2015-02-24 05:44:05
Φωτογραφία για Πρέβεζα: Μετά από πολλά χρόνια και πάλι τα Κούλουμα στην Πρέβεζα
Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε χθες Καθαρά Δευτέρα στο κάλεσμα του Δήμου Πρέβεζας που σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Παντοκράτορα και Νεοχωρίου, διοργάνωσαν τα παραδοσιακά κούλουμα στο αλιευτικό καταφύγιο στον Παντοκράτορα.

Από νωρίς όλα ήταν έτοιμα για την μεγάλη γιορτή.

Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που πέταξαν και τον παραδοσιακό χαρταετό στο λιμανάκι.

Σε όλους προσφέρθηκαν δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα, κρασί και λαγάνες, ενώ μέλη των συλλόγων και του χορευτικού του δήμου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Λίγο αργότερα το κέφι άναψε για τα καλά, με τον κόσμο να συμμετέχει στα χορευτικά.

Επίσης πραγματοποιήθηκε και διαγωνισμός χαρταετού. Βραβεύτηκαν ο ομορφότερος (φωτό1) και ο μεγαλύτερος χειροποίητος χαρταετός (πάνω από 2 μέτρα, φωτό 2) με 50 ευρώ ο καθένας.

Και οι κατασκευαστές...

Υπήρχε βέβαια και ένας χαρταετός που, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, χρειάστηκε πέντε κουλούρες σπάγκο, που σημαίνει ότι έφτασε πάνω από 500 μέτρα σε ύψος...


Αν και ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος, καθώς η συννεφιά και αργότερα ο αέρας, έκλεισαν πολλούς στα σπίτια τους, εντούτοις όμως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι πρεβεζάνοι αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή, η οποία πριν από πολλά χρόνια πραγματοποιούνταν από τον Αγ. Γεώργιο έως τον Παντοκράτορα.

Φαίνεται πως το έθιμο θα εξακολουθήσει να πραγματοποιείται και στην Πρέβεζα μετά από παύση πολλών ετών και σε αυτό συμβάλλουν σημαντικά οι πολιτιστικοί σύλλογοι.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι, παρά την συννεφιά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προτίμησαν και άλλες περιοχές να πετάξουν τον χαρταετό, όπως οι φυλακές στον Παντοκράτορα, το Μονολίθι, ο Μύτικας και αλλού.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ