2015-03-20 10:36:24
Φωτογραφία για Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΝΙ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
337% περισσότεροι φόροι στους φτωχότερους Έλληνες

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι από τη μίνι σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν αλλάζει η ουσία της συμφωνίας του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Σημειώνουν ότι η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει, αλλά και να εφαρμόσει, πιο συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εκταμιευθεί ρευστότητα. Οι Financial Times γράφουν: Ο Τσίπρας δεσμεύεται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει οιαδήποτε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την κυβέρνησή του που έχει πρόβλημα ρευστότητας. Η συμφωνία της Ε.Ε. με τον Αλέξη Τσίπρα δεν αλλάζει τους όρους του deal που είχε επιτευχθεί πριν ένα μήνα με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η οποία αντιμετώπιζε δυσκολίες λόγω των ελληνικών αντιδράσεων στις άμεσες συζητήσεις με τους επιθεωρητές.

Ούτε κατάφερε να φέρει την Αθήνα πιο κοντά στην εξασφάλιση στα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν από το πρόγραμμα στήριξη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες όμως, δήλωσαν πως ελπίζουν ότι με αυτή την τρίωρη συζήτηση θα δοθεί η απαραίτητη ώθηση στις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν πλήρως με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, η οποία πρέπει να υπογράψει την τελική λίστα μεταρρυθμίσεων την οποία ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να παρουσιάσει σε λίγες ημέρες. Μόνο όταν συμφωνηθεί η λίστα και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις θα απελευθερωθεί ρευστότητα.

Bloomberg: Η Ε.Ε. ζητά από την Ελλάδα περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να επιταχύνει την στήριξη

Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει πιο συγκεκριμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές αρχές για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσαν οι ηγέτες της Ε.Ε. μετά από 4 ώρες συζήτησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέλαβαν πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που εμπόδιζε τις προσπάθειες του κ. Τσίπρα για να απελευθερωθεί η ρευστότητα, από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο με δέσμευση για κατάργηση της λιτότητας. Η Γερμανίδα καγκελάριος, αν και δήλωσε ότι η συζήτηση με τον κ. Τσίπρα ήταν «καλή και εποικοδομητική» δήλωσε πως η συνάντηση αντικατόπτριζε «κάποια απογοήτευση» που η Ελλάδα δεν σημείωσε μεγαλύτερη πρόοδο από τη συμφωνία του Φεβρουαρίου και δήλωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προκειμένου να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της Ε.Ε.

CBNC: Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει τους πιστωτές ότι έρχονται μεταρρυθμίσεις

Μπορεί στην κοινή ανακοίνωση οι θεσμοί να μιλούν για «πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας» και ο κ. Τσίπρας να δηλώνει «πιο αισιόδοξος», η Γερμανίδα καγκελάριος όμως, επεσήμανε ότι δεν θα εκταμιευθούν χρήματα προτού η Αθήνα εφαρμόσει μέτρα προϋπολογισμού και άλλες μεταρρυθμίσεις που προς το παρόν διστάζει να κάνει.

337% περισσότεροι φόροι στους φτωχότερους Έλληνες

Πάντως ένα είναι βέβαιο, ότι για τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, αυτές θα κινούνται προς την κατεύθυνση της επιστολής Βαρουφάκη, θα έχουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα και δεν θα έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη.  Και αυτό προφανώς, γιατί σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Hans Böckler, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Ελλάδα της κρίσης μεγάλωσε δραματικά. Oι φτωχότεροι επιβαρύνθηκαν φορολογικά κατά 337% ενώ οι εύποροι κατά 9%.

Σύμφωνα με την έρευνα, εξαιρετικά σημαντικές ήταν οι διαφοροποιήσεις ως προς τις φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθησαν κατά την περίοδο της κρίσης μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα, η οποία ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, είχαν ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της φτώχειας. Όπως αναφέρει η έρευνα, το ονομαστικό ακαθάριστο προϊόν των μέσων ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε συνολικά μεταξύ 2008 και 2012 έως και κατά ένα τέταρτο, ενώ οι μεγάλες αυτές μειώσεις οφείλονται κατά το ήμισυ στις περικοπές μισθών.

Ιδιαίτερα επιβαρυμένα παρουσιάζονται, σύμφωνα με την έρευνα, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αναγκάστηκαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος κατά την περίοδο της κρίσης. Ειδικότερα, τα χαμηλότερα στρώματα αναγκάστηκαν να υποστούν φορολογικές επιβαρύνσεις που αυξήθηκαν έως και 337% σε σχέση με το παρελθόν. Αντίθετα, τα ανώτερα οικονομικά στρώματα υπέστησαν περαιτέρω επιβαρύνσεις της τάξεως μόλις του 9%. Σε απόλυτους αριθμούς, αν και η φορολογική επιβάρυνση στα μη προνομιούχα νοικοκυριά αυξήθηκε μόνο κατά κάποιες εκατοντάδες ευρώ, εντούτοις συνοδεύτηκε από τις μαζικές μειώσεις σε μισθούς αλλά και την αύξηση της ανεργίας.

Η έρευνα πηγαίνει όμως και ένα βήμα παραπέρα, υπογραμμίζοντας ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν ήταν πολύ πιο εκτεταμένες από ό,τι χρειαζόταν στην πραγματικότητα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον αναφορικά με τις μειώσεις μισθών η έρευνα σημειώνει ότι αυτές ήταν πολύ πιο επίπονες στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τον δημόσιο. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι μειώσεις που αποφασίσθηκαν για μισθούς του δημοσίου είτε δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη είτε αποσύρθηκαν, εν μέρει, λόγω δικαστικών αποφάσεων.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι το 2012 ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά έπρεπε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις με ετήσιο εισόδημα περί τα 7.000 ευρώ, ή 580 ευρώ τον μήνα! Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι τα μη προνομιούχα νοικοκυριά έχασαν μέσα στην κρίση το 86% του συνολικού τους εισοδήματος, ενώ οι πιο εύπορες οικογένειες μόλις το 16% με 20%. Ας σημειωθεί ότι στην έρευνα για λογαριασμό του Ιδρύματος Hans Böckler αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 260.000 ελληνικά νοικοκυριά.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ