2015-03-23 21:26:06
Φωτογραφία για Πώς η κυβερνητική θητεία Τσίπρα «έκαψε» Podemos και Le Pen
Τελικά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Ελλάδας, δεν φύσηξε τον... άνεμο αλλαγής στην Ευρώπη στον οποίο ήλπιζε τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και άλλοι ηγέτες από αριστερά και ακροδεξιά.

Podemos στην Ισπανία και Ακροδεξιό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία δεν τα κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις ελπίδες τους στις τοπικές εκλογές που έγιναν στις δύο χώρες το Σαββατοκύριακο.

ΣΥΡΙΖΑ, Ποδέμος, Venceremos διακήρυττε ο Αλέξης Τσίπρας από την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση λίγα 24ωρα πριν τις νικηφόρες για τον ίδιο και το κόμμα του εκλογές, παρόντος μάλιστα του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο ίδιος ο ηγέτης των Ποδέμος, έλεγε πως ακούει ήδη το «τικ-τακ» της αντίστροφης μέτρησης για την αλλαγή στην Ελλάδα, ευελπιστώντας η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει εμβρυουλκός της νίκης και του ίδιου στην Ισπανία.

Ωστόσο, στις τοπικές εκλογές στην Ισπανία, στην Ανδαλουσία, το Podemos κατατάχθηκε μόλις τρίτο σε δύναμη κόμμα, με ποσοστό 14,9%, κερδίζοντας λιγότερες ψήφους από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κατατάχθηκε δεύτερο.


Δεν τα κατάφερε ούτε η Λεπέν

Η Le Pen – παρά τις διαφορές της με τον Αλέξη Τσίπρα - είχε επίσης ταχθεί υπέρ της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, λόγω της αντιμνημονιακής ρητορείας του.

Η ίδια δήλωνε: «Δεν είμαστε πολιτικά φίλοι με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο επιθυμούμε τη νίκη του στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Υποστηρίζουμε τη νίκη του αριστερού κόμματος, γιατί αυτό σημαίνει πως ο ελληνικός λαός θα επιλέξει τη μοίρα του αυτοβούλως και όχι όπως αυτή επιβάλλεται από εξωτερικά συμφέροντα, όπως αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τρόικας».

Ωστόσο ούτε στη Γαλλία έπνευσε ο άνεμος της αλλαγής προς την κατεύθυνση του Ακροδεξιού Μετώπου.

Το εθνικιστικό κόμμα της Marine Le Pen πήγε καλύτερα, αλλά το νήμα έκοψε ο συντηρητικός Nikolas Sarkozy. Μάλιστα, το σοσιαλιστικό κόμμα του νυν προέδρου Φρανσουά Ολάντ, άντεξε περισσότερο του αναμενομένου ξεπερνώντας το όριο του 20%.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επισημαίνουν ότι η κυβερνητική εμπειρία των πρώτων δύο μηνών από τον ΣΥΡΙΖΑ (κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για «αποκαθήλωση»), ο οποίος από την αντιπολιτευτική ευχέρεια βρέθηκε με μείζονες ευθύνες και ενώπιον πιέσεων από τους εταίρους, δεν βοήθησε τα λαϊκιστικά κόμματά ανά την Ευρώπη.

Οπως ανέφεραν πολλοί εκ των αναλυτών, η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να επιλύσει τα συσσωρευμένα προβλήματα της Ελλάδας και οι συνεχώς πιο «στυφές» σχέσεις του με την Ευρώπη, πιθανώς να δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλα ριζοσπαστικά κόμματα της Γηραιάς Ηπείρου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ