2015-03-14 21:45:06
Φωτογραφία για Απομακρύνεται η «παγίδα» του αποπληθωρισμού
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου οδήγησε τον πληθωρισμό σε αρνητικό έδαφος τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη, ενώ στη Βρετανία βρίσκεται... στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει εδώ και δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν, όμως, έως τώρα ενδείξεις πως υλοποιείται το απαισιόδοξο σενάριο ενός αποπληθωριστικού σπειροειδούς αποτελούμενου από συνεχή πτώση των τιμών και αναιμική ζήτηση που μολύνει την παγκόσμια οικονομία.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, τον Ιανουάριο οι λιανικές πωλήσεις στις πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη σημείωσαν αύξηση με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2006, καθώς το φθηνό πετρέλαιο έβαλε στις τσέπες των καταναλωτών αυτών των οικονομιών συνολικά 250 δισ. δολάρια.

Στη Βρετανία οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 5,2% τους τελευταίους τέσσερις μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 3,9% στο ίδιο χρονικό διάστημα
. Η πιο θεαματική άνοδος κατεγράφη στην Ευρωζώνη όπου ύστερα από χρόνια στασιμότητας και δυσθεώρητης ανεργίας διαφαινόταν ο κίνδυνος ενός αποπληθωρισμού ιαπωνικού τύπου. Ωστόσο, Οκτώβριο και Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,5% και στη συνέχεια τους αμέσως επόμενους δύο μήνες σημείωσαν κατά μέσον όρο ετήσια αύξηση 3,4%. Τον Ιανουάριο στη Γερμανία οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 2,9% σε μηνιαία βάση και 5,4% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, όμως, απομακρύνεται ένας άλλος κίνδυνος, αυτός της ανατροφοδότησης του αποπληθωρισμού, αλλά και αυτός των μειώσεων στους μισθούς των εργαζομένων, η αντιμετώπιση του οποίου είναι πολύ πιο δύσκολη. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, κατά μέσον όρο οι μισθοί αυξήθηκαν στην Ευρωζώνη κατά 1,69% το τελευταίο τέταρτο του 2014. Στην αποτροπή ενός φαύλου κύκλου αποπληθωρισμού αναμένεται, άλλωστε, να συνδράμει καθοριστικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εγκαινίασε τη Δευτέρα η ΕΚΤ.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ