2015-03-27 20:42:34
Φωτογραφία για Reuters: Παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα εάν δεν υπάρξει συμφωνία
Η Ελλάδα είναι απίθανο να φύγει από το ευρώ, είτε σκόπιμα είτε... εξαιτίας κάποιου ατυχήματος, όμως, μπορεί να αναγκαστεί να εισάγει έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής σε συνδυασμό με το ευρώ, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές σύντομα, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters με τίτλο "Ούτε Grexit, ούτεGrexident. Ευρώ και "δραχμή" παράλληλα;"

Η Αθήνα έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων και οι διεθνείς πιστωτές δεν είναι πρόθυμοι να δανείσει την Ελλάδα περισσότερα χρήματα μέχρι να αρχίσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ένας αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι χωρίς νέα κεφάλαια, η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι τις 20 Απριλίου.

"Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν έχει πλέον ευρώ για να πληρώσει τους μισθούς ή τις υποχρεώσεις της, θα μπορούσε να αρχίσει την έκδοση IOUs, δηλαδή τίτλους κάποιας μορφής που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή συγκεκριμένου ποσού στον κάτοχό τους" είπε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.


«Tέτοιου είδους τίτλοι θα συναλλάσσονταν στη συνέχεια στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση έναντι του πραγματικού ευρώ, και θα μετατρέπονταν σε ένα ''νόμισμα'', όπως κι αν αυτό θα ονομάζεται, το οποίο θα υπάρχει παράλληλα με το ευρώ".

"Αυτή η διευθέτηση θα ήταν προσωρινή για να κρατηθεί η κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους εταίρους για να ξεκλειδώσει περισσότερα χρήματα" είπε από την πλευρά του ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματα, λέγοντας ότι αναμένει μια συμφωνία με βάση τα όσα συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα.

"Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup και η χρηματοδότηση θα αρχίσει αμέσως μετά, όπως συμφωνήθηκε στην επταμερή συνάντηση, είπε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Χρεοκοπία εντός ευρώ;

"Δεν υπάρχει τρόπος να αναγκάσεις μια χώρα να φύγει από το ευρώ ή από την Ε.Ε. και η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει από μόνη της" τόνισε ο δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Εάν είναι να χρεοκοπήσουν, καλύτερα ας το κάνουν εντός Ευρωζώνης παρά εκτός, γιατί τότε θα δημιουργήσει πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες χώρες που έχουν ευρώ", είπε ένας τρίτος αξιωματούχος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΟ ΚΑΝΕ... ΘΡΙΛΕΡ Η ΤΣΣΚΑ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΟ ΚΑΝΕ... ΘΡΙΛΕΡ Η ΤΣΣΚΑ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ