2015-04-07 15:24:18
Φωτογραφία για Φορο-αλλαγές: Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν
Η ακατάσχετη προεκλογική παροχολογία στην Ελλάδα, έχει φτάσει πια σε σημείο που να μην ξενίζει. Προεκλογικά ακούμε τα πάντα. Ξέρουμε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι καμένα από χέρι, αλλά πολλές φορές στο πλαίσιο της ανθρώπινης ανάγκης να πιστέψουμε ότι καλύτερες μέρες έρχονται, τα πιστεύουμε ή τουλάχιστον κάνουμε ότι τα πιστεύουμε. Η ψήφος πέφτει στην κάλπη.

Μετά το σκηνικό αλλάζει. Αυτή τη φορά όχι. Στα φορολογικά, μέχρι σήμερα ουδείς μπορεί να ψέξει την κυβέρνηση ότι άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει.

Αφορολόγητο 12.000 ευρώ έλεγε, αφορολόγητο 12.000 ευρώ λέει. Το ίδιο και με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ή τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα ο γαμπρός είναι... αξύριστος και με τα ταμεία αδειανά. Οσο κι αν η κυβέρνηση επιμένει, οι πιθανότητες οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη περιορίζονται.

Προχθές ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης από το βήμα τη Βουλής προανήγγειλε επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015, δεσμεύτηκε ότι δεν θα βάλει την υπογραφή του για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και διακήρυξε πως «η έκτακτη εισφορά τελειώνει με μας».


Λίγο νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη είχε καταστήσει για μία ακόμα φορά σαφές ότι ο ΕΝΦΙΑ τελειώνει το 2015, ενώ χθες δεσμεύθηκε και για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έως το καλοκαίρι.

Το τεφτέρι για το αφορολόγητο

Ας πάρουμε το λογαριασμό με συντηρητικές εκτιμήσεις. Το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ για όλους απαιτεί «θυσία» τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει έσοδα 300 εκατ. ευρώ στη λίστα μεταρρυθμίσεων από τις συνολικές παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα είναι ραγδαίες και οδυνηρές για μεγάλη μερίδα φορολογουμένων.

Οι ανώτατοι συντελεστές θα αυξηθούν καταλυτικά (σήμερα στο 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ και 32% για εισοδήματα άνω των 32.000 ευρώ), η τράπουλα της κλίμακας θα ξαναμοιραστεί και οι όποιες φοροαπαλλαγές έχουν μείνει θα πρέπει να εξαφανιστούν.

Αλλιώς θα πρέπει να έρθει ο Χουντίνι στο υπουργείο Οικονομικών για να βγάλει με αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους και 300 εκατομμύρια αύξηση εσόδων.

Ο αντί ΕΝΦΙΑ στο δρόμο με τις... νάρκες

Αν καταργηθεί η έκτακτη εισφορά, το Δημόσιο θα χάσει έσοδα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ (αν και η ρήση «με εμάς τελειώνει» σηκώνει πολύ ανάλυση για το πότε) και αν καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, η χασούρα για το δημόσιο ταμείο είναι 2,650 δισ. ευρώ. Τα τελευταία έσοδα βέβαια θα αντικατασταθούν από το νέο φόρο ακινήτων σε συνδυασμό -πιθανόν- με άλλα ισοδύναμα.

Στη δεδομένη συγκυρία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, αν η κυβέρνηση έβαζε στο τραπέζι και το θέμα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, η κουβέντα θα πήγαινε με μαθηματική ακρίβεια έως το καλοκαίρι. Γι' αυτό ίσως το θέμα θα εξεταστεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και αφού έχει προηγηθεί η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε επίπεδα που θα βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, έχει ήδη συσταθεί ειδική επιτροπή και η μείωση των αντικειμενικών θα γίνει έως τον Ιούνιο όπως επιτάσσει η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο φόρος θα αλλάξει το δεύτερο εξάμηνο του 2015, αλλά πλέον η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της για παροχή αφορολογήτου ορίου μόνο για την πρώτη κατοικία. Αυτό συμβαίνει αναγκαστικά, διότι από τα στοιχεία του Ε9 το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποια είναι η πρώτη κατοικία του κάθε φορολογούμενου ώστε να εφαρμόσει μόνο επ' αυτής αφορολόγητο όριο. Πολύ απλά το Ε9 δεν φωτογραφίζει την πρώτη κατοικία, αλλά μόνο το είδος του ακινήτου.

Αλλαγή πρώτη λοιπόν, δεν μιλάμε πλέον για αφορολόγητο πρώτης κατοικίας. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τώρα ατομικό αφορολόγητο στο σύνολο της αξίας ακίνητης περιουσίας.

Που θα μπει ο πήχης; Υπηρεσιακοί παράγοντες, εμφανίζονται απαισιόδοξοι. Αν το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εισπράξει λεφτά από το φόρο ακινήτων χωρίς να εξαναγκάσει κάποιους ανθρώπους να... πουλήσουν τα σπίτια τους το αφορολόγητο όριο σε ατομικό επίπεδο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20.000-30.000 ευρώ, εκτιμούν. Αν είναι μεγαλύτερο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το νέο φόρο, πολύ απλά θα «εξοντωθούν».

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους δύο ή 2.769.177 φορολογούμενοι (σε σύνολο 5,6 εκατομμυρίων) έχουν ακίνητη περιουσία αξίας έως 50.000 ευρώ. Αν οι αντικειμενικές αξίες μειωθούν μεσοσταθμικά κοντά στο 20%, είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι φορολογούμενοι με μικρής αξίας ακίνητη περιουσία θα ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια.

Αν μοιραστούν 3,2 δισ. ευρώ που βεβαίωσε ο ΕΝΦΙΑ σε 3 εκατομμύρια φορολογούμενους, οι μισοί και παραπάνω θα επαναστατήσουν.

Για να υπάρξει λοιπόν ένα αφορολόγητο της προκοπής, θα πρέπει να μειωθεί και το ύψος των εσόδων που θα βεβαιώσει ο νέος φόρος. Και αν από τα 3,2 δισ. ευρώ, πέσουμε στο 1 δισ. ή στο 1,5 δις ευρώ, γεννάται ένα άλλο ερώτημα: Τα υπόλοιπα ποιοι και πως θα τα πληρώσουν, εφόσον συνεχίσει να ισχύει η ρήση Βαρουφάκη ότι δεν θα ανοίξει τρύπα στον προϋπολογισμό με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Μπορεί να βρει μέσα στο έτος η κυβέρνηση τέτοιου μεγέθους ισοδύναμα χωρίς να έχουν υφεσιακή διάσταση; Αν ναι, μπράβο της Πηγή: euro2day
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ