2015-03-23 20:53:33
Φωτογραφία για Δένδιας: Η κυβέρνηση πρέπει να έχει αίσθηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τη Μετανάστευση
Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ κ. Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη στο... πλαίσιο της ειδικής εκπομπής για το μεταναστευτικό, στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη που έδωσε ο βουλευτής Β’ Αθηνών:

Σχόλιο για την πολιτική που εφαρμόσθηκε ως τον Ιούνιο του 2014:

«Τον Ιούνιο του 2012, η Ελλάδα υπέβαλε ένα “Action Plan” στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το χειρισμό των μεταναστευτικών ροών, το οποίο ουδόλως είχε υλοποιήσει. Το πλάνο αυτό προσαρμόστηκε στην επιδείνωση της πραγματικότητας που αντιμετωπίζαμε τότε, επανυποβλήθηκε στην Ε.Ε. και εγκρίθηκε.

Το πρόγραμμα αυτό είναι μια ολοκληρωμένη διαχείριση, ίσως η πιο ολοκληρωμένη διαχείριση στην Ε.Ε. των μεταναστευτικών ροών.

Πρόβλεπε: α) Φύλαξη των συνόρων, κάτι το οποίο επετεύχθη στον Έβρο με απόλυτη επιτυχία, β) Δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής, ώστε να ταυτοποιείται ο μετανάστης, γ) Δημιουργία μιας σύγχρονης υπηρεσίας ασύλου για εκείνους που εδικαιούντο να ζητήσουν άσυλο, κάτι που έγινε και υλοποιήθηκε. Ήδη το καινούργιο κτήριο λειτούργησε σε χώρο δίπλα στο υπουργείο.


Από εκεί και πέρα συστάθηκαν προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, με σκοπό να μεταφέρονται εκεί και μετά να επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Έτσι δημιουργήθηκε ένα σύστημα επιστροφών είτε εθελουσίων, είτε αναγκαστικών στις χώρες από τις οποίες προέρχονταν πριν οι άνθρωποι αυτοί, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα παροχής ενός μικρού βοηθήματος – κινήτρου ύψους 200 ευρώ ώστε να έχουν μια νέα αρχή στις πατρίδες τους.

Έγινε επίσης μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με τις χώρες προέλευσης. Προσωπικά πήγα στο Μπαγκλαντές, ενώ συζητήσαμε με το Πακιστάν, με το Μαρόκο και άλλες χώρες ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις ροές και επίσης, κάναμε μια εκτεταμένη σειρά αστυνομικών επιχειρήσεων στο κέντρο των πόλεων που είχαν πρόβλημα, όπως Αθήνα, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, υπό τον γενικό τίτλο «Ξένιος Δίας» που μπόρεσε να απαλλάξει τα κέντρα των πόλεων από την μικροεγκληματικότητα και ανάλογα προβλήματα».

Για το περιβάλλον ασφάλειας σε σχέση με το μεταναστευτικό:

« Ας λάβουμε υπ’ όψιν μας πως το περιβάλλον ασφάλειας από τις χώρες προελεύσεως μεταναστών επιδεινώθηκε δραματικά. Δεν χρειάζεται να θυμίσω την κατάσταση στη Συρία, στο Ιράκ, πράγμα το οποίο σήμαινε όχι μόνο αύξηση των ροών αλλά και αύξηση της επικινδυνότητας των ροών, γεγονός που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει».

Για την πολιτική διαχείριση του προβλήματος και τη σύγκριση με άλλα κράτη:

«Δεν αντιλαμβάνομαι την ανισότητα με την οποία μερικοί από εμάς, τους πολιτικούς, αντιμετωπίζουμε τους Έλληνες πολίτες σε σχέση με τους μη νόμιμους οικονομικούς μετανάστες. Φαντάζεστε έναν οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη, αύριο το πρωί, να πάει στις ΗΠΑ, να περάσει παράνομα τα σύνορα, να εγκατασταθεί εκεί και να θεωρήσει ότι είναι οιονεί δικαίωμά του να παραμείνει εκεί και να μην επιστρέψει στην Ελλάδα; Αναφέρομαι σε εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου (…).

Μπορώ να δεχθώ ότι έγιναν λάθη ή υπήρξαν σφάλματα ή προέκυψαν ζητήματα που έχριζαν βελτίωσης. Όμως αυτό δεν σημαίνει ξήλωμα του συστήματος και αποδοχή της απαίτησης του οικονομικού μετανάστη να έρχεται, να εγκαθίσταται στην Ελλάδα και η χώρα μας να αναλαμβάνει το κόστος για τη διαμονή και τη σίτισή του».

Σχετικώς με τις ανοικτές δομές φιλοξενίας:

«Οι ανοικτές δομές είναι ένα απαραίτητο στοιχείο του συστήματος και συμφωνώ απολύτως στη δημιουργία τους. Βεβαίως, για τις εγκυμονούσες, τις κακοποιημένες, τα παιδιά πρέπει να υπάρχουν ανοικτές δομές, που θα τους υπηρετούν. Δεν το αρνούμαι και χαίρομαι εφ’ όσον αυτό θα υλοποιηθεί.

Έχουμε περάσει τη σχετική διάταξη το 2013 και προσπάθησα λίγο καιρό πριν φύγω από το υπουργείο να συστήσουμε την πρώτη υποδομή, στην Αγία Βαρβάρα. Δυστυχώς, όμως, βρήκαμε μπροστά μας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στις οποίες μετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον του κέντρου για τις κακοποιημένες γυναίκες. Ως υποψήφια η κ. Δούρου μετείχε τότε στις συγκεντρώσεις εναντίον του ανοικτού κέντρου.

Αν λοιπόν τώρα θέλουν να τα δημιουργήσουν, καλώς. Ωστόσο, δεν μπορεί όλες οι δομές να είναι ανοικτές. Πρέπει να υπάρχουν κλειστές δομές, ανοικτές δομές και πρόγραμμα επιστροφών. Επίσης, η κυβέρνηση πρέπει να έχει αίσθηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τη Μετανάστευση. Η αποσπασματικότητα δεν λειτουργεί σωστά.

Δεν επιτρέπω στον οποιονδήποτε να θεωρεί ότι έχει το μονοπώλιο της καρδιάς. Δεν είναι ευαίσθητοι άνθρωποι οι Κεντροαριστεροί ή οι Αριστεροί ή σκληροί άνθρωποι οι Κεντροδεξιοί. Όλοι αγαπάμε τους συνανθρώπους μας, έχουμε όμως το συνταγματικό δικαίωμα να προστατεύσουμε την προσωπικότητα, την ελευθερία και τους όρους ζωής και των Ελλήνων πολιτών».

Εκτίμηση περί της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής:

«Νομίζω ότι γίνεται απολύτως ερασιτεχνικά. Η εικόνα των λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας που αφήνουν ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν πού να πάνε και δεν έχουν τι να φάνε, και είναι απολύτως βέβαιον ότι θα θυματοποιηθούν από τους «εμπόρους ανθρώπων» τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς είτε θα μετατραπούν σε «βαποράκια» ναρκωτικών για να επιβιώσουν είτε θα αναγκαστούν να καταφύγουν στην μικρο-εγκληματικότητα, αυτό δεν είναι πολιτική.

Τους αφήνουν σε μια χειμαζόμενη πόλη από την κρίση. Τι κάνουν ακριβώς; Πώς τους βοηθούν; Ήταν κακές οι συνθήκες στα κέντρα; Έχω να παρακολουθήσω τις συνθήκες εκεί ένα χρόνο, δεν ξέρω πώς εξελίχθηκαν. Αν ναι, να βελτιωθούν οι συνθήκες. Κρίνουν ότι πρέπει να επιταχύνουν το πρόγραμμα επιστροφών; Ας το κάνουν! Να δημιουργούσουν άλλη κινητροδότηση; Ας το πράξουν! Αλλά να γυρίσουμε την Αθήνα εκεί που βρισκόταν τον Ιούνιο του 2012, είναι λύση;» Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ