2015-03-04 09:18:14
Φωτογραφία για Χαμένος και ο Μάρτης για τις 100 δόσεις
Χαμένος θα πρέπει να θεωρείται και ο Μάρτιος όσον αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ενώ το οικονομικό επιτελείο πασχίζει να βάλει τις τελευταίες «πινελιές» στο νομοσχέδιο προκειμένου αυτό να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσαν ήδη την αρμόδια αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα γίνει η διαδικασία, δεν θα έχει ετοιμαστεί πριν το τέλος του μήνα.

Έτσι, και ο Μάρτιος, ένας μήνας ο οποίος ούτως ή άλλως είναι «στεγνός» από έσοδα δεν θα φέρει πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία είτε μέσα από τις πρώτες δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είτε μέσα από το ισχυρό κίνητρο του «κουρέματος» χρεών (ακόμη και κεφαλαίου) για όσους είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ποσά άνω των 200 ευρώ «εδώ και τώρα».

Είναι αμφίβολο αν το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Το πιθανότερο είναι ότι θα μετατεθεί για αύριο καθώς από την πλευρά των «θεσμών» φαίνεται να εγείρονται σοβαρές αντιρρήσεις. Η πλευρά των δανειστών έχει εδώ και μέρες στείλει μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι η ρύθμιση δν πρέπει να προχωρήσει με τον τρόπο πο εξαγγέλθηκε προ 10ημέρου από την Νάντια Βαλαβάνη.


Το Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται να αποδέχτηκε τη θέσπιση κριτηρίων, κάνοντας γνωστό στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε «να μην κάνουν χρήση των προνομίων της ρύθμισης οι έχοντες τη δυνατότητα να πληρώσουν», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υποσχέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Τα κριτήρια που θα θεσπιστούν τελικώς, αναμένεται να αποσαφηνιστούν σήμερα ή αύριο ενώ προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει «μονομερώς» επικαλούμενη το επιχείρημα ότι η ρύθμιση φέρνει έσοδα στο δημόσιο ταμείο άρα δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικών επιπτώσεων. Βέβαια, η ανησυχία για την εισπρακτική απόδοση του μέτρου είναι έκδηλη.

Εκτός του ότι τα πρώτα χρήματα αναμένεται να αρχίσουν να εισρέουν στο δημόσιο ταμείο μετά το Πάσχα, υπάρχει το «προηγούμενο» με την υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι συμμετοχές είναι περίπου 200.000 όταν ο συνολικός αριθμός οφειλετών ξεπερνούσε στα τέλη Ιανουαρίου τα 3,7 εκατομμύρια.

Στην πράξη θα αποδειχτεί αν τα κριτήρια της υφιστάμενης ρύθμισης ήταν αυτά που εμπόδιζαν τους οφειλέτες να κάνουν τις ηλεκτρονικές τους αιτήσεις, ή η σοβαρή έλλειψη ρευστότητας.

Πηγή: topontiki
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ