2015-03-26 02:04:06
Φωτογραφία για Αν ο Ερντογάν ήταν στη θέση του Τσίπρα
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της ειδησεογραφικής ατζέντας των... τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Και δεν είναι και λίγα. Περισσότεροι από 300 τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής και τοπικής εμβέλειας και εκατοντάδες εφημερίδες και περιοδικά ρίχνονται καθημερινά στο κυνήγι της είδησης με τον Πρόεδρο Ερντογάν να απειλεί θεούς και δαίμονες όταν δέχεται κριτική από τον τύπο και να… αποκαλύπτει κάθε λίγο θεωρίες συνωμοσίας σε βάρος του.

Εκτενή ρεπορτάζ, μπόλικη αρθογραφία και κάποιες λίγες ανταποκρίσεις από την Αθήνα συνθέτουν σε αδρές γραμμές το ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα κέντρα αποφάσεων στις Βρυξέλλες απασχολούν διαρκώς τον τουρκικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ο οποίος στις περισσότερες των περιπτώσεων υποδέχεται θερμά την αλλαγή πλεύσης και το τρίξιμο των δοντιών των Ελλήνων αξιωματούχων στους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Οι Τούρκοι αρέσκονται να διαβάζουν για τον δυναμικό νέο υπουργό οικονομίας αλλά και για τη σκληρή γραμμή που φαίνεται να κρατά η Ελλάδα έναντι των εταίρων της και ιδιαίτερα έναντι της Γερμανίας.


Το τουρκικό πολιτικό περιοδικό ANALIST αφιέρωσε σχεδόν ένα ολόκληρο τεύχος του στην Ελλάδα, φιλοξενώντας μακροσκελή άρθρα καθηγητών πανεπιστημίου και ειδικών αναλυτών για την ελληνική οικονομία και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Το περιοδικό που έμεινε στα ράφια των βιβλιοπωλείων και των περιπτέρων τύπου για μία εβδομάδα φιλοξενούσε και μία συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Εκείνο όμως που ελκύει περισσότερο Τούρκους δημοσιογράφους και αναγνωστικό κοινό είναι η προσωπικότητα και η συμπεριφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το ότι συνεχίζει να μένει εκεί που έμενε προτού εκλεγεί πρωθυπουργός –και όχι σε ένα παλάτι όπως ο Ερντογάν-, το ότι ταξιδεύει στην οικονομική θέση με το αεροπλάνο αλλά κυρίως το ότι μπορεί να περπατά στον δρόμο και να συνομιλεί φιλικά με τους πολίτες της χώρας του, κάνει τον Έλληνα πρωθυπουργό αγαπητό και ιδιαίτερα δημοφιλή στην γείτονα, ενώ προβαίνουν μοιραία σε συγκρίσεις με τον δικό τους πρωθυπουργό. Αρκετοί δημοσιογράφοι σχολιάζουν ειρωνικά τις φαραωνικές διαθέσεις του Ερντογάν και τη δημόσια εικόνα που τεχνηέντως καλλιεργεί σαν νεοπροφήτης του Ισλάμ, ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στην τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών κάθε φορά που πραγματοποιεί κάποια επίσκεψη, καθιστώντας τον μακρινό και απρόσιτο σε οποιονδήποτε πολίτη.

Για του λόγου το αληθές, η εφημερίδα Σοζτσού με τιράζ 400.000 φύλλων ημερησίως, κάνει πρώτο θέμα τον Αλέξη Τσίπρα και με βασικό τίτλο «Αν ήταν ο Ερντογάν δεν θα του τη χάριζε». Δημοσιεύει μια φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα την ώρα που συνομιλεί με κάποιον πολίτη, ονόματι Γιώργος. Ο Γιώργος είναι πολύ χαλαρός και κάθεται σταυροπόδι μπροστά στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Γιώργο τον ρωτάει: «Πώς είσαι Γιώργο; Πώς πάνε οι δουλειές; Θέλεις κάτι;». Ενώ δεν παραλείπει να τον καθησυχάσει στο τέλος, λέγοντας «Όλα θα πάνε καλά». Η εφημερίδα σημειώνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει φιλική διάθεση και ανεκτικότητα απέναντι στον πολίτη του, σε αντίθεση με την πιθανή στάση του Ερντογάν αν είχε απέναντί του τον ίδιο πολίτη.

Στη διπλανή φωτογραφία λοιπόν, τη θέση του Αλέξη Τσίπρα παίρνει ο Ερντογάν, ενώ ο Γιώργος παραμένει σταθερά στη θέση του και πάντα σταυροπόδι. Ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στον Γιώργο, του λέει: «Κατέβασε τα πόδια σου ρε βλάκα! Ποιος είναι απέναντί σου;». Ενώ στο τέλος φωνάζει τους αστυνομικούς και τους λέει: «Πάρτε τον!»
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ