2015-04-02 22:10:28
Φωτογραφία για Τέλος η ομηρεία στο Πανεπιστήμιο στην Κένυα – 147 οι νεκροί [photos]
Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κένυας ενημέρωσε... ότι η αιματηρή ομηρία των φοιτητών στην Κένυα έλαβε τέλος.

O απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης που εξαπέλυσαν Σομαλοί Ισλαμιστές εναντίον ενός πανεπιστημίου στη βορειοανατολική Κένυα ανήλθε στους 147 νεκρούς και η ομηρία έχει τερματιστεί, ανακοίνωσε η αρχή αντιμετώπισης καταστροφών.

«Ενημέρωση: 147 νεκροί έχουν επιβεβαιωθεί στην επίθεση στο Γκαρίσα» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κένυας στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, οι τραυματίες ανέρχονται σε 79. Από τους 815 φοιτητές που βρίσκονταν μέσα στις εστίες τα ξημερώματα, όταν η οργάνωση εξαπέλυσε την επίθεσή της, «περίπου 500 έχουν καταγραφεί και είναι ασφαλείς αλλά χάσαμε πολλές ζωές, περίπου 70», είπε ο υπουργός Τζόζεφ Ενκαϊσέρι από την Γκαρίσα, υπογραμμίζοντας ότι ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός.


Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής η τύχη των υπόλοιπων φοιτητών —αν παραμένουν όμηροι, αν κρύβονται μέσα στο πανεπιστήμιο ή αν πρόλαβαν να διαφύγουν αλλά δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη στις αρχές— ούτε αν στους 500 διασωθέντες οι αρχές περιλαμβάνουν και τους 79 τραυματίες.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων και την απόκρουση των δραστών έχει ολοκληρωθεί «κατά 90%» και ότι 4 από τους ενόπλους ισλαμιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκειά της. Εμφανίστηκε όμως επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο να υπάρχουν ακόμη και άλλοι συνεργοί τους μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου. «Η επιχείρηση συνεχίζεται, μπορεί να συμβεί οτιδήποτε», προειδοποίησε.

Για λόγους ασφαλείας οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες από τις 18:30 σήμερα μέχρι τις 06:30 της Παρασκευής σε τέσσερις επαρχίες κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία.

Υπενθυμίζεται ότι οπλισμένοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης σε πανεπιστήμιο στην πόλη Garissa στην ανατολική Κένυα και άνοιξαν πυρ.

Δύο αστυνομικοί κι ένας φοιτητής ήταν οι πρώτοι που μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Αρχικά, είχαν καταφέρει να διαφύγουν από τον χώρο του μακελειού 27 φοιτητές, ενώ αργότερα ο αριθμός τους ανήλθε σε 70. O αριθμός αυξήθηκε αφότου, οι ένοπλοι αποφάσισαν να απελευθερώσουν 50 άτομα. Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, οι τρομοκράτες άφησαν ελεύθερους όλους τους μουσουλμάνους φοιτητές και κρατούν τους χριστιανούς.

Σύμφωνα με αναφορές, τα σώματα των νεκρών έχουν κυριολεκτικά τρυπηθεί από σφαίρες. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του ειδικού σε θέματα ασφαλείας Nelson Simiyu σε δημοσιογράφο του «News24 Kenya» : «Περισσότερες από 10 πληγές από σφαίρες σημαίνουν ότι οι ένοπλοι πυροβολούσαν αδιακρίτως και στα τυφλά. Πυροβολούσαν απλώς ότι κινείτο μέχρι να πέσει κάτω».

Τις πρώτες πληροφορίες επιβεβαίωσε με δηλώσεις του, λίγο μετά την επίθεση, στο Al Jazeera και ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Zipporah Mboroki: «Οι δράστες πυροβόλησαν τους φρουρούς στην είσοδο του πανεπιστημίου. Αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά, αλλά οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να μπουν μέσα στη φοιτητική εστία. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο δύο φρουρών, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για νεκρούς φοιτητές».

Λίγα λεπτά μετά την εισβολή, ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Alinoor Moulid μιλώντας στο Al jazeera και επικαλούμενος μαρτυρίες φοιτητών που κατάφεραν να βγουν εγκαίρως από το πανεπιστήμιο, είπε ότι στο campus και συγκεκριμένα στο υπνοτήριο εισέβαλαν την αυγή περίπου πέντε ένοπλοι την ώρα που οι φοιτητές κοιμόνταν. Οι ένοπλοι, όπως μεταδίδει το «Citizen Tv Kenya», φέρονται αρχικά να πυροβόλησαν ευθέως τους φρουρούς έξω από το campus και στη συνέχεια εισέβαλαν στους ξενώνες πυροβολώντας αδιακρίτως προς τα κρεβάτια των φοιτητών.

Το πανεπιστήμιο της Garissa (Garissa University College-GUC) είναι το μοναδικό δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην περιοχή. Ανοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 2011 για περίπου 450 φοιτητές.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ