2015-02-21 13:03:05
Φωτογραφία για Ηλεία: «Από τα σχολεία θα ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων»
Την αποκομιδή των απορριμμάτων από το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας και την μεταφόρτωσή τους σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου Πύργου, στην περιοχή της Αγγινάρας, ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Γαβρίλης Λιατσής, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, χθες το μεσημέρι, πλαισιωμένος από όλους τους αντιδημάρχους, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, Δημήτρη Μεσσαλά, τον δημοτικό σύμβουλο, Γιώργο Ανδριόλα και συνεργάτες του.

Η δημοτική αρχή Πύργου, θα αποστείλει, όπως επεσήμανε ο κ. Λιατσής, στον ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου, περίπου 600 τόνους απορριμμάτων – υπολειπόμενη ποσότητα που έχει στη διάθεσή της – τα οποία θα μεταφορτώνονται μέσω κοντέινερ απευθείας, στην περιοχή της Αγγινάρας, δίπλα από τον βιολογικό καθαρισμό και θα αποστέλλονται στον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ, ώστε να μπορέσει η πόλη και τα χωριά να αποσυμφορηθούν από τους όγκους των σκουπιδιών που κατακλύζουν τους δρόμους το τελευταίο διάστημα.


Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Πύργου, που αρχικά έκανε έναν μικρό απολογισμό της πορείας του τους πέντε μήνες που έχει αναλάβει τον δημαρχιακό θώκο, προτεραιότητα στην αποκομιδή των σκουπιδιών θα δοθεί από τα σχολεία, τα οποία την Τρίτη που θα ανοίξουν και πάλι – μετά την εορταστική περίοδο – θα πρέπει να είναι καθαρά. Παράλληλα ο κ. Λιατσής, μίλησε για την κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για το ζήτημα των σκουπιδιών, επισημαίνοντας πως αυτή του έδωσε το έναυσμα για να μιλήσει εφ’ όλης της ύλης.

Το οικονομικό μεγαλύτερο πρόβλημα

«Πολλοί θεωρούν πως ήμουν δήμαρχος από το βράδυ των εκλογών. Εγώ δεν θέλω να τους απογοητεύσω, πράγματι ήμουν δήμαρχος από την ημέρα που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών διότι ουσιαστικά η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αφήσει προ πολλού την μπάλα στη σέντρα και ο δήμος ήταν ουσιαστικά ακυβέρνητος», είπε ξεκινώντας ο κ. Λιατσής και σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ως νέα δημοτική αρχή, δεν ήταν τα σκουπίδια, όπως θα περίμεναν όλοι, αλλά το οικονομικό πρόβλημα που ταλάνιζε τον δήμο και που χωρίς τα χρήματα δεν μπορούσε να γίνει διαχείριση των απορριμμάτων.

«Βρήκα όλους τους κωδικούς, στο βαθύ κόκκινο», εξήγησε ο κ. Λιατσής, αναφερόμενος στην διοίκηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής που επέλεγε, όπως τόνισε, να λαμβάνει χρήματα από τους ΚΑΠ, με την συναίνεση του υπουργού Εσωτερικών, Α. Ντινόπουλου, για να διαχειρίζεται τα απορρίμματα.

Με απόφαση

Όσον αφορά το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων και τη μεταφόρτωσή τους στην περιοχή της Αγγινάρας, ο κ. Λιατσής, επεσήμανε πως για τον σκοπό αυτό και με δεδομένο πως ο δήμος βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη υπεγράφη απόφαση μέσω της οποίας ορίζεται συγκεκριμένος χώρος, απόλυτα νόμιμος, στον οποίο δεν θα γίνεται εναπόθεση απορριμμάτων αλλά με ειδικό κοντέινερ τα σκουπίδια θα μεταφορτώνονται στα κοντέινερ προς μεταφορά χωρίς να έρχονται σε επαφή με το έδαφος.

«Πριν από λίγη ώρα στηριζόμενος πως η πόλη μας βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, υπέγραψα απόφαση η οποία κοινοποιήθηκε, στην Εισαγγελία, τον Αστυνομικό Διευθυντή, τον Περιφερειάρχη και μέσω της οποίας απόφασης ορίζω συγκεκριμένο χώρο απολύτως νόμιμο που δεν θα γίνεται εναπόθεση αλλά θα έρχεται η νταλίκα θα μας αφήσει ένα ειδικό κοντέινερ και τα αυτοκίνητα που θα κάνουν την αποκομιδή θα ρίχνουν τα σκουπίδια εκεί. Αυτό θα δέχεται 30 τόνους σκουπίδια. Πιστεύω ότι με επτά περίπου δρομολόγια θα έχουμε καθαρίσει την πόλη με πρώτη προτεραιότητα τα σχολεία για να πάνε την Τρίτη τα παιδιά σε καθαρά σχολεία», ανέφερε ο κ. Λιατσής.

Επίσης επεσήμανε ότι: «Από εκεί και πέρα πιανόμαστε χέρι – χέρι, με τον αντιπεριφερειάρχη, με τον Περιφερειάρχη και με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια ομαλή λειτουργία του δήμου για το διάστημα μέχρι να καταλήξουμε οριστικά και μέσω του ΦΟΔΣΑ στην αξιοποίηση των 500 χιλ. ευρώ που υπέγραψε ο νέος υπουργός προχθές και τα οποία αν δεν αλλάξει τίποτα, θα είναι μια ενδιάμεση λύση που θα στηθεί στην Οσία Ξένη και της οποίας το υπόλοιπο θα μπορεί τελειώνοντας ο ΧΥΤΥ να μεταφέρεται εκεί».

Ο κ. Λιατσής, αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει γίνει προς την δημοτική αρχή, από τον υπεύθυνο της εταιρείας «ΠΛΕΙΑΣ Συμβουλευτική», Αργύρη Σαλπέα, την οποία όπως επεσήμανε την βρίσκει ενδιαφέρουσα, ωστόσο αν στηριχθεί από το δημοτικό συμβούλιο τότε θα μπορέσει να υλοποιηθεί στην πράξη.

Σε ισχύ η προκήρυξη για τα οικόπεδα

Εξάλλου σε ισχύ βρίσκεται ακόμα η προκήρυξη που έχει δημοσιεύσει ο δήμος του Πύργου, για την ανεύρεση οικοπέδου που θα χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή εναπόθεση των δεμάτων που θα δεματοποιούνται στον δεματοποιητή της Αμαλιάδας και τόνισε πως ήδη υπάρχουν περίπου στις δέκα προσφορές. Μάλιστα, ο κ. Λιατσής, έστειλε μήνυμα προς την δημοτική αρχή Ήλιδας, ξεκαθαρίζοντας πως ο δήμος είναι καθ’ όλα έτοιμος να αποστείλει τα σκουπίδια στα Κονιδέικα για δεματοποίηση, εγκρίνοντας την προγραμματική σύμβαση, κάτι που αναμένει να γίνει και από την πλευρά της δημοτικής αρχής Ήλιδας ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ο δήμαρχος του Πύργου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχολίασε πως δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τον δεματοποιητή που έχει στη διάθεσή του ο δήμος καθώς τα έξοδα για την εγκατάστασή του και την επαναλειτουργία του θα ήταν τεράστια τη στιγμή που υπάρχει ήδη έτοιμος δεματοποιητής και λειτουργεί. Επεσήμανε για ακόμα μια φορά το ζήτημα της ανακύκλωσης που υλοποιεί ο δήμος του Πύργου ενώ τόνισε πως από την αρχή ο ίδιος και η παράταξή του ήταν αρνητικοί στην δεματοποίηση σκουπιδιών αλλά και στην λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων, κάτι που όπως είπε, αποτελεί και άποψη της νέας κυβέρνησης.

Βολές κατά Τ. Αντωνακόπουλου

Ο κ. Λιατσής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, έριξε βολές κατά του επικεφαλής της παράταξης «ΑναΣΑ», Τάκη Αντωνακόπουλου μετά από σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου πως υπάρχει αντιπολίτευση που κατηγορεί την δημοτική αρχή στο θέμα των απορριμμάτων, με τον ίδιο να απαντά πως η παράταξη του κ. Αντωνακόπουλου δεν είναι αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο γιατί ο επικεφαλής της είναι άφαντος. «Διέκοψα το δημοτικό συμβούλιο για να τον επαναφέρω στην τάξη. Να μιλήσουμε σε βάθος για να δείτε την γύμνια των απόψεών του. Έρχεται πετάει δυο κουβέντες και φεύγει. Λοιπόν τι κατηγορεί. Μιλήστε για πιο σοβαρά πράγματα» είπε ο Λιατσής.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ