2015-03-18 17:48:16
Φωτογραφία για ΣΟΪΜΠΛΕ: Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα, τονίσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, συστήνοντας στην ελληνική κυβέρνηση να εστιάσει στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. «Το θέμα δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στον δρόμο για ανάκτηση της ανταγωνστικότητάς της και πρόσβασης στις αγορές», υπογράμμισε. Μιλώντας για αναδιάρθρωση χρέους, δείχνουν ότι δεν συνειδητοποιούν το ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα, πρόσθεσε.

Ο Σόιμπλε απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος», διευκρινίζοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι μακροπρόθεσμα χρηματοδοτημένο, ενώ έσπευσε να επαναλάβει ότι η Ελλάδα έχει πει επανειλημμένως ότι δεν θέλει τρίτο πακέτο διάσωσης. «Δεν πρόκειται για διαμάχη μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας αλλά Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ενωσης» είπε από την πλευρά του ο πιο διαλλακτικός αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής όλοι θα καταβάλουν προσπάθειες για να λυθεί αυτή η σύγκρουση.


«Ο χρόνος τελειώνει», «δεν θέλουν τρίτο πακέτο»

«Εχουμε την εντύπωση, και οποιοσδήποτε ασχολείται με το θέμα το συμμερίζεται αυτό, ότι ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι έχουν προβλήματα» τόνισε ο Σόιμπλε την Τετάρτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Επίσης, ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει πει επανανειλημμένως ότι δεν θέλει τρίτο πακέτο βοήθειας. 

Ο Γερμανός υπουργός απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους, σημειώνοντας ότι η συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα πρέπει να επικεντρώνεται στο πώς η οικονομία της θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Ο Σόιμπλε αρνήθηκε εκ νέου ότι έχει κάνει δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Υπερθεματίζοντας ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του συγκυβερνώντος SPD, Ζ.Γκάμπριελ, είπε ότι το πρόβλημα του χρέους δεν πρέπει να ανάγεται σε διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, o αντικαγκελάριος εξέφρασε τη θέση ότι «Δεν έχουμε καμία σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας». Το θέμα είναι μονάχα οι προϋποθέσεις της «σημαντικής οικονομικής βοήθειας» στην Ελλάδα, στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δε συμφωνεί με τις υπόλοιπες χώρες του Ευρώ.

Αναφορικά με την Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Γκάμπριελ είπε πως όλοι προσπαθούν με κάθε μέσο να λύσουν την σύγκρουση με την Ελλάδα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως αύριο «θα ζήσουμε μια λύση του προβλήματος της Ελλάδας». «Δεν πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση μέσα στην Ε.Ε. Μια αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωζώνης, ή, αν κοιτάξει κανείς καλύτερα, του υπολοίπου της ΕΕ. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες για να λύσουμε αυτή τη διαμάχη» σημείωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και πρόσθεσε: «Μέρος αυτού είναι και να μην δημιουργείς συνεχώς νέες συζητήσεις, να μην προσωποποιείς, να μην προσπαθείς να συνδέεις με ιστορικές ευθύνες. Διότι αυτό όλο και πάλι δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για μία εθνική διαμάχη. Αυτά τα δύο πρέπει να διαχωρίζονται αυστηρά». Η αναφορά στις ιστορικές ευθύνες ήταν γιατί προηγουμένως είχε δεχθεί ερώτηση σχετικά με την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, με τον Γκάμπριελ να παραπέμπει στις πρόσφατες δηλώσεις των εκπροσώπων των γερμανικών υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και να τονίζει ότι «κανείς δεν κάνει καλό να παρουσιάζει την εικόνα μιας σύγκρουσης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας». 

Πάντως αναφερόμενος στο θέμα των επανορθώσεων ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern, χαρακτηρίζει «πολιτικά επικίνδυνη» την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία και επαναλαμβάνει ότι το θέμα είναι οριστικά διευθετημένο. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ευρωζώνη, ο κ. Σταϊνμάιερ τάσσεται κατά του ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας. «Όποιος υποστηρίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας είναι αντιμετωπίσιμη, ξεχνάει πώς θα την εκλάβει ο κόσμος. Λάθος θα ήταν, επίσης, να ξεκινήσουμε έναν καβγά μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου» πρόσθεσε.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ