2015-02-24 14:55:49
Φωτογραφία για Τι δήλωσε για την επιστροφή των αναδρομικών στα στελέχη των ΕΔ ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος
Για την πορεία του κυβερνητικού έργου, σημείωσε:

«Προχωράμε ως κυβέρνηση στην εκπλήρωση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και ιδιαίτερα αυτών από το πρόγραμμα στη ΔΕΘ που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Περιλαμβάνονται όλα αυτά τα σημεία στη λίστα. Πρέπει να επισημάνω ότι η διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια οπισθοχώρηση της κυβέρνησης από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, απάντησε:

«Οπισθοχώρηση δεν θα υπάρξει από την πλευρά μας γιατί για εμάς κόκκινες γραμμές είναι οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις και η τήρηση στο ακέραιο το πρόγραμμά  της Θεσσαλονίκης. Η ταχύτητα των μέτρων, η διαδικασία  επιμερισμού αυτών των μέτρων και το πώς θα δώσουμε ένα βάρος στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - εκτός από την αύξηση των εσόδων του κράτους που είναι πάρα πολύ σημαντικό για να κυλήσει η κοινωνία  και να πέσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία - είναι θέματα που τα συζητάμε και θέλουμε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν».


Για την επιστροφή των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε:

«Από την πλευρά του Υπουργείου το πρώτο που κάναμε είναι να δώσουμε το επίδομα παραμεθορίου σε αυτούς που το δικαιούνται. Όσο για την απόφαση του ΣτΕ, είμαστε δεσμευμένοι από την απόφαση των δικαστηρίων. Ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής θέλει συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών και άλλα αρμόδια υπουργεία. Είναι πάνω από μισό δισ. ευρώ. Αλλά θα εφαρμοστεί. Για το χρόνο και τη διαδικασία δεν μπορώ να σας απαντήσω τώρα».

Για τις σχέσεις με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, σημείωσε:

«Η συγκατοίκηση είναι ομαλή έχουμε εξαιρετικές, ανθρώπινες σχέσεις. Βεβαίως, δεν είναι ένας ιδεολογικός γάμος. Είναι μια συμβίωση ομαλή προγραμματικού χαρακτήρα και είμαστε αποφασισμένοι  να προχωρήσουμε και να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο, ειδικά στα σημεία εκείνα που σχετίζονται με την αδιαφάνεια, με τα τεράστια κονδύλια που έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια για τους εξοπλισμούς, που θέλουν ξεσκόνισμα, ξανά διάβασμα. Πολλές απ’ αυτές τις υποθέσεις  είναι ανοιχτές. Δεν αναφέρομαι μόνο στις  υποθέσεις των υποβρυχίων αλλά αναφέρομαι και στην επιτροπή εσωτερικού ελέγχου, που έχει συσταθεί στα πλαίσια του Υπουργείου, προκειμένου να ξαναδούμε συμβάσεις με ουρές που τρέχουν αυτή την περίοδο και είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια.

Είναι η υπόθεση των ελικοπτέρων των NΗ-90  που παραλαμβάνουμε από το 2009 και μετά, τα οποία έχουν πολλά προβλήματα στην κατασκευή και έχουν δοθεί πάρα πολλά χρήματα. Είναι καθηλωμένα μέχρι να δούμε, με την κατασκευάστρια εταιρεία, τι ακριβώς συμβαίνει. Το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη δώσει 590 εκατ. ευρώ και υπολείπονται άλλα 110 εκατ. ευρώ. Παρελήφθησαν και όταν έγιναν δοκιμές, παρουσίασαν κάποια προβλήματα, όχι σε ένα αλλά είναι και στα 11 που έχουμε παραλάβει ως τώρα από τα 20 σε σύνολο. Η  νέα πολιτική ηγεσία έθεσε ως προτεραιότητα το ζήτημα αυτό, για αυτό καθηλώνονται και ερχόμαστε σε συζήτηση ξανά με την κατασκευάστρια εταιρεία, γιατί προφανώς μπορεί να υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τις υποχρεώσεις της και  τις ρήτρες, από την κατασκευάστρια εταιρεία, για να ξαναδούμε από μηδενική βάση όλο αυτό το συμβόλαιο».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία και τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες , τόνισε:

«Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είμαστε όλοι απόλυτα ψύχραιμοι και νηφάλιοι. Όλη η πολιτική ηγεσία είμαστε σύμφωνοι να προχωρήσουμε με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα σε όλα τα θέματα που αφορούν την υπεράσπιση της  εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτά είναι κόκκινες γραμμές και δεν υπάρχει περίπτωση με αυτά να παίξουμε.  Έχουμε κάνει σαφές προς την άλλη πλευρά και με την αποτρεπτική ικανότητα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και με τη στάση της νέας πολιτικής ηγεσίας και της νέας κυβέρνησης, ότι  βάση για την ειρηνική συμβίωση των δύο γειτονικών χωρών, λαών και κυβερνήσεων είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν υπάρχει περίπτωση έξω από αυτό το πλαίσιο να προχωρήσουμε και να βλέπουμε μπροστά καλύτερες μέρες . Για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να κατανοηθεί από την τουρκική κυβέρνηση ότι έξω από αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρχουν ομαλές καταστάσεις συμβίωσης. Αυτό θα στοιχίζει σε κόπο, σε εργατοώρες  και σε χρήματα και στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Προς το συμφέρον των δύο χωρών είναι να προχωρήσουν και να ανοίξουν μια νέα σελίδα ειρηνικής συμβίωσης και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ιδιαίτερα στο Κυπριακό ζήτημα, όπου η συνεχής παραβίαση από το Μπαρμπαρός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, δεν μπορεί να γίνει  αποδεκτή, όχι μόνο από εμάς αλλά και από το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ