2015-04-05 21:03:22
Φωτογραφία για Το καλό, το κακό και το... χειρότερο σενάριο
Λόγω του ότι σας τρομοκράτησε το ωμό άρθρο συνάδελφου νωρίτερα ΕΔΩ για πτώχευση και επίσημα της Ελλάδας την Μ. Πέμπτη, ας δούμε τι γράφουν -και μας χαϊδεύουν τα αυτιά- τα "κομψά" ΜΜΕ της Ελλάδας πιο κάτω. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας Θα φτάσει στην Ανάσταση ή θα μείνει στη Σταύρωση η χώρα και η οικονομία; Αυτό είναι, πλέον, το ερώτημα που πλανάται στον αέρα μετά από την αποτυχημένη απόπειρα της Αθήνας να γεφυρώσει το χάσμα με τους δανειστές της πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα.

Μιλώντας κανείς με εκπροσώπους των τριών θεσμών και με τραπεζικά στελέχη, αλλά και αναλύοντας το τι γράφεται στα reports μεγάλων επενδυτικών τραπεζών προς τους πελάτες τους, αντιλαμβάνεται ότι αν και δεν υπάρχει κλίμα ρήξης μεταξύ των δύο πλευρών, ο κίνδυνος ατυχήματος κάθε άλλο παρά έχει απομακρυνθεί, αφού τα χρονικά περιθώρια έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, μαζί με ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου.

Το καλό σενάριο προβλέπει ότι η σύγκλιση απόψεων που φαίνεται να υπάρχει, τουλάχιστον στα μείζονα, θα μετουσιωθεί σε συμφωνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 8η Απριλίου, οπότε συνεδριάζει εκ νέου το EuroWorking Group. Ο διακαής πόθος της ελληνικής πλευράς είναι να πραγματοποιηθεί ει δυνατόν την ίδια ημέρα και τηλεδιάσκεψη του EUROGROUP, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποδέσμευση μέρους της εκκρεμούς δόσης και συγκεκριμένα των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος.

Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμάται από κυβερνητικά στελέχη ότι θα υπάρξει ντόμινο θετικών εξελίξεων. Με τα σημερινά δεδομένα το σενάριο αυτό δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στο ότι τα μέτρα που έχει προτείνει η Αθήνα παραμένουν εν πολλοίς έκθεση ιδεών.

Επιπλέον, η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδια που σχετίζονται με το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό, έχει προκαλέσει δυσφορία στο στρατόπεδο των εταίρων.

Το κακό σενάριο απορρέει από τη διάθεση των «σκληρών» της άλλης πλευράς να τραβήξουν τη διαπραγμάτευση στα άκρα, ποντάροντας στα άδεια ταμεία της Αθήνας, προκειμένου να υποχρεωθεί η κυβέρνηση σε μια υποχώρηση σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα.

Ήδη, κάποιοι στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι το επόμενο προγραμματισμένο EUROGROUP είναι στις. 23 Απριλίου, θέλοντας έτσι να δείξουν ότι δεν είναι η πλευρά των δανειστών που «καίγεται». Το σενάριο αυτό ενισχύει η γκρίνια από τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία δίνονται με το. τσιγκέλι κι ως εκ τούτου η Ενδιάμεση Έκθεση (Interim Report) για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων, δεν μπορεί να δοθεί ακόμα στο EWG, άρα δεν μπορεί να ξεκινήσει και η διαδικασία για την αποδέσμευση χρημάτων.

Επιπλέον, από το υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι ενώ οι εταίροι συζητάνε για μερική εκταμίευση, δεν συζητάνε για μερική συμφωνία μέτρων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μόνο αν η Αθήνα δώσει ολόκληρο το πακέτο μέτρων μπορεί να περιμένει μια μικρή «ένεση» ρευστότητας, ενώ τα υπόλοιπα θα εκταμιεύονται ανάλογα με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Ήδη τραπεζικά στελέχη μιλάνε για διαπραγματεύσεις που μπορεί να «τραβήξουν» ως το τέλος της τετράμηνης παράτασης, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα «δεν θα κινείται φύλλο».

Το Δημόσιο θα κάνει στάση πληρωμών στο εσωτερικό πληρώνοντας μόνο μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά ταμεία, η αγορά θα βυθιστεί σε χειμερία νάρκη λίγο πριν την τουριστική περίοδο, οι όποιες προοπτικές ανάκαμψης θα χαθούν και η δυνατότητα επίτευξης έστω μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος θα εκμηδενιστεί.

Το άσχημο σενάριο είναι ουσιαστικά το σενάριο του ατυχήματος. Με σχεδόν εξαντλημένες τις πηγές άντλησης ρευστού, εάν η διαπραγμάτευση «τραβήξει», τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος το Δημόσιο να μην μπορέσει να ανταποκριθεί σε κάποια από τις ανελαστικές του υποχρεώσεις.

Μια μικρή καθυστέρηση στην πληρωμή μισθών ενός Οργανισμού ή μιας ΔΕΚΟ, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για ανεξέλεγκτες καταστάσεις κι όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, η επιστροφή από μια τέτοια κατάσταση δεν θα είναι δυνατή. Μόνο για μισθούς- συντάξεις απαιτούνται κάθε μήνα περίπου 1,5 δις ευρώ, ενώ άλλα 1,1 δις ευρώ πρέπει να πηγαίνουν σε Ασφαλιστικά Ταμεία και νοσοκομεία. Ήδη, για τις πληρωμές των συντάξεων και των μισθών που έγιναν τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου, χρησιμοποιήθηκαν ρευστά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου που έγιναν repos.

Επιπλέον, η δόση των 448 εκατ. ευρώ που πρέπει να πληρωθεί στις 9 Απριλίου προς το ΔΝΤ έχει μετατραπεί σε ένα παιχνίδι νεύρων από την κυβέρνηση, με στόχο να πιέσει τους. έξω, ενώ την ίδια ημέρα που θα συνεδριάζει το EWG, θα γίνεται μια έκδοση εντόκων γραμματίων 1,4 δις ευρώ, η οποία κατά το ήμισυ καλύπτεται σήμερα από ξένους επενδυτές και αναζητούνται τρόποι για να καλυφθούν, αφού η απαγόρευση Ντράγκι έχει «αλυσοδέσει» τις ελληνικές τράπεζες στα 11 δις ευρώ εντόκων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Σημειώνεται ότι ακόμα κι αν ο Απρίλιος βγει κουτσά- στραβά (στο υπουργείο Οικονομικών ποντάρουν πολλά στις ρυθμίσεις οφειλών), πριν καλά- καλά μπει ο Μάιος θα πρέπει να βρεθούν άλλα 746 εκατ. ευρώ για το ΔΝΤ! Όπως λένε έμπειρα τραπεζικά στελέχη, αν γίνει κάποιο λάθος σε αυτό το παιχνίδι νεύρων, τότε το κύμα των εκροών θα γιγαντωθεί μέσα σε λίγες ώρες. Σε αυτήν την περίπτωση, το σύστημα δεν θα μπορέσει αντέξει τις απώλειες του Ιανουαρίου, δηλαδή εκροές 12 δις ευρώ και η ΕΚΤ που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους. Αυτό θα είναι και η αρχή του τέλους.

Ειδικότερα:

Λίστες φοροδιαφυγής: 725- 875 εκατ. ευρώ

Λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, ποτών: 250- 400 εκατ. ευρώ

Κληρώσεις αποδείξεων: 270- 600 εκατ. ευρώ

Απάτες ΦΠΑ: 350- 420 εκατ. ευρώ

Βελτίωση είσπραξης εσόδων: 225- 235 εκατ. ευρώ

Ρύθμιση 100 δόσεων: 300- 400 εκατ. ευρώ

Αύξηση εσόδων (π.χ. πρόστιμα ΚΤΕΟ): 414- 450 εκατ. ευρώ

Εξορθολογισμός φορολογίας εισοδήματος (κλίμακα, κατάργηση απαλλαγών): 300- 400 εκατ. ευρώ

Κίνητρα πληρωμών από φορολογικούς ελέγχους: 100- 200 εκατ. ευρώ

Άδειες ηλεκτρονικού τζόγου: 125- 175 εκατ. ευρώ

Τηλεοπτικές άδειες: 350- 380 εκατ. ευρώ

Τηλεοπτικές- ιντερνετικές διαφημίσεις: 50- 70 εκατ. ευρώ

Σύστημα κρατικών προμηθειών: 180 εκατ. ευρώ

Ηλεκτρονικές πληρωμές (αντιμετώπιση παραοικονομίας): 200- 266 εκατ. ευρώ

Εναρμόνιση με ευρωπαϊκή νομοθεσία: 200- 210 εκατ. ευρώ

Ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά Ταμεία: 300 εκατ. ευρώ

Μηχανισμός παρακολούθησης Ασφαλιστικού: 150- 300 εκατ. ευρώ

Τα «όχι» των δανειστών

• Κατάργηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις

• Αναστολή μαθηματικού τύπου για υπολογισμό κύριων συντάξεων

• Αντικατάσταση μαθηματικού τύπου για υπολογισμό εφάπαξ

• Ενεργοποίηση συλλογικών διαπραγματεύσεων

• Επαναφορά μετενέργειας

• Ιδιωτικοποιήσεις μέσω συμπράξεων
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ