2015-02-28 15:37:11
Φωτογραφία για Οι τιμές στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις έπεσαν αλλά... δεν δελέασαν τους καταναλωτές
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο τζίρος των φετινών χειμερινών εκπτώσεων οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα θα διαμορφωθεί σε περίπου 4,44 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση σε σύγκριση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2014 κατά 17,3%, η οποία μεταφράζεται σε απώλειες 930 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων επτά χρόνων, ενώ σε σύγκριση με το 2008 ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων έχει υποχωρήσει κατά 50% και πλέον, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι η διάρκειά τους από το 2014 είναι μεγαλύτερη λόγω των αλλαγών που επέφερε ο νόμος 4177/2013.

Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, όπου οι τελευταίες εβδομάδες των εκπτώσεων είναι οι καλύτερες, φέτος πιο επικερδείς για τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις αποδείχθηκαν οι πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων και συγκεκριμένα η περίοδος από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 31 Ιανουαρίου (από την έναρξη των εκπτώσεων δηλαδή έως και μία εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου).


Η λιγότερο αποδοτική περίοδος ήταν αυτή από τις 16 Φεβρουαρίου έως το τέλος των εκπτώσεων, προφανώς λόγω της αστάθειας που προκάλεσαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Eπτά στις δέκα επιχειρήσεις είδαν τις πωλήσεις τους να διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι και μόνο ένα 10% κατέγραψε μεγαλύτερες πωλήσεις. Ακόμη, πάντως, και στην περίπτωση των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις τους, αυτή ήταν της τάξης του 1% έως 10% για το 71% των επιχειρήσεων και μεταξύ 11% και 20% για το υπόλοιπο 29%.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ