2015-03-08 18:17:05
Φωτογραφία για Η Τρίπολη τίμησε τους 10 απαγχονισθέντες πατριώτες της οδού Ταξιαρχών
Εκδήλωση-Μνημόσυνο για τους δέκα Έλληνες Πατριώτες που κρεμάστηκαν από τα... Ναζιστικά Στρατεύματα Κατοχής στις 15 Ιανουαρίου του 1944 με πρόφαση του θάνατο ενός Γερμανού Αξιωματικού τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Τρίπολη.

Μετά το μνημόσυνο «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών» των: Δεληγιάννη Στέφανου, Εξαρχέα Αντώνη, Ζυγούρη Γεώργιου, Μαυροειδή Φώτη , Μαρούς Κώστα, Πανούση Γιάννη, Σούμπλη Θανάσης, Σταυρόπουλου Νικήτα, Τσεμπέρη Κώστα και Φωκά Μαρίνου, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός από τον Γιώργο Πραχαλιά, τακτικού μέλους της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών.

Ο κ. Πραχαλιάς αναφέρθηκε όχι μόνο στο συγκεκριμένο γεγονός ναζιστικής θηριωδίας αλλά σε όλα τα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την περίοδο στην Αρκαδία και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε όλα αυτά που έκαναν οι φασίστες και οι ναζιστές ως αντίποινα στους Έλληνες. Τόνισε δε πως αυτό αποτελεί και το «ανάχωμα» ενάντια στα σημερινά φαινόμενα ναζισμού, που κάποιοι δηλώνουν θιασώτες τους.


Τέλος ανέφερε πως η Αρκαδία αποτελεί τόπο ελευθερίας και αγώνα και δεν πρέπει αυτό να το ξεχνάμε ποτέ.

Στη συνέχεια εψάλη τρισάγιο στην μνήμη των νεκρών στο μνημείο που υπάρχει στην Πλατεία Ανεξαρτησίας με προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Συγκινητική στιγμή όταν κατέθεσαν στεφάνι συγγενείς θυμάτων.

Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Δήμο Τρίπολης σε συνεργασία με τις Αντιστασιακές οργανώσεις και την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου.

Για το μήνυμα της ημέρας μίλησε ο Βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς, ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας.

Δείτε βίντεο και φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ