2015-03-20 17:19:56
Φωτογραφία για Νέο ρήγμα Τσίπρα-Μέρκελ για τα κρίσιμα μέτρα των μεταρρυθμίσεων
Ώρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ειδική διάσκεψη για την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ συγκρούονται ανοικτά για την ερμηνεία της, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος επιμένει ότι βάση των συζητήσεων είναι το email Χαρδούβελη, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας «ξορκίζει», λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα υφεσιακά μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά!

Σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από την αντίστοιχη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα, η Άνγκελα Μέρκελ εμμέσως πλην σαφώς έβγαλε… ψεύτη τον Έλληνα πρωθυπουργό, που είχε δηλώσει από τα ξημερώματα ότι δεν θα εφαρμοσθούν τα μέτρα του email Χαρδούβελη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι πριν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, για την τετράμηνη παράταση, υπήρξε η συμφωνία στις 10 Δεκεμβρίου, με την κυβέρνηση Σαμαρά, για τη δίμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, υπήρξε κείμενο της τρόικας, που ενσωμάτωσε τις προτάσεις μέτρων από την προηγούμενη κυβέρνηση.


Έτσι, κατά την κ. Μέρκελ, θα πρέπει να γίνουν σεβαστές από την Αθήνα αυτές οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά. Όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, τόνισε η κ. Μέρκελ, η νέα κυβέρνηση μπορεί να προτείνει την αντικατάσταση μέτρων της λίστας Χαρδούβελη με άλλα μέτρα με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελούν τη βάση της διαπραγμάτευσης.

Σε ευθεία αντίθεση με αυτή την τοποθέτηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πριν από λίγο, στη δική του συνέντευξη Τύπου τα εξής: «Έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση, δεν υποχρεούται η Ελλάδα να εφαρμόσει υφεσιακά μέτρα του email Χαρδούβελη. Στις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσουμε, κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός τόνισε για το ίδιο θέμα: «Πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε όλοι τα ίδια πράγματα, γιατί θα δημιουργηθούν παρανοήσεις. Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν υπάρχουν υφεσιακά μέτρα, δεν υπάρχει email Χαρδούβελη, υπάρχει δέσμευση για κατάλληλο πλεόνασμα και για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αντικαταστήσουν τα μέτρα Σαμαρά. Τα υφεσιακά μέτρα τελείωσαν. Τα μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιήσουμε θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και αυτό το αποτέλεσμα θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε πλεόνασμα 1-1,5%».

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν, τόνισε ότι αυτές «θα μεταφέρουν το κόστος από τα συνήθη υποζύγια σε αυτούς που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στο λογαριασμό. Μαζί με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις νομοθετήσαμε για τις τριγωνικές συναλλαγές και είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα που αντιδρούν».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ