2015-03-13 10:46:22
Φωτογραφία για Τα βαγόνια του θανάτου επιστρέφουν...
Δεκάτη πέμπτη Μαρτίου του 1943 Ο πρώτος συρμός του θανάτου με προορισμό τα κολαστήρια του Άουσβιτς- Μπιρκενάου, ξεκινά από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Άντρες, γυναίκες και μικρά Εβραιόπουλα, στοιβάζονται στα βαγόνια και το ταξίδι προς τον θάνατο αρχίζει.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της αναχώρησης του πρώτου συρμού προς τα κολαστήρια, τέσσερα από τα βαγόνια που μετέφεραν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τους Εβραίους που έμεναν στη Θεσσαλονίκη, θα μεταφερθούν την ερχόμενη Κυριακή στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, εκεί όπου θα καταλήξει η σιωπηρή πορεία μνήμης που θα ξεκινήσει από την Πλατεία Ελευθερίας.

Τα βαγόνια του θανάτου επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη

Το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια, να δει από κοντά τα ιστορικά βαγόνια, τα οποία φυλάσσονται στο Λιανοκλάδι. Πρόκειται για βαγόνια που κατασκευάστηκαν το 1926 και μετέφεραν αρχικά εμπορεύματα και ζώα. Μέσα σε αυτά, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, άνδρες και γυναικόπαιδα μεταφέρθηκαν στα κρεματόρια, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτό που θα ακολουθούσε, θα ήταν ακόμη χειρότερο.


Δύο παρόμοια βαγόνια, τα οποία επίσης χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν Εβραίους στο Άουσβιτς, εκτίθενται τα τελευταία χρόνια στο Σιδηροδρομικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Ελευθερίου Κορδελιού. Ο πρόεδρος των φίλων του Σιδηροδρόμου, Ευθύμης Κοντόπουλος, 85 ετών σήμερα, έκανε μεγάλο αγώνα, για να μπορέσει να «σώσει» τους ιστορικούς συρμούς και τα τους μεταφέρει στο Μουσείο. Είμαι περήφανος που τα βαγόνια αυτά σώθηκαν. Είναι μεγάλη υπόθεση. Αυτό ήθελα να κάνω. Να σώσω τα βαγόνια, να σώσω την ιστορία μας» αναφέρει.

Ο ίδιος, 13 ετών τότε, θυμάται τους Γερμανούς να στοιβάζουν τους Εβραίους, με ιδιαίτερη σκληρότητα, στα βαγόνια. «Ο πατέρας μου είχε φίλους Εβραίους και ήρθαμε για να τους πει το τελευταίο αντίο. Δεν γύρισαν ποτέ» αναφέρει και συμπληρώνει: «Οι Γερμανοί ήταν πολύ σκληροί. Αυτό που έκαναν ήταν τελείως βάναυσο. Ούτε στα ζώα δεν φέρεσαι έτσι. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη θηριωδία».

Στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό και ατμομηχανή της εποχής

Εκτός από τα ιστορικά βαγόνια, με αφορμή την 72η επέτειο από την αναχώρηση του πρώτου συρμού, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό θα βρίσκεται και ατμομηχανή που χρησιμοποιήθηκε εκείνη την εποχή και έφτασε στη Θεσσαλονίκη από την Δράμα.

Η ατμήλατη μηχανή, με τον αριθμό Λβ 964, κατασκευάστηκε στην Αίγυπτο το 1944 και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, μαζί με άλλες δεκαπέντε μηχανές, το 1946. Μπορεί να μη χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ωστόσο, είναι η μόνη μηχανή που σώθηκε και διατηρείται σε καλή κατάσταση. «Δυστυχώς στην Ελλάδα τα κατέστρεψαν όλα. Υπήρχαν πολλές μηχανές, όμως τις παραπετάξανε. Αυτή ευτυχώς επιδιορθώθηκε για τις ανάγκες εκδηλώσεων και από τότε την έχουμε στη διάθεσή μας» τονίζει ο πρ. Μηχανοστασιάρχης Α' του ΟΣΕ, Αναστάσιος Ξανθόπουλος, ο οποίος έχει χειριστεί τη συγκεκριμένη ατμήλατη μηχανή.

Η συγκεκριμένη μηχανή χρησιμοποιούνταν τα επόμενα χρόνια σε δρομολόγια, στη γραμμή Θεσσαλονίκη- Ορμένιο, έως και το 1976, οπότε και οι ατμομηχανές αντικαταστάθηκαν από ντιζελάμαξες. «Συγκινούμαι ιδιαίτερα, καθώς ξυπνούν μνήμες από άλλες εποχές. Κι αν ακόμη υπήρχε κάρβουνο μέσα, εγώ θα ανέβαινα πάλι και θα φτυάριζα. Όσο δύσκολη κι αν ήταν αυτή η δουλειά, την αγαπούσαμε» είπε ο κ. Ξανθόπουλος.

Σιωπηρή πορεία μνήμης

Εβδομήντα δύο χρόνια μετά από την αναχώρηση του πρώτου συρμού, η Θεσσαλονίκη επιμένει να θυμάται και να τιμά τη μνήμη των θυμάτων της άλλοτε ακμάζουσας Εβραϊκής της Κοινότητας. Από αύριο Παρασκευή, με πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη πλήθος εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την σιωπηρή πορεία που θα πραγματοποιηθεί στις 11.15 το πρωί της Κυριακής, με αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας και κατάληξη τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ