2012-05-03 23:30:15
Φωτογραφία για Ο ανθρώπος που τα βρόντηξε απο την ΙΜΑΚΟ του Κωστόπουλου
Ο συγγραφέας Αντώνης Τσιπιανίτης μιλά στο Cosmo.gr για το νέο θεατρικό έργο που ετοιμάζει, εμπνευσμένος από την Imako και το Lifestyle μιας εποχής που φαίνεται ότι μας έχει πει "αντίο"...

Δημοσιογράφος, συγγραφέας, αρχισυντάκτης... Πολλές ιδιότητες με μια κοινή συνισταμένη: τη γραφή. Τι σε εκφράζει περισσότερο από όλα αυτά και τι θα άφηνες πίσω;

Έχω παρατηρήσει πως τα πράγματα στη ζωή μάς αφήνουν πριν τα αφήσουμε εμείς...Έτσι η δημοσιογραφία με άφησε- όταν απολύθηκα και δεν έβρισκα πουθενά δουλειά -και ο χωρισμός επισημοποιήθηκε όταν διαπίστωσα πως αγαπώ τόσο πολύ το θέατρο που μου είναι αδύνατον πια να επιστρέψω στη δημοσιογραφία, ακόμα κι αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

Τι σε ενέπνευσε να κάνεις την Ιmako θεατρική παράσταση; Ποια στοιχεία πιστεύεις ότι την καθιστούν ιδανικό θεατρικό σκηνικό;

Κάθε επαγγελματικός χώρος είναι μια μεγάλη ‘θεατρική’ σκηνή. Όλοι παίζουμε το θέατρό μας προκειμένου να ‘ενταχθούμε’σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, να επιβιώσουμε και να εξελιχθούμε.


Η Imako όμως ήταν μια ωραία θεατρική σκηνή! Το απολάμβανες να είσαι εκεί και να παίζεις το ρόλο σου. Γι αυτό και εξεπλάγην όταν- και λίγο πριν και μετά την πτώση της- είδα αρκετούς ανθρώπους να φτύνουν αυτό που κάποτε υμνούσαν και υπηρετούσαν.

Και τότε -δεν ξέρω πώς, διότι κανείς δεν γνωρίζει πώς έρχεται η έμπνευση για ένα έργο- μου ήρθε η ιδέα να κάνω, όχι την Imako ειδικά αλλά όλη την υπόθεση του λεγόμενου Lifestyle, θεατρικό έργο στο οποίο κεντρικό πρόσωπο είναι μια καθαρίστρια, η Πελαγία, που δουλεύει στην Imako, και την ώρα που καθαρίζει περνούν από δίπλα της ο Σάκης, η Ελένη, η Άννα Πάντα αναρωτιόμουν τι σκέφτονταν εκείνες οι γυναίκες που καθάριζαν τα γραφεία μας και την ίδια στιγμή άκουγαν και παρατηρούσαν όλα όσα συνέβαιναν εκεί. Με την ιστορία της Πελαγίας, τους δίνω φωνή να μιλήσουν για το Lifestyle από τη δική τους οπτική γωνία.

  Τίτλο έχεις βρει; 

Ναι, θα λέγεται "Η Καθαρίστρια... του Lifestyle".            

Πότε προβλέπεις ότι θα το έχεις ολοκληρώσει; 

Πρώτα ο Θεός, που λένε, μέσα στον Μάιο.

Υπάρχει κάτι που σε δυσκολεύει στη συγγραφή του συγκεκριμένου θεατρικού; 

Έχω διαρκώς κατά νου πως δεν πρέπει να παρασυρθώ και να καταγράψω μια πραγματικότητα έτσι όπως αυτή υπήρξε αλλά να δημιουργήσω μια θεατρική πραγματικότητα με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Διότι ο θεατής της παράστασης θα έρθει να δει θέατρο κι όχι ντοκιμαντέρ... Δεν θα το έλεγα όμως δυσκολία αλλά μάλλον γοητευτική πρόκληση.

Φοβάσαι καθόλου τις αντιδράσεις των συναδέλφων σου ή του ίδιου του Πέτρου Κωστόπουλου; Πώς πιστεύεις ότι θα αντιμετωπίσουν το θέμα; 

Ήδη μου τηλεφώνησαν κάποιοι και κάποιες αναστατωμένοι για το τι θα λέω γι αυτούς. Τους εξήγησα πως στο έργο δεν θα γίνεται αναφορά σε πρόσωπα συναδέλφων δημοσιογράφων, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά επειδή δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον για τον κόσμο, και δεν αφορά τη θεατρική γραφή έτσι κι αλλιώς.

Η Imako αλλά και όλος ο κόσμος του Lifestyle, στα μάτια της Πελαγίας θα φαίνεται σαν μια Ντίσνεϋλαντ. Κάποια στιγμή θα παρασυρθεί να πιστέψει ότι η Ντίσνεϋλαντ αυτή είναι ένας πραγματικός κόσμος, αλλά θα έρθει η στιγμή που θα διαπιστώσει την αλήθεια.

Όσο για τον Πέτρο, θα σας πω πως υπήρξε για όλους εμάς τους δημοσιογράφους  που δουλέψαμε κοντά του, ο καλύτερος εργοδότης στο χώρο των εντύπων. Το ότι στο τέλος υπήρξαν οι γνωστές αντιξοότητες και ταλαιπωρήθηκαν εργαζόμενοι, δεν αναιρεί τα όσα καλά ζήσαμε τόσα χρόνια στην εταιρία του. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που δούλεψα δίπλα στον Πέτρο.

  Πιστεύεις ότι τα περιοδικά που υπηρετούν το Lifestyle "πιέζουν", κατά κάποιον  τρόπο, τον κόσμο να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο (και στην ουσία απρόσιτο) τρόπο ζωής;

Θα μπορούσα να πω πολλά, θα αρκεστώ όμως σε μια φράση της αείμνηστης Μαλβίνας: "Αθώο θύμα δεν υπάρχει". Κανείς δεν πιέζει κανέναν. Ακόμα κι εγώ που έζησα μέσα στην Imako και ήμουν αρχισυντάκτης στο Down Town, δεν ένιωσα από κανέναν την παραμικρή πίεση να ακολουθήσω ένα συγκεκριμένο μοντέλο ζωής και συμπεριφοράς. Ένιωσα όμως κάποιες φορές τον ίδιο μου τον εαυτό να μου υποδεικνύει να αφεθώ να "μεθύσω" για λίγο με το Lifestyle προκειμένου να ξεχάσω κάποια πράγματα της ζωής μου που με άγχωναν και με πίεζαν.

Διότι στην ουσία το Lifestyle είναι να αρνείσαι τον εαυτό σου και να θέλεις να είσαι κάτι άλλο που μπορεί να σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Όταν αυτό γίνεται που και που και για λίγο, δεν υπάρχει πρόβλημα-άνθρωποι είμαστε! Αλλά όταν εξελιχθεί η πλασματική προσωπικότητα σε μόνιμη και εκτοπίσει από το μυαλό μας την πραγματική τότε τα πράγματα σοβαρεύουν...

Το Lifestyle πέθανε; Και αν ναι, από τι;

Κάθε εποχή έχει το Lifestyle της. Και τις ψευδαισθήσεις της. Και πρέπει να τις έχει διότι αλλιώς θα δούμε τη ζωή όπως πραγματικά είναι: η πορεία όλων μας προς το θάνατο μέσα από τον εξευτελισμό της αρρώστιας, της φθοράς και των γηρατειών.

Αν χαλαρώναμε λοιπόν πού και πού με το να αγοράζουμε  ένα φιρμάτο ρούχο και να κάνουμε διακοπές σε κάποιο in νησί, παρακολουθώντας έναν επώνυμο κώλ@ να χαριεντίζεται στην παραλία με ένα επώνυμο βυζί...ε, δεν ήταν και το τέλος του κόσμου! Αρκεί να γινόταν πού και πού. Διότι καλή η Μύκονος, αλλά η Ελλάδα έχει τόσα ωραία μέρη να δει κανείς κι αλίμονο σε όποιον έφαγε τα καλοκαίρια του αποκλειστικά και μόνο στα paradise!

  Και μετά το Lifestyle που ξέραμε τι πιστεύεις ότι θα ακολουθήσει; 

Μα ένα άλλο Lifestyle που θα έρθει να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων τη δεδομένη στιγμή. Δεν χρειάζεται πανικός με αυτή τη λέξη. Δεν είναι αρρώστια. Μια Ντίσνεϋλαντ είναι, όμορφη και χρήσιμη, αρκεί να την αντιμετωπίζουμε σαν ένα ωραίο κι ευχάριστο διάλειμμα από την πραγματική ζωή.

Είσαι αισιόδοξος για το μέλλον;

Όσο ο άνθρωπος έχει την υγεία του, είναι Ύβρις να μην είναι αισιόδοξος!

Info:Ποιος είναι

Ο Αντώνης Τσιπιανίτης, γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την  Αίγυπτο. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών κι εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά.

Έχουν εκδοθεί τρία μυθιστορήματά του. Το 2011 ανέβηκε στη σκηνή το πρώτο του θεατρικό έργο με τον τίτλο "Απολυμένη" και πρωταγωνίστρια την Μαρία Γεωργιάδου. Αυτή τη στιγμή (και μέχρι 29 Απριλίου) παίζεται στο θέατρο Βασιλάκου το έργο του "Η πόρνη από πάνω" με την Κατερίνα Διδασκάλου. Τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι παραστάσεις του  έργου του με τον τίτλο "Βασανίζομαι" που είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο γκράφιτι. Ήρωας του έργου είναι αυτός που βγαίνει τις νύχτες στην Αθήνα και γράφει στους τοίχους "Βασανίζομαι".
planet-greece
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ