2015-03-13 13:12:23
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Τα σταθερά βήματα του μεγάλου αγοραστή υπηρεσιών Υγείας
Ο ΕΟΠΥΥ έχει αναπτύξει ελεγκτικούς μηχανισμούς και εργαλεία αξιοποίησης των

πληροφοριών τις οποίες λαμβάνει από συνεργαζόμενους φορείς

HEALTH DAILY

Kύρια αποστολή του ΕΟΠΥΥ είναι η αγορά και παροχή προς όφελος και για λογαριασμό των δικαιούχων του υπηρεσιών Υγείας, με όρους ιατρικής αποτελεσματικότητας, οικονομικής αποδοτικότητας και κοινωνικής ισότητας, με προσδιορισμένους δείκτες ποιότητας, σε επάρκεια και αναλογία των αναγκών τους.

Το 2013, σε μία πράγματι δύσκολη και κρίσιμη κοινωνική και οικονομική συγκυρία, ο ΕΟΠΥΥ αντεπεξήλθε και παρείχε ένα μεγάλο αριθμό υπηρεσιών Υγείας στους ασφαλισμένους (ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, νοσηλείες, φάρμακα). Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο ΕΟΠΥΥ κάλυψε περίπου 9 εκατ. επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς, συνολικού κόστους 92 εκατ. €., 920.000 αξονικές τομογραφίες συνολικού κόστους 46 εκατ. €, 533.000 μαγνητικές τομογραφίες συνολικού κόστους 84 εκατ. €, εκτελέστηκαν περίπου 67 εκατ. συνταγές ασφαλισμένων και συνταγογραφήθηκαν 198 εκατ. κουτιά φαρμάκων, δαπανήθηκαν περίπου 35 εκατ. για φάρμακα τα οποία δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και εισάγονται ειδικά για την κάλυψη αναγκών ασφαλισμένων, ενώ 8.000 ασφαλισμένοι έλαβαν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περιστατικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.


Κανείς δεν αρνείται ότι προβλήματα υπάρχουν. Μείζονα ζητήματα για τον ΕΟΠΥΥ είναι οι ανισότητες και τα προβλήματα πρόσβασης, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η ηπειρωτική, νησιωτική και ορεινή Ελλάδα.

Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές προκλήσεις, όπως η τήρηση των κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία παρόχου και η εσωτερική κατανομή των πόρων στις διαφορετικές παροχές που χρηματοδοτεί και αγοράζει. Πρόκειται για ένα έργο δύσκολο και αρκετά σύνθετο. Στόχος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι η αποφυγή μέτρων όπως ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), τα οποία πράγματι είναι άδικα, οριζόντια και ισοπεδωτικά. Για το λόγο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ αναπτύσσει εργαλεία και θέτει κανόνες ελέγχου της ζήτησης υπηρεσιών Υγείας.

Οδηγίες

Για πρώτη φορά τίθεται ένα σαφές πλαίσιο το οποίο δεν προέκυψε αυθαίρετα. Για την εκπόνηση των κατευθυντήριων οδηγιών, που θεσπίστηκαν προσφάτως, ζητήθηκαν οι απόψεις του ιατρικού κόσμου, μέσω των επιστημονικών εταιρειών, ενώ αξιολογήθηκαν και οι αναφορές της διεθνούς βιβλιογραφίας. Θα ήθελα να τονίσω στο σημείο αυτό ότι οι κανόνες αυτοί, έτσι όπως έχουν θεσπιστεί, δεν απαγορεύουν στο γιατρό να συνταγογραφήσει και δεν στερούν καμία εξέταση από τους ασφαλισμένους. Κάθε διάγνωση σε πρώιμο στάδιο για τον ασθενή και τον ΕΟΠΥΥ είναι όφελος και ως εκ τούτου κάθε αντίθετη παραδοχή περί «κοψίματος» εξετάσεων είναι άτοπη.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει αναπτύξει ελεγκτικούς μηχανισμούς και εργαλεία αξιοποίησης των πληροφοριών τις οποίες λαμβάνει από συνεργαζόμενους φορείς, προκειμένου να υποστηρίξει το κλινικό έργο και να προστατεύσει τους επαγγελματίες Υγείας από τη μειοψηφία εκείνη η οποία παραβιάζει την ιατρική πρακτική, αψηφώντας την υγεία των ασφαλισμένων και αδιαφορώντας για την επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών.

Ο ΕΟΠΥΥ υλοποιεί αποφασιστικά, με τη συνεργασία, την πολιτική στήριξη και τη θεσμική καθοδήγηση του υπουργείου Υγείας, ένα σύνολο δράσεων οι οποίες αποσκοπούν στη μετεξέλιξη του Οργανισμού σε ένα σύγχρονο αγοραστή υπηρεσιών Υγείας με επάρκεια για τους ασφαλισμένους του και σεβασμό στους φόρους και στις εισφορές.

Αναφέρω την εκπόνηση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, ο οποίος για πρώτη φορά δόθηκε σε διαβούλευση και εστάλη σε όλους τους παρόχους Υγείας και περίπου 100 συλλόγους ασθενών, προκειμένου να προβούν σε σχόλια

και παρατηρήσεις. Δημιουργείται νέο πλαίσιο συμβάσεων για την αγορά ιατρικών επισκέψεων από τον ιδιωτικό τομέα, στη βάση μελέτης αναγκών ανά γεωγραφική περιφέρεια, προκειμένου να αρθούν προβλήματα πρόσβασης. Η μελέτη αυτή, η οποία εκπονήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, υπερθεματίζει το νέο ρόλο του ΕΟΠΥΥ ως ασφαλιστικού φορέα ο οποίος με βάση τις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος Υγείας συμπληρωματικά αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Δημιουργήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, με μηδενικό κόστος, ο Φάκελος Ασφάλισης Υγείας, δηλαδή η ηλεκτρονική αποτύπωση του βιβλιαρίου υγείας του ασφαλισμένου.

Ο υγειονομικός τομέας βρίσκεται στο μέσο μίας μεγάλης μεταρρύθμισης με επίκεντρο την αναβάθμιση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη λειτουργική και οργανωτική ανασυγκρότηση των νοσοκομείων. Μέρος των διαρθρωτικών αλλαγών αποτελεί η δημιουργία του ΠΕΔΥ και η μετεξέλιξη του ΕΟΠΥΥ σε μεγάλο αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.

Πρόκειται για ειδικό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο λειτουργεί σε ασφαλές περιβάλλον, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με διαγνώσεις, νοσηλείες, επισκέψεις, παροχές, ιατρικές πράξεις, φάρμακα, από διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα τρίτων φορέων, και αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά της ασφαλισμένης περίθαλψης. Το σύστημα αυτό αποτελεί τη βάση για την έναρξη λειτουργίας του κλινικού ελέγχου σε πραγματικό χρόνο, ο οποίος θα ξεκινήσει στις αρχές του 2015 και θα προσφέρει σημαντικά στην ελεγκτική διαδικασία, στον περιορισμό της παραβατικότητας, αλλά και την προστασία της υγείας των ασφαλισμένων από μη αναγκαίες εξετάσεις και νοσηλείες.

Ο ΕΟΠΥΥ με σταθερά βήματα χτίζει ένα νέο περιβάλλον λειτουργίας και συνεργασίας με τους εταίρους και τους ασφαλισμένους. Στόχοι του είναι η ανταπόκριση στις ανάγκες και τις προσδοκίες των ασφαλισμένων, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εισφορών και πόρων του και ο σεβασμός της αναπτυξιακής πορείας των παρόχων. 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ