2015-03-15 15:29:08
Φωτογραφία για Spiegel: Σταματήστε τον πόλεμο λέξεων
Μία έκκληση στις δύο χώρες να σταματήσουν τον πόλεμο των λέξεων προτού οι σχέσεις των δύο χωρών πληγούν... ανεπανόρθωτα τοποθετεί στην πρώτη της σελίδα η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel.

«Κατηγορίες, απειλές και κοροϊδία: Οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ανεβαίνουν όλο και περισσότερο», γράφει το περιοδικό.

Αυτό κάνει τους συμβιβασμούς όλο και δυσκολότερους και δημιουργεί όλο και περισσότερα πάθη μεταξύ των δύο λαών. Ακόμα κι αν ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται σε παρεξηγήσεις που θα μπορούσαν να λυθούν και η Αγγελλα Μέρκελ βάζει τον εκπρόσωπό της να μιλήσει για φιλία και συνεργασία με την Ελλάδα, κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα χειροτερεύουνη, σύμφωνα με τους τρεις αρθρογράφους που συνυπογράφουν το δημοσίευμα.

«O πόλεμος λέξεων κλιμακώνεται και οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Επιτέλους σταματήστε!»

Στη συνέχεια οι αρθρογράφοι εξηγούν τους λόγους του προβλήματος: Πολλές από τις ρητορικές επιθέσεις είναι, όπως αναφέρουν, για εσωτερικούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί πολλά και δε γίνεται να πραγματοποιηθούν όλα. Γι' αυτό ο Τσίπρας θέλει να δείξει ότι τουλάχιστον παλεύει και ότι δεν αφήνει το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να του υπαγορεύσουν τι θα κάνει.


Από την άλλη, η γερμανική κυβέρνηση δε θέλει την Ελλάδα να ορίσει πότε θα τελειώσει η πορεία των προγραμμάτων σωτηρίας. Και η προθυμία των συντηρητικών κυβερνητικών κομμάτων CDU/CSU να στείλουν περισσότερα δισεκατομμύρια στην Ελλάδα όλο και μειώνεται. Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε βάζει τον Έλληνα ομόλογό του «στη θέση του» για να δείξει στους δικούς του ανθρώπους ότι δε χαρίζει τίποτα στους Έλληνες.

Όμως αυτή η «υπολογισμένη» κάποτε κλιμάκωση έχει φτάσει πλέον να είναι εκτός ελέγχου. Ποτέ οι υποθέσεις για ένα Grexit ή ένα Graccident δε γίνονταν τόσο ανοικτά όσο τώρα. Και ποτέ η δυσπιστία ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας δεν ήταν τόσο βαθιά όσο σήμερα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον πληθυσμό: Σύμφωνα με γκάλοπ της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης περίπου οι μισοί Γερμανοί πολίτες βλέπουν τη σχέση τους με τους ανθρώπους στην Ελλάδα επιβαρυμένη και μία έρευνα του ZDF έδειξε ότι τώρα πια μόνο η μειοψηφία των Γερμανών επιθυμεί την Ελλάδα στο Ευρώ.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον γίνεται όλο και δυσκολότερο να φτάσουμε σε λογικές λύσεις στο δράμα του χρέους. Και ο κίνδυνος είναι μεγάλος, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών να υποστούν διαρκή βλάβη. Είναι λοιπόν ώρα να υπάρξει ένας λεκτικός αφοπλισμός – κι από τις δύο μεριές.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ