2015-03-14 04:20:05
Φωτογραφία για Δημιουργήθηκε τεχνητό «δέρμα» που αλλάζει χρώμα
Μιμούμενοι τα «κόλπα» του χαμαιλέοντα στη φύση, ερευνητές στις ΗΠΑ ​δημιούργησαν... ένα πολύ λεπτό φιλμ υλικού, σαν τεχνητό δέρμα, το οποίο πορεί να αλλάξει χρώμα κατά βούληση, απλώς ασκώντας πάνω του μια μικρή πίεση ή τέντωμα.

Το νέο υλικό - χαμαιλέων μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί σε διάφορες πρακτικέςεφαρμογές, όπως οθόνες αφής, υλικά για καμουφλάζ οχημάτων και άλλωναντικειμένων, ηλεκτρονικούς αισθητήρες ανίχνευσης που αλλάζουν χρώμα (π.χ. όταναντιληφθούν μια επικίνδυνη ρωγμή σε ένα αεροπλάνο ή μια γέφυρα).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τηνηλεκτρολόγο μηχανικό Κόνι Τσανγκ Χασνέιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στοπεριοδικό οπτικής «Optica», σύμφωνα με το «Science», δήλωσαν πως «είναι ηπρώτη φορά που οποιοσδήποτε έφτιαξε ένα εύκαμπτο δέρμα τύπου χαμαιλέοντα, τοοποίο μπορεί να αλλάζει χρώμα απλώς με το τέντωμα». Το φιλμ - δέρμα από πυρίτιο είναι χίλιες φορές πιο λεπτό από μια ανθρώπινητρίχα. Ανάλογα με το πώς ακριβώς τεντώνεται ή λυγίζεται, αλλάζει και το αντίστοιχοχρώμα.


Η αλλαγή χρώματος εξαρτάται από το διαφορετικό μήκος κύματος του φωτόςπου κάθε φορά ανακλά το νέο υλικό. Τα χρώματα που βλέπουμε παντού γύρω μας, εξαρτώνται από την μοναδική χημικήσύνθεση κάθε επιφάνειας, η οποία απορροφά ορισμένα μήκη κύματος του λευκούφωτός και άλλα μήκη τα ανακλά.

Τα πιο μικρά μήκη κύματος που ανακλώνται, δίνουν μια μπλε απόχρωση στα αντικείμενα, ενώ τα πιο μεγάλα μήκη μια ερυθρήαπόχρωση, με όλο το «ουράνιο τόξο» των πιθανών χρωματικών συνδυασμών στοενδιάμεσο. Όταν αλλάζει το χρώμα ενός αντικειμένου (π.χ. των φύλλων που πέφτουναπό τα δέντρα το φθινόπωρο), αυτό οφείλεται στο ότι έχει αλλάξει η χημική σύνθεσήτους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ