2015-04-09 08:11:14
Φωτογραφία για Σε κατ'οίκον περιορισμό ο Σάββας Ξηρός
Ο Σάββας Ξηρός είναι ένας από τους δύο κρατουμένους που θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής διάταξης για την υπό όρους αποφυλάκιση βαρέως ασθενών κρατουμένων, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σήμερα στη Βουλή.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, συγκεκριμένα, είπε ότι στη ρύθμιση, βάσει των υπαρχόντων στοιχείων, εμπίπτει εκτός του Ξηρού και ένας ακόμα, καρκινοπαθής σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειάς του.

«Ο Ξηρός έχει σύμφωνα με διάγνωση διεύθυνσης ΙΚΑ, 98% αναπηρία. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο που δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα. Εχουμε επιπλέον και απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία κρίνει ότι οι προσφερόμενοι όροι νοσοκομειακής περίθαλψης στις ελληνικές φυλακές δεν είναι κατάλληλοι για βαρέως πάσχοντα άτομα» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Αυτή η μετατροπή της εκτέλεσης της ποινής σε κράτηση κατ οίκον, δεν είναι άφεση ή αθώωση. Έχουμε αλλαγή τρόπου έκτισης ποινής» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτοντας ότι «Αυτό σημαίνει ότι η τιμωρία συνεχίζεται. Η μομφή της ελληνικής δικαιοσύνης για ανθρωποκτονίες παραμένει ανεξίτηλη. Δεν υπάρχει ελάφρυνση στίγματος μέσω της ρύθμισης. Η σωματική τιμωρία του ανθρώπου, συνεχίζει στο μέγιστο βαθμό. Να μην μνημονεύσω τις επιμέρους παθήσεις του».


«Να κοιτάξετε στα μάτια όλους μας, κ. Υπουργέ. Εχετε ήσυχη τη συνείδησή σας απέναντι στα θύματα της τρομοκρατίας, τον Μπακογιάννη, τον Μομφεράτο, τον Αξαρλιάν;», αναρωτήθηκε σε μια έντονων τόνων παρέμβασή του ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας παραδοχή εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης πως των επίμαχων διατάξεων δύο φυλακισμένοι, ο Ξηρός και ένας άλλος καρκινοπαθής, θα μπορούν να απελευθερωθούν.

«Η τήρηση του νόμου κάνει τη Δημοκρατία να ξεχωρίζει. Ο Σάββας Ξηρός καταδικάστηκε πέντε φορές σε ισόβια για δολοφονίες αθώων ανθρώπων. Η αναπηρία του προκλήθηκε από τον αυτοτραυματισμό την ώρα που έβαζε βόμβα για να σκοτώσει κι άλλους αθώους| είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό: «Κι εσείς; Πρώτο σας μέλημα, στο πρώτο σας νομοθέτημα, είναι να περάσετε απόλυτα φωτογραφική διάταξη. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο σας μέλημα κ. Υπουργέ; Και, αφού μόνο δύο έγκλειστους καταδικασμένους αφορά η διάταξη, τί σας απαγορεύει να μεριμνήσετε ειδικά εντός φυλακών, ειδικά γι’ αυτούς τους δύο; Δώστε στο Σάββα Ξηρό δυνατότητα, που θα του δίνει αξιοπρεπή εγκλεισμό στις φυλακές χωρίς να παραβιάζεται η απόφαση της δικαιοσύνης. Δεν στέκει σε καμία κριτική η απόφαση να τον απελευθερώνετε». Και ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Το αίτημα της απελευθέρωσής του, είναι στα χείλη εκείνων που καίνε με κουκούλες την Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι ακριβώς γι’ αυτό. Εμείς που είμαστε στην άλλη πλευρά, που είμαστε τα θύματα, δεν κάψαμε αυτοκίνητα, δεν κάναμε καταστροφές. Διαχειριστήκαμε τον μεγάλο πόνο με σεβασμό. Ποιός είναι ο συμβολισμός για την νέα κυβέρνηση»;

Απαντώντας ο κ. Παρασκευόπουλος, αφού εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του στα θύματα της τρομοκρατίας, υποστήριξε ότι δεν έχει «φωτογραφικό» χαρακτήρα η διάταξη. «Δυστυχώς αφορά και άλλα άτομα που πιθανώς μπορεί να βρεθούν στην ίδια θέση στο μέλλον» είπε. «Δεν έχει χαρακτηριστικά απελευθέρωσης η ρύθμιση. Και αφού παραδέχτηκε ότι ο φυλακισμένος τρομοκράτης έχει σοβαρή πάθηση στην όραση ακριβώς εξαιτίας του αυτοτραυματισμού του σε απόπειρα μιας ακόμα τρομοκρατικής ενέργειας, σημείωσε πως αν παραβιάσει τους όρους που τίθενται (για κατ’ οίκον κράτηση-περίθαλψη, θα επιστρέψει στις συνθήκες των φυλακών.

div class="fb-like" data-href="http://www.facebook.com/pages/xespao/218453341501758" data-send="true" data-show-faces="true" data-width="450">
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ