2015-03-14 02:34:07
Φωτογραφία για Ο Ομπάμα δεν έχει καθόλου φίλους
Η χαλαρή προσέγγιση του Μπαράκ Ομπάμα στη διπλωματία τον έχει αφήσει χωρίς... καθόλου ή σχεδόν καθόλου στενές και προσωπικές σχέσεις με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, έγραφε η εφημερίδα, New York Times.

Μάλιστα μετέφερε δηλώσεις ανθρώπου του περιβάλλοντος του που υποστήριζε ότι οι προσωπικές σχέσεις δεν είναι το στυλ του. Αντιθέτως, οι προκάτοχοί του ήταν πολύ πιο φιλικοί.

Οι πρώην Πρόεδροι, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους, τα πήγαιναν καλά σχεδόν με όλους.

Όμως είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ποια είναι η προσέγγιση του Ομπάμα στο διεθνές πεδίο.

Το βέβαιο είναι ότι οι προσωπικές σχέσεις μετράνε. Όμως, όπως σημειώνει για παράδειγμα το Associated Press, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διστακτικότητα των συμμάχων στη Μέση Ανατολή που θεωρούν ότι ο Λευκός Οίκος αντιμετώπισε με αφέλεια τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.


Ακολουθούν οι σχέσεις του Μπαράκ Ομπάμα με διεθνείς ομολόγους του.

Ιράκ και Αφγανιστάν

Ο Ομπάμα ποτέ δεν τα πήγε καλά με τον πρώην πρωθυπουργό του Ιράκ, Νουρί αλ-Μαλίκι ή τον πρώην Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα με τους Times. Μάλιστα, επιθυμούσε να τους δει και τους δύο να αποχωρούν από το αξίωμά τους. Σύμφωνα με τους Times, ο Μπους μιλούσε συχνά μέσω τηλεδιάσκεψης με τον αλ-Μαλίκι, μία πρακτική, την οποία κατήργησε ο Ομπάμα όταν έγινε Πρόεδρος.

Ισραήλ

Οι σχέσεις του Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό του Ισρήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, έχουν γίνει το αντικείμενο διεθνούς ενδιαφέροντος, ωστόσο είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι συμπαθεί ο ένας τον άλλο. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ καταδίκασε από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου τη θέση του Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν.

Η υπόλοιπη Μέση Ανατολή

Ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στους Times ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μία θετική σχέση για πολύ καιρό με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία όμως τερματίστηκε. Επίσης, ο Ομπάμα είχε καλή σχέση και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μπουμπάρακ, ο οποίος ανετράπη το 2011.

Σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει στενές σχέσεις με τους άλλους ηγέτες, όπως για παράδειγμα ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Κίνα

Το 2013, ο αμερικανός Πρόεδρος έκανε μία ειδική προσπάθεια για να πλησιάσει τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Ζινπίνγκ, και οι δυο τους πέρασαν ένα διήμερο στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, όπως φάνηκε, οι προσπάθειες για μία φιλική προσέγγιση έπεσαν στο κενό. Όταν ο Ομπάμα πήγε στην Κίνα στα τέλη της περυσινής χρονιάς, οι δύο ηγέτες έδωσαν μία συνέντευξη Τύπου, από την οποία όμως έλειπαν οι προσωπικές αναφορές.

Ρωσία

Από την αρχή της Προεδρίας του, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε ελάχιστες προσπάθειες προσέγγισης με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τους Times, ο Ομπάμα εξόργισε τον Πούτιν όταν τον παρομοίασε με ένα βαρεμένο παιδί που κάθεται στο βάθος της αίθουσας. Και από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, οι σχέσεις τους όλο και χειροτερεύουν.

Πολωνία

Ο Ομπάμα έκανε ένα μεγάλο λάθος το 2013 όταν αναφέρθηκε σε «Πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» αντί να πει «Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης». Σε απάντηση ο τότε πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, επιτέθηκε στον Ομπάμα για την «άγνοιά» του, την «έλλειψη γνώσεων» και τις «κακές προθέσεις».

Αγγλία και Γαλλία

Σύμφωνα με τους Times, ο αμερικανός Πρόεδρος έχει φτιάξει σχέσεις εργασίας με το Βρετανό και το Γάλλο ομόλογό του, αλλά τίποτα στενό.

Γερμανία

Ένα από τα φωτεινά σημεία είναι οι σχέσεις του Ομπάμα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Ωστόσο και ο ίδιος ο αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι αμερικανογερμανικές σχέσεις έχουν πληγεί από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ