2015-02-23 23:33:38
Φωτογραφία για Κηδέψανε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στον Πολύσιτο – Σάτιρα και χιούμορ στην Μουτζουροδευτέρα!
-Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες δεν ήταν λίγοι αυτοί που παρακολούθησαν τη σατιρική παρέλαση -Χτένισαν τον Ξηρό, φέρετρο για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στο βάθος ο Τάφος της Αμφίπολης

Ένα φέρετρο για την πρώην συγκυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου το οποίο συνόδευαν... στεφάνια, ετοίμασαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι που συμμετείχαν φέτος στην “Μουτζουροδευτέρα” στον Πολύσιτο της Ξάνθης.

Οι καρναβαλιστές, που κάνουν την εμφάνισή τους για 52η χρονιά στην κεντρική πλατεία του χωριού, επέλεξαν για φέτος την Καθαρά Δευτέρα για να ξεδιπλώσουν το χιούμορ τους και να σατιρίσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο την επικαιρότητα, αναπαράγοντας με σατιρικό τρόπο πτυχές αυτής αλλά και αναβιώνοντας ήθη και έθιμα χρόνων.

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, ήδη από το απόγευμα της Κυριακής, η καρναβαλική παρέλαση πραγματοποιήθηκε κανονικά ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που αψήφισαν τη βροχή και βρέθηκαν στον Πολύσιτο για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις
. Λίγο μετά τις 12.00 ξεκίνησε η παρέλαση, των αρμάτων τα οποία επιμελήθηκαν για ακόμη μια χρονιά οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, που έδωσαν και φέτος τον καλύτερό τους εαυτό. Πρώτος εμφανίστηκε ο Μουτζούρης, μιας και το έθιμο θέλει οι καρναβαλιστές να βάφουν τον κόσμο, μοιράζοντας χαμόγελα. 

Ακολούθησαν οι φετινές εμπνεύσεις που είχαν κυριολεκτικά τα πάντα. Ένα άρμα αφιερωμένο στον Χριστόδουλο Ξηρό, με την επιγραφή “Κουρείο” πάνω στο οποίο ένας καρναβαλιστής με τη γνωστή πλέον ξανθιά κώμη του τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη έψαχνε τρόπο να χτενίσει τα μαλλιά του ενώ σε ένα άλλο άρμα την τιμητική της είχε η Αμφίπολη, και τα όσα απασχόλησαν επί σειρά μηνών την χώρα αλλά και τον κόσμο ολόκληρο γύρω από τις αρχαιολογικές ανασκαφές. 

Μια ντουζίνα μαυροφορεμένων καρναβαλιστών κουβαλούσε στεφάνια και ένα φέρετρο βαμμένο με πράσινο και μπλε χρώμα και τα διακριτικά των δύο κομμάτων της πρώην συγκυβέρνησης, ήτοι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ενώ είχε τυπωθεί ακόμη και... κηδειόχαρτο για τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Οι εμπνεύσεις των καρναβαλιστών σκόρπισαν απλόχερα το γέλιο στο συγκεντρωμένο πλήθος που παρακολουθούσε με τη συνδρομή ομπρελών.

Ακολούθησε διαγωνισμός χορού, με τους συμμετέχοντες να βαθμολογούνται αλά Dancing With The Stars, τη στιγμή που τα σαρακοστιανά εδέσματα αφθονούσαν.

Ο θεσμός της Μουτζουροδευτέρας συμπλήρωσε φέτος 52 χρόνια ζωής, και κάθε χρόνο οι σύλλογοι και οι καρναβαλιστές που συμμετέχουν σε αυτόν φροντίζουν να τονίζουν τα λαογραφικά και σατιρικά στοιχεία που διατηρεί αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο.

Αναλυτικά τα θέμα της παρέλασης

1ο θέμα: Μουτζούρης

2ο θέμα: Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής

3ο θέμα: ο Τάφος της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

4ο θέμα: Η Μπάμπω

5ο θέμα: Γάμος (Τσίπρας-Καμμένος)

6ο θέμα: Ξηρός, Σαμαράς κ ΣΙΑ

7ο θέμα: Κηδεία (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ)

8ο θέμα: Νέα Κυβέρνηση

9ο θέμα: Dancing With The Stars
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΨΑΧΝΕΙ ΤΗ... «ΒΟΜΒΑ» Η ΡΕΑΛ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΨΑΧΝΕΙ ΤΗ... «ΒΟΜΒΑ» Η ΡΕΑΛ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ