2015-02-28 12:40:09
Φωτογραφία για ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ... 3ο ΠΑΣΕΡ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ, ΒΑΣΙΛΗ ΣΠΑΝΟΥΛΗ!
Ο Βασίλης Σπανούλης ξεπέρασε τον Πάμπλο Πριτζιόνι και έγινε ο 3ος παίκτης στην σύγχρονη ιστορία της Ευρωλίγκας με τις περισσότερες ασίστ. Πλέον, στο “βάθρο των πασέρ” βρίσκονται μόνο Έλληνες.

Ο εν ενεργεία Δημήτρης Διαμαντίδης (1090), ένας ακόμα θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ και πρώην ερυθρόλευκος που έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση, ο Θοδωρής Παπαλουκάς (977) και τρίτος στο πάνθεον των All Time δημιουργών, ο αρχηγός του Ολυμπιακού (801)! Όλοι κορυφαίοι, όλοι Έλληνες.

Πρόκειται για μια σπάνια ιστορική συγκυρία, να βλέπουμε στην Ευρωλίγκα 3 παίκτες από την ίδια χώρα να είναι πρώτοι ALL TIME σε μια τόσο βασική στατιστική κατηγορία.

Το Eurohoops μίλησε και με τους 3 και τους κατέθεσε τις ίδιες 6 ερωτήσεις!

Αναλυτικά οι απαντήσεις του αρχηγού του Θρύλου:

1. Πως αισθάνεσαι που οι 3 πρώτοι πασέρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας είναι Έλληνες;


“Είναι πράγματι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Είναι πολύ τιμητικό για την πατρίδα μας να έχει τους 3 πρώτους πασέρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Πιστεύω πως αυτό δείχνει το μπασκετικό IQ των Ελλήνων και ότι μας αρέσει να παίζουμε ένα ομαδικό μπάσκετ. Κάπως έτσι χτίσαμε την τελευταία 15ετία μια συγκεκριμένη σχολή μπάσκετ. Μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και θέλοντας να βρίσκουμε πάντα την καλύτερη δυνατή λύση”.

2. Ποιο στοιχείο οδηγεί ένα παίκτη σε τέτοια παραγωγικότητα και διάρκεια στις τελικές πάσες. Η αντίληψη του παιχνιδιού και το υψηλό μπασκετικό IQ ή η συνειδητή επιλογή να είναι το πιο βασικό Option η πάσα στο Decision Making του με τη μπάλα στα χέρια;

“Είναι ένας συνδυασμός κυρίως αντίληψης και μπασκετικής ευφυίας. Πρέπει να το έχεις μέσα σου, να θες να πασάρεις και συνεχώς να αναζητάς την καλύτερη δυνατή λύση. Πολλές φορές δεν είναι μια ασίστ, αλλά μια πολύ καλή επιλογή, που θα οδηγήσει σε καλάθι ή έναν άλλο συμπαίκτη σου σε τελική πάσα. Για μένα κι αυτό ασίστ είναι! Παίζει μεγάλο ρόλο η ταχύτητα εκτέλεσης της πάσας, γιατί στο τοπ επίπεδο η σκέψη και η πράξη πρέπει να γίνονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ο γνώμονας είναι να βοηθήσεις την ομάδα σου, αλλά όλα πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα και να ξέρεις ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται οι συμπαίκτες σου”.

3. Αν πρέπει να επιλέξεις ένα στιλ πάσας ως Specialite του Διαμαντίδη του Παπαλουκά και του Σπανούλη, ποιο είναι; Ο καθένας σας μπορεί να μιλήσει για τους άλλους δύο!

“Τόσο ο Δημήτρης, όσο και ο Θοδωρής έχουν πολύ μεγάλο ρεπερτόριο στο δημιουργικό κομμάτι, κάτι που τους κάνει απρόβλεπτους. Κι αυτό είναι το δύσκολο, που ωθεί ένα δημιουργό στο να ξεχωρίζει. Για τον Δημήτρη, η skip πάσα πιστεύω ότι είναι το σήμα – κατατεθέν του! Την κάνει εξαιρετικά και με πολύ μεγάλη ταχύτητα, συνήθως μετά από P n R. Όσο για τον Θοδωρή λόγω του ύψους και της οξυδέρκειας που τον διέκρινε, οι πάσες που έκανε όταν ήταν στον αέρα και πάντα έβρισκε τον ξεμαρκάριστο παίκτη. Οι προπονητές πάντα διδάσκουν να μην αποφασίζεις και να μην πασάρεις όταν είσαι στον αέρα, αλλά ο Παπαλουκάς αποτελούσε την εξαίρεση κι αυτή η κίνηση ήταν μεγάλο προτέρημά του”.

4. Έχεις κάνεις αμέτρητες ασίστ. Πες μου μια που σου έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη, που δεν θα ξεχάσεις ποτέ και σου έρχεται πρώτη στο μυαλό.

“Η πιο εύκολη ερώτηση που θα μπορούσες να μου κάνεις! Σίγουρα η πάσα στον Πρίντεζη στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ. Είναι ίσως η πιο γρήγορη απάντηση που μπορεί να έχει δώσει παίκτης! Δεν χρειάστηκε να σκεφτώ”.

5. Πολλοί λένε πως οι ψηλοί πρέπει να δίνουν ποσοστό του μισθού τους σε παίκτες όπως εσείς που τους ανεβάζετε το μέσο όρο πόντων τους, σε σχέση με αυτό που έχουν στη καριέρα τους συνολικά στα άλλα κλαμπ που έχουν αγωνιστεί. Ισχύει;

“Είναι συνδυασμός ικανοτήτων ψηλών – κοντών και της συνεργασιας που έχεις μαζί τους εντός, αλλά και εκτός γηπέδου, μέχρι να βρεθεί το κοινό σημείο συνεννόησης. Ήμουν τυχερός που συνεργάστηκα και συνεργάζομαι ακόμα με σπουδαίους ψηλούς. Ο ένας χρειάζεται τον άλλο. Ο ψηλός ένα καλό δημιουργό να του περνάει την μπάλα εκεί που θέλει στο σωστό τάιμινγκ. Εμείς θέλουμε ψηλούς που ρολάρουν γρήγορα, έχουν αντίληψη του χώρου και μετουσιώνουν τις πάσες μας σε καλάθι”.

6. Η γενιά σας σίγουρα επηρεάστηκε από τους “μπασκετικούς ήρωες” του ’87. Πιστεύεις πως οι επόμενες γενιές που θα παρακολουθείτε εσείς πολλά χρόνια μετά θα είναι δικοί σας μπασκετικοί “γόνοι”; Θα βγάλει η Ελλάδα κι άλλους σπουδαίους πασέρ συνεχιστές της δικής σας πανίσχυρης παράδοσης;

“Σίγουρα πήραμε ερεθίσματα από την γενιά του ΄87 και αγαπήσαμε το μπάσκετ μέσα από αυτή και τους παίκτες που την εκπροσωπούσαν. Εύχομαι μέσα από τη καρδιά μου οι επόμενες γενιές να αγαπήσουν το μπάσκετ μέσα από μας και πιστεύω πως αυτό θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα ξέχωρα από όλους τους τίτλους που έχουμε κατακτήσει και οι 3 μαζί. Αν καταφέρουμε να παρασύρουμε θετικά κάποια παιδιά και να τα εμπνεύσουμε να ασχοληθούν με το μπάσκετ , αυτή θα είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα μπορούσαμε να αφήσουμε στο ελληνικό μπάσκετ. Κάτι τέτοιο θα με έκανε πολύ περήφανο και είμαι σίγουρος πως το ίδιο ισχύει για το Θοδωρή και το Δημήτρη”.
olympiacos-blog
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ