2015-04-08 05:06:08
Φωτογραφία για Οι ελληνικοί αρχαιολογικοί θησαυροί «γοητεύουν» τους Καναδούς
Πάνω από 100.000 άτομα έχουν επισκεφθεί την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που... εγκαινιάσθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μόντρεαλ, Point a Calliere.

Η έκθεση είναι από τις πιο επιτυχημένες του μουσείου με χιλιάδες επισκέπτες να καταφθάνουν μεμονωμένα ή σε ομάδες από όλα τα σημεία του Μόντρεαλ και του Κεμπέκ, για να θαυμάσουν τους ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που προέρχονται από 23 μουσεία της Ελλάδας.

Ο χώρος προσφέρει μια μαγευτική περιήγηση σε 5.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας, από την εποχή της προϊστορίας μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους, με πρωτότυπα και σπάνια ευρήματα που σκιαγραφούν τη μακραίωνη ιστορία του ελληνικού πολιτισμού μέσα από προσωπικότητες που τη σφράγισαν.

Περισσότερα από 540 αρχαία αντικείμενα - αλλά και κάποια προπλάσματα, εκμαγεία και αντίγραφα - από 22 ελληνικά μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Νομισματικό, το Επιγραφικό, το Μουσείο Ακρόπολης, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, έχουν μεταφερθεί με μεγάλα μέτρα ασφαλείας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.


Τα εκθέματα καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από την προϊστορία ως τους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, η δε διάρθρωση της έκθεσης σε εννέα ενότητες έχει ως στόχο την εξοικείωση του επισκέπτη με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Η έκθεση χωρίζεται σε διάφορες περιόδους:

«Προοίμιο: Ο άνθρωπος στο προϊστορικό Αιγαίο» τιτλοφορείται η πρώτη ενότητα, που επικεντρώνεται σε έργα από τη νεολιθική εποχή στον ελλαδικό χώρο, την παρουσία των Κυκλαδιτών εμπόρων και ναυτικών με ταφικά ευρήματα από την Αμοργό, τη Νάξο και την Πάρο, αλλά και από τον κόσμο των Μινωιτών, που θα αναδείξουν χάλκινα και πήλινα ειδώλια, καραμαϊκά αγγεία, πινακίδες γραμμικής γραφής Α κ.ά.

Αλλά και ο μυκηναϊκός κόσμος δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια έκθεση. «Ο Αγαμέμνων και ο κόσμος των Μυκηναίων», όπως ονομάζεται η δεύτερη ενότητα, επικεντρώνεται όχι μόνον στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν αρχικά με τον μινωικό πολιτισμό, αλλά και στους βασιλικούς λακκοειδείς τάφους των Μυκηνών του 16ου αιώνα, καθώς και στα διοικητικά, οικονομικά και θρησκευτικά κέντρα που αναπτύχθηκαν την περίοδο αυτή στην κυρίως Ελλάδα.

Η ενότητα «Ήρωες και αριστοκράτες» διηγείται κάποια από τα γεγονότα που οδήγησαν στη μετάβαση από το ανάκτορο στην «πόλη-κράτος», στις μετακινήσεις ελληνικών φύλων, στην ίδρυση αποικιών και νέων οικονομικών κέντρων.

Οι επόμενες ενότητες «Αθλητές και Ολυμπιακοί Αγώνες» ή «Κούροι και Κόραι» «μιλούν» από μόνες τους ως προς τη θεματολογία που αναπτύσσουν, το ίδιο και η έκτη ενότητα «Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης», όπου περίοπτη θέση θα έχει το γλυπτό του οπλίτη «Λεωνίδα» (480-470 π. Χ.) από το Μουσείο της Σπάρτης.

Στους Αθηναίους είναι αφιερωμένες οι δύο επόμενες ενότητες («Αθηναίοι και Δημοκρατία» και «Οι Αθηναίοι και τα επιτεύγματά τους»), όπου η δομή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας τεκμηριώνεται από επιγραφές, ανάγλυφα, όστρακα οστρακισμού, δικαστικές ψήφους, νομίσματα και προπλάσματα.

Οι ενότητες 8 και 9 δίνουν έμφαση στη Μακεδονία. Έργα πλαστικής, ζωγραφικής, κοροπλαστικής, κοσμηματοτεχνίας και τορευτικής από τα αρχαιολογικά μουσεία της Θεσσαλονίκης, Αιγών και Πέλλας, αργυρά σκεύη από τον τάφο του Φιλίππου Β΄, χρυσά στεφάνια από τις Αιγές, το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδος και άλλα σημαντικά ευρήματα πλαισιώνουν την πολύ σημαντική ενότητα «Φίλιπππος Β΄ και Μέγας Αλέξανδρος».

Τέλος, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η νέα εποχή των διαδόχων του Μεγάλου Αλέξανδρου παρουσιάζεται στην τελευταία ενότητα «Αυγή ενός νέου κόσμου», όπου εκτίθενται ελληνιστικά ειδώλια από τα αρχαιολογικά Μουσεία της Πέλλας και της Βέροιας.

Σημειώνεται ότι πρωτεργάτες σ’ αυτή την τιτάνια προσπάθεια της διοργάνωσης ήταν από ελληνικής πλευράς ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, Ελευθέριος Αγγελόπουλος, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Πεκ και ο διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας της Οτάβας, Μαρκ Ο Νιλ.

Η έκθεση θα ρίξει αυλαία στο Μόντρεαλ στις 26 Απριλίου 2015 και από εκεί θα μεταφερθεί στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οττάβα, από τις 5 Ιουνίου 2015 έως 12 Οκτωβρίου 2015, ενώ θα ακολουθήσουν το Field Museum στο Σικάγο (24 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Απριλίου 2016) και το Μουσείο National Geographic στην Ουάσιγκτον (26 Μαΐου 2016 έως 9 Οκτωβρίου 2016). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ