2015-04-09 20:36:04
Φωτογραφία για ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Λαγκάρντ: Πήρα τα χρήματα μου

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τις 24 Απριλίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Bloomberg από το Παρίσι.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν ψάχνει λύση στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα εκτός Ευρώπης. Ερωτηθείς για το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο υπουργός Οικονομίας διέψευσε ότι συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το σχέδιο στήριξης της χώρας πρέπει να συμφωνηθεί εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ψάχνει λύση εκτός Ευρώπης για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι προχωρούν αρκετά καλά, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ αισιόδοξος πως θα υπάρξει μία συμφωνία με τους εταίρους μέχρι τις 24 Απριλίου, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών. 


Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε σίγουρος ότι οι δεσμοί εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη έχουν γίνει ισχυρότεροι πλέον, ενώ επεσήμανε ότι η όποια συμφωνία πρέπει να είναι θετική, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, η οποία χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο και βιώσιμο σχέδιο.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΟΟΣΑ στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για την αναζήτηση «Νέων Οικονομικών Σκέψεων», ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι υπάρχει έλλειψη ευελιξίας στα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης. Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, η οποία σχεδιάσθηκε στη βάση «των απόλυτα ανεξάρτητων χρεών και απόλυτα ανεξάρτητων τραπεζικών συστημάτων».

«Πολλοί από εμάς» εξήγησε, «εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την ορθότητα αυτού του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, από το 1999. Επί της ουσίας πρόκειται για μια αρχιτεκτονική με την οποία για να λειτουργήσουμε πρέπει να έχουμε τους τραπεζικούς τομείς διαχωρισμένους, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να έχουμε ενωμένες τις ικανότητές τους, ώστε να γίνεται ανακύκλωση των υπηρεσιών τους, σε αυτό που κατά κανόνα είναι μια νομισματική ένωση». Ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε ότι η κρίση συνέβαλε ώστε να «επανασχεδιασθούν ορισμένα πολύ σημαντικά τμήματα του αρχιτεκτονικού σχεδίου της ευρωζώνης».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που ο ίδιος σήμερα ως υπουργός Οικονομικών διεξάγει για την εξασφάλιση της ρευστότητας της Ελλάδας, εξήγησε ότι η χώρα «κατά έναν τραγικό τρόπο» βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2012, οπότε έπρεπε να αποπληρώσει έντοκα γραμμάτια από παλαιό λογαριασμό προς την ΕΚΤ επί προεδρίας Τρισέ. Ο υπουργός διηγήθηκε την περιπλοκότητα τού συστήματος προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ.

Σε συζήτηση με τον οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για δέσμευση της κυβέρνησης να μην επιστρέψει σε πρωτογενή ελλείμματα και για την πρόθεσή της για επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εναντιωθεί στην πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων» είπε, «Έχει όμως υποσχεθεί ότι δεν θα ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, και κατά τη διάρκεια του τετραμήνου που έχει ορισθεί με το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου δεν θα επανεξετάσει παρά μόνο ορισμένες προσφορές». Δήλωσε επίσης ότι η επιλογή της Αθήνας είναι οι κοινοπραξίες δημοσίου με ιδιώτες.

Σε ερωτήματα για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τη θέληση της Ελλάδας να συζητήσει με τους εταίρους μια ιεραρχία στις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και τον σχεδιασμό νομοσχεδίων που θα προωθηθούν στη Βουλή, «ώστε να ξέρουμε τι θα κάνουμε τα επόμενα 4, 3, 2 χρόνια, και όχι μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα» υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Λαγκάρντ: Πήρα τα χρήματα μου

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα αποπλήρωσε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οφειλόμενο ποσό για τον Απρίλιο στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξής της, όπως επιβεβαίωσε η γενική διευθύντρια του θεσμού Κριστίν Λαγκάρντ. ''Εισέπραξα τα χρήματά μου'', δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ, ερωτηθείσα σχετικά κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Ουάσινγκτον. Η Αθήνα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έδωσε στην Τράπεζα της Ελλάδας εντολή να μεταφέρει στο ΔΝΤ ένα ποσό ύψους 459 εκατ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να πάψουν τα λόγια και να επιταχύνει η δουλειά έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα Μ. Πέμπτη, στο Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council) στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα, εμφανίσθηκε δεκτική στο να επιδειχθεί σεβασμός σε πολιτικές δεσμεύσεις που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Ερωτηθείσα για την συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη η κα Λαγκάρντ δεν υπεισήρθε σε λεπτομέρειες, αλλά ήταν ξεκάθαρη ως προς το τι πρέπει να γίνει. 

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Τι είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει τώρα; Να σταματήσουμε τα λόγια και να προχωρήσουμε την δουλειά. Πρέπει οι ελληνικές αρχές, μαζί με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών, όπως τους λέμε τώρα, να κάτσουν κάτω, να προχωρήσουν την δουλειά, και να επικεντρώσουν στον στόχο: τι πρέπει να γίνει για το καλό της Ελλάδας, το οποίο είναι η αποκατάσταση της οικονομίας και η σταθεροποίησή της. Κάνοντας αυτό θα επανακτήσουν και θα εγκαθιδρύσουν ξανά την εθνική κυριαρχία της χώρας».

Η ίδια ξεκαθάρισε πως θα επιδειχθεί διάθεση σεβασμού κάποιων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα, χωρίς όμως να υπάρξουν αποκλίσεις από τα μέτρα που θα πετύχουν τους στόχους του ελληνικού προγράμματος. «Από την πλευρά μας είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, οπουδήποτε, στην Αθηνά, στις Βρυξέλλες ή στην Ουάσινγκτον να βοηθήσουμε πραγματικά τη χώρα να περιηγηθεί μέσα από μέτρα που θα αποδώσουν τους στόχους του προγράμματος, σεβόμενοι παράλληλα κάποιες από τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια του πολιτικού κύκλου» είπε. Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στις δυσκολίες της προσαρμογής αυτής: «Είναι ένα δύσκολο μονοπάτι, αλλά πρέπει να περπατηθεί για να βελτιωθεί η κατάσταση», ξεκαθάρισε.

Αναφερόμενη στην Ευρωζώνη η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις χώρων που ξεκίνησαν να κάνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά ενδεχομένως να μην τις προχωρήσουν με «θέρμη», καθώς τις ευνοεί το φθηνό πετρέλαιο, οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η ίδια ανεγνώρισε πως αυτό το περιβάλλον δεν ευνοεί την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ωστόσο είπε πως ήταν «απελπισία» να μη γίνουν αυτές.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ