2015-03-26 08:44:47
Φωτογραφία για ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΤΟ GREXIT ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΛΟΓΗ
Στο «κόκκινο» τα κρατικά ταμεία

Την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να έλθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές της έχουν αυξηθεί μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο εξέφρασε χθες Τετάρτη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο London School of Economics. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η γλώσσα του σώματος του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα ήταν «σωστή» και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχει βελτιωθεί.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η διατήρηση των επιτευγμάτων της δημοσιονομικής προσαρμογής και η συμφωνία με τους θεσμούς της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του Απριλίου αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση. «H βασική πρόκληση για την Ελλάδα είναι να παράσχει ένα πειστικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί στους εταίρους της ζώνης του ευρώ, με αντάλλαγμα μια νέα συμφωνία για χρηματοδότηση», είπε. «Μπορώ να πω ότι είμαι πιο αισιόδοξος τώρα, από ό, τι ας πούμε πριν από ένα μήνα. Οι τελευταίες συνεδριάσεις και η συνάντηση υψηλού επιπέδου την περασμένη εβδομάδα μας έδωσε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σημείωσε.


Ο κ. Στουρνάρας εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα εξέλθει του ευρώ και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις ενός Grexit. «Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Η ανταγωνιστικότητα έχει αποκατασταθεί και ένα Grexit δεν θα έφερνε κανένα όφελος», τόνισε. Όπως εξήγησε σε μια τέτοια περίπτωση η ελληνική οικονομία θα αντιμετώπιζε νέα βαθιά ύφεση η οποία θα χαρακτηρίζονταν από εξαιρετικά σφιχτές συνθήκες στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα λόγω των μαζικών εκροών στις καταθέσεις και τη δραματική υποχώρηση της εμπιστοσύνης. 

Προειδοποίησε δε πως το Grexit θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικές αλυσιδωτές επιπτώσεις στις αδύναμες χώρες της ζώνης του ευρώ, αυξάνοντας το ρίσκο χώρας στα κρατικά assets, ενώ θα συνοδευόταν και από σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους. Τέλος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας  σημείωσε ότι η ΕΚΤ αναμένεται να επανεξετάσει σύντομα την απόφαση της για την επιλεξιμοτητα των ελληνικών ομολόγων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η απόφαση εξαίρεσης θα ανακληθεί εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Πάντως, η ρευστότητα του Δημοσίου είναι στο «κόκκινο» γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων της 30ης Μαρτίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου θα βασισθεί σε χρήματα που επιχειρείται, ακόμη και τώρα, να αντληθούν από τις καταθέσεις που κρατούν στις εμπορικές τράπεζες φορείς της γενικής κυβέρνησης όπως π.χ. η Αττικό Μετρό.

Η κυβέρνηση, η οποία πλέον είναι αντιμέτωπη με το ταμειακό αδιέξοδο του Δημοσίου, είχε επενδύσει πολιτικά στην λήψη του 1,2 δισ. ευρώ από τα 10,9 δισ. ευρώ που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ωστόσο, κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group ξεκαθαρίσθηκε πως τα χρήματα αυτά που έχουν αποκλειστικό σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι εύκολο από νομικής απόψεως να επιστραφούν στην Αθήνα και πολύ περισσότερο να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς πέραν από την ενίσχυση των τραπεζών. 

Κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την απογοήτευση τους για τη «μη συμφωνία» αναφορικά με τα 1,2 δισ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί πως την Παρασκευή 20 Μαρτίου το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην αποπληρωμή δανεικών υποχρεώσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ (ΔΝΤ, ΕΚΤ, έντοκα, κ.α.). Πέντε ημέρες νωρίτερα στις 15 Μαρτίου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε ενημερώσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ότι  η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεών της στο ΔΝΤ και των κοινωνικών δαπανών.

Σημειώνεται επίσης, πως το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει στις 9 Απριλίου στο ΔΝΤ δόση ύψους 450 εκατ. ευρώ, χρήματα που τουλάχιστον σήμερα δεν είναι διαθέσιμα. Κοινοτικοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν πάντως πως η Ε.Ε. θα επιμείνει στο δόγμα «μεταρρυθμίσεις έναντι χρημάτων» και ότι μόνον όταν υπάρξει πρόοδος σε αυτό το πεδίο η ευρωζώνη θα δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ