφορούν την σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Συμφωνήστε με την Ελλάδα, παραμονεύει η Λεπέν, προειδοποιεί ο Ιγκλέσιας

Προειδοποίηση ότι εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα ίσως σε λίγους μήνες θα έχουν να διαπραγματευτούν με την Μαρίν Λεπέν απευθύνει στους Ευρωπαίους ηγέτες ο αρχηγός του ισπανικού Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC τη στιγμή που κορυφώνεται το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, εάν συνεχίσουν να εφαρμόζουν έναν δογματισμό που έχει φέρει εμάς τους Ευρωπαίους σε μία καταστροφή, ίσως σε λίγους μήνες θα έχουν να διαπραγματευτούν με την Μαρίν Λεπέν. Και δεν θέλω αυτό να συμβεί» τονίζει ο Ιγκλέσιας.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, παρότι είναι μόλις 36 ετών, θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας. Αυτό, όπως σημειώνεται σε σχετικό άρθρο στο δικτυακό τόπο του σταθμού, είναι ένα γεγονός που φαίνεται να ανησυχεί τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, που συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους με την Ελλάδα. «Σύμφωνα με πολλαπλές πηγές που μίλησαν με το CNBC, υπουργοί Οικονομικών και πρωθυπουργοί στην Ευρώπη εκφράζουν ανησυχία ότι εάν φανούν επιεικείς με την Ελλάδα, αυτό θα ενθαρρύνει άλλα κινήματα που εναντιώνονται στη λιτότητα. Το κόμμα του Ιγκλέσιας, Podemos είναι στην κορυφή του καταλόγου» επισημαίνει το CNBC.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ