2015-03-05 08:38:51
Φωτογραφία για Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για να μην μειωθούν μισθοί και συντάξεις!
Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι ορατός Η ρευστότητα είναι σε οριακό επίπεδο και οι εταίροι με κύριο μοχλό την ΕΚΤ πιέζουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης έτσι ώστε να μπορέσει να κερδίσει χρόνο στη διαπραγμάτευση.

Για την ακρίβεια το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις έτσι ώστε να υπάρχει ταμειακή ρευστότητα μέχρι και τον Ιούνιο έτσι ώστε να μπορέσει η ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση αποφεύγοντας διαπραγματευτικούς σκοπέλους από την πλευρά των θεσμών.

Με την ΕΚΤ να έχει κλείσει ουσιαστικά τις κάνουλες χρηματοδότησης η χώρα αναζητά εναλλακτική λύση.

Για να μην υπάρξει κίνδυνος να θιγούν μισθοί, συντάξεις και καταθέσεις, αλλά και για να μην υπάρξει θέμα έκτακτης εισφοράς για να ενισχυθεί η ρευστότητα η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε δύο λύσεις.

Η πρώτη είναι παλιά και... δοκιμασμένη. Το Δημόσιο θα κλείσει τις κάνουλες πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα. Για ακόμη μια φορά δηλαδή το κράτος δεν θα πληρώσει τα χρωστούμενα, εκμεταλλευόμενο ως και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ στα Ταμεία.


Παράλληλα θα συνεχιστεί ο εσωτερικός δανεισμός στα πρότυπα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η άποψη της κυβέρνησης είναι πως ειδικά στην περίπτωση των Ταμείων από τη στιγμή που ουσιαστικά λειτουργούν με επιχορήγηση από το κράτος το να υπάρχουν διαθέσιμα τα οποία απλά τοκίζονται στις τράπεζες δεν έχει νόημα τη στιγμή που η κεντρική διοίκηση αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα όμως το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί μια πολιτική απόφαση από το Eurogroup το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να επιτρέψει μια μικρή έστω οικονομική βοήθεια έτσι ώστε να δοθεί ανάσα στα ταμειακά διαθέσιμα και να μην υπάρξει ανάγκη μέτρων.

Μάλιστα το Μαξίμου προσδοκά πολλά στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ που συνεδριάζει για την Κύπρο. Ως το βράδυ θα έχουν διαφανεί οι προθέσεις του ενός πυλώνα των δανειστών. Ο Γ. Στουρνάρας έχει αναλάβει ειδική αποστολή διαπραγμάτευσης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη Δευτέρα και να ανάψει από το Eurogroup το πράσινο φως για εκταμίευση μέρους έστω της δόσης των 7,2 δισ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ