2015-03-24 22:45:37
Φωτογραφία για Αμερικάνικη χείρα βοηθείας στο Ιράκ
Αναγνωριστικές πτήσεις προκειμένου να βοηθήσει τις ιρακινές δυνάμεις στην... επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Τικρίτ από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος πραγματοποιεί η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ όπως γνωστοποίησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του διεθνούς συνασπισμού που έχει συγκροτηθεί εναντίον των τζιχαντιστών.

Αυτός ο συνασπισμός, επικεφαλής του οποίου είναι οι ΗΠΑ, διεξάγει αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και προσφέρει εκπαίδευση και εξοπλισμό στον ιρακινό στρατό σε πολλές περιοχές του Ιράκ.

Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του συνασπισμού κάνει λόγο για εμπλοκή της Ουάσιγκτον στην επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ (βόρεια), τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει η Βαγδάτη από τότε που οι τζιχαντιστές κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της ιρακινής επικράτειας στα μέσα του 2014.

«Ο συνασπισμός άρχισε να προσφέρει υποστήριξη RSR (σ.σ. συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση) την 21η Μαρτίου, έπειτα από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης και στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ προσφέρουν αυτήν την υποστήριξη» είπε αυτός ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Ο ίδιος προσέθεσε ότι αυτή η υποστήριξη προσφέρεται υπό τη μορφή ενός «οφθαλμού στους αιθέρες».

Στη χερσαία επιχείρηση, που ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου, παίρνουν μέρος χιλιάδες Ιρακινοί, στρατιώτες, αστυνομικοί και παραστρατιωτικοί που έχουν συμμαχήσει με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο των πόλεων που οδηγούν στο Τικρίτ και να περικυκλώσουν εκατοντάδες τζιχαντιστές, που όμως παραμένουν σε οχυρές θέσεις μέσα στην πόλη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 160 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ