2015-03-27 09:27:48
Φωτογραφία για ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΔΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
«Μάχη» με το χρόνο δίνουν η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εντός και εκτός συνόρων και παράλληλα να συντάξουν μέχρι την προσεχή Δευτέρα την «Εθνική Μεταρρυθμιστική Πρόταση», όπως ονόμασαν χθες κυβερνητικές πηγές τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις.

Έτσι στην εξεύρεση του μεγαλύτερου ποσού των 1,5 δισ. ευρώ που χρειάζονταν για την καταβολή μισθών Μαρτίου και συντάξεων Απριλίου έχουν προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «πείθοντας» φορείς να τοποθετήσουν μέρος των διαθεσίμων τους στους ειδικούς λογαριασμούς διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εν συνεχεία το Δημόσιο παίρνει τα χρήματα από τους ειδικούς λογαριασμούς διαχείρισης στα πλαίσια συμφωνιών επαναγοράς (repos) που προσφέρουν στους φορείς επιτόκιο μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρουν οι εμπορικές τράπεζες (2,3 έως 2,5% ενώ στις εμπορικές τράπεζες το επιτόκιο είναι 0,5%, 0,6% έως 1%) ή τα επενδύει σε έντοκα γραμμάτια
. Χθες ανακοινώθηκε πως από τον ΟΑΕΔ αντλήθηκαν 120 εκατ. ευρώ, από την Αττικό Μετρό 400 εκατ. ευρώ, ενώ συμβολή είχαν και οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ , ΔΕΠΑ καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, με το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συγκάλεσε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, και αποφάσισε με ομοφωνία να μεταφέρει εκτάκτως 80 εκατ. ευρώ, από τα 350 εκατ. συνολικά του αποθεματικού ταμείου, στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανοίγοντας ειδικό λογαριασμό.

Σημειώνεται πως προκειμένου να είναι επιπρόσθετα καλυμμένες οι διοικήσεις των φορέων που συναινούν στη μεταφορά των διαθεσίμων τους στους ειδικούς λογαριασμούς διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος η Βουλή ψήφισε προ ημερών σχετική διάταξη που προβλέπει ότι:

«Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και ασφαλιστικούς φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο (repos, reverse repos, buy/sell back, sell/buy/back). Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών των ΝΠΔΔ και ασφαλιστικών φορέων από την για οποιονδήποτε λόγο μη προσήκουσα και ιδίως μη έγκαιρη ή μη ολοσχερή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης με σύμφωνα επαναγοράς, το ΝΠΔΔ ή ο ασφαλιστικός φορέας που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ