2015-03-20 11:53:21
Φωτογραφία για Πάτρα: Σήμερα η έκλειψη ηλίου! - Παρατηρούν το φαινόμενο με τηλεσκόπια στην πλατεία Γεωργίου - ΔΕΙΤΕ LIVE
Οι Έλληνες, μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους, καθώς επίσης πολλούς Αφρικανούς και Ασιάτες, έχουν την ευκαιρία σήμερα το πρωί να παρακολουθήσουν (με γυμνά μάτια απαγορεύεται αυστηρά) την μερική σκίαση του ηλιακού δίσκου, στο μέτρο που ο ουρανός δεν είναι συννεφιασμένος.

Το φαινόμενο αρχίζει στις 10:39 περίπου, κορυφώνεται στις 11:45 και λήγει γύρω στις 12:50 (συνολική διάρκεια της έκλειψης σχεδόν δύο ώρες κι ένα τέταρτο).

Ορατή και στην Πάτρα θα είναι η σημερινή έκλειψη Ηλίου, η οποία χρειάζεται προσοχή και μέτρα προφύλαξης των ματιών στην παρατήρησή της.

Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας "Ωρίων" διοργανώνει μία παρατήρηση της μερικής έκλειψης ηλίου με ειδικά ασφαλή τηλεσκόπια και ηλιακά φίλτρα . Στην Πάτρα η έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή ως μερική έκλειψη με κάλυψη του ηλιακού δίσκου κατά περίπου 35%. Η διάρκεια της έκλειψης στην Πάτρα θα είναι 2 ώρες και 12 λεπτά.


Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:35

Μέγιστο έκλειψης: 11:40

Τέλος μερικής έκλειψης: 12:47.

Η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνει μόνο με τα ειδικά ηλιακά φίλτρα. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί να μην παρατηρηθεί η έκλειψη χωρίς τη χρήση ειδικών φίλτρων ακόμα και αν απλά κοιτάζετε με τα μάτια σας χωρίς οπτικά βοηθήματα. Υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης στην υγεία των οφθαλμών με τα αυτοσχέδια φίλτρα!

Ο καλύτερος τρόπος παρατήρησης της έκλειψης είναι με τα ειδικά ηλιακά τηλεσκόπια που έχει στήσει ο «Ωρίων» στο κέντρο της Πάτρας και στο Πανεπιστήμιο. Το κοινό μπορεί να παρατηρήσει το φαινόμενο καθόλη τη διάρκειά του στις δύο εκδηλώσεις του συλλόγου μας.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιείται στην πλατεία Γεωργίου, στο κέντρο της Πάτρας.

Δεύτερη εκδήλωση: Πάρκο της Ειρήνης στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η έκλειψη θα εκπέμπεται διαδικτυακά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Δείτε την live ΕΔΩ

Έκτακτα μέτρα στα σχολεία της χώρας λόγω της έκλειψης Ηλίου πραγματοποιείται σήμερα. Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας καλούνται οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμα της 20ης Μαρτίου, προκειμένου όλοι οι μαθητές να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης Ηλίου (10.30-13.00).

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού. Επίσης, όλες οι προγραμματισμένες μετακινήσεις/διδακτικές επισκέψεις των σχολικών μονάδων της χώρας για την Παρασκευή μπορούν να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού, οι δε περίπατοι χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου για τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναστέλλονται.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ