2015-03-23 15:21:17
Φωτογραφία για ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΕΡΚΕΛ VD
«Καμία διμερής συνάντηση δεν υποκαθιστά το Eurogroup»

Στο Eurogroup παραπέμπει το Βερολίνο για το ζήτημα της λίστας των μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητήσει οι εταίροι από την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί έναντι του Eurogroup, όχι διμερώς έναντι της Γερμανίας, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς εάν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ περιμένει σήμερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να της παρουσιάσει λίστα με προτάσεις μεταρρυθμίσεων.

Όπως είπε, η κ. Μέρκελ ενδιαφέρεται να ακούσει ποιες προτάσεις έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις» από τη σημερινή συνάντηση.

«Καμία διμερής συνάντηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Eurogroup» σημείωσε ο κ. Ζάιμπερτ, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Καγκελαρία. «Δεν είπα ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα των συνομιλιών. Η παρουσίαση όμως της λίστας αφορά το Eurogroup» πρόσθεσε.


Σε ό,τι αφορά το θέμα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, ο Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποια ζητήματα θα θέσει η ελληνική πλευρά, επανέλαβε, όμως, ότι η γερμανική θέση δεν έχει αλλάξει.

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση της γερμανικής αντιπροσωπείας στην αποψινή συνάντηση, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι την καγκελάριο θα πλαισιώνουν συνεργάτες της, αρμόδιοι για τα οικονομικά, τα εξωτερικά και τα θέματα ανάπτυξης.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε, ακόμη, ότι η κ. Μέρκελ έλαβε επιστολή από τον κ. Τσίπρα, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενό της, επικαλούμενος τον εμπιστευτικό χαρακτήρα της.

Κομισιόν: Προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις άμεσα

Η πολιτική βούληση, ακόμη κι αν είναι ισχυρή, δεν είναι αρκετή σε αυτό το στάδιο, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, που θα ξεμπλόκαραν τη ροή χρημάτων προς την Ελλάδα.

Λίγες ώρες πριν από την συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο, κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τουλάχιστον ένα προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να τρέξει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, προκειμένου να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλε το δικό του μήνυμα: «Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν μια λίστα μεταρρυθμίσεων στις επόμενες ημέρες. Την περιμένουμε τώρα».

«Σε αυτό το στάδιο η ισχυρή πολιτική βούληση από μόνη της δεν είναι αρκετή, πρέπει να μεταφραστεί σε δράση και πρόοδο. Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα, πολιτικές συνομιλίες ίσως γίνουν στις Βρυξέλλες, για να διευκολύνουν τη διαδικασία -υπάρχει ο χρόνος για τα λόγια και τις δηλώσεις, αλλά τώρα είναι ώρα για δουλειά» πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς.

Αναφορικά με το ποσό των 2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, το οποίο ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Σύνοδο Κορυφής, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι πρόκειται για πόρους της περιόδου 2007-2013 που δεν είχαν αξιοποιηθεί, αλλά και για πρόωρη εκταμίευση κονδυλίων της περιόδου 2014-2020. Ο κ. Σχοινάς σημείωσε, επίσης, ότι η αποτελεσματική εκταμίευση αυτών των πόρων, εντός του 2015, θα πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι νομικές και διοικητικές προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, στην επταμερή και στη Σύνοδο Κορυφής, σε εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, η Ελλάδα οφείλει να παρουσιάσει άμεσα πλήρη κατάλογο κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων, ο οποίος θα εγκριθεί από τους θεσμούς, στη συνέχεια θα λάβει το πράσινο φως από το Eurogroup, για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση προς τη χώρα που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρευστότητας.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ