2015-04-11 15:53:06
Φωτογραφία για Πάτρα: Τι αλλάζει φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ
Το "στίγμα" που θέλει να δώσει από φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή. Όπως αναφέρει θέλει "στίγμα λαϊκής ανάτασης, αγωνιστικότητας, λαϊκής συμμετοχής, διεθνούς αλληλεγγύης", ενώ το καλλιτεχνικό δυναμικό που θα λάβει μέρος, βασίζεται σε τρεις πυλώνες, με πρώτο την υποδομή του Δήμου, αλλά και διακεκριμένους καλλιτέχνες.

Επιπλέον παρουσιάζονται οι παράλληλες δράσεις που στοχεύει να εντάξει στο θεσμό, ενώ καθιερώνεται πολιτική χαμηλότερου εισιτηρίου. Το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος Απριλίου.

Αναλυτικά:

"Στο κείμενο της Πολιτικής Πολιτισμού που είχε δοθεί σε όλες τις παρατάξεις στις αρχές Φλεβάρη, εισηγούμασταν, γενικά για την πολιτική της Δημοτικής Αρχής στον Πολιτισμό:

«Βασικός στόχος της πολιτιστικής δραστηριότητας του Δήμου είναι να συμβάλλει στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη του αισθητικού, πολιτιστικού επιπέδου πλατειών λαϊκών στρωμάτων, που παραμένουν αποκλεισμένα από την αληθινή, την κοινωνικά «χρήσιμη» τέχνη και ψυχαγωγία φέρνοντάς τα σε επαφή με ό,τι πιο προοδευτικό και ζωντανό διαθέτει η εγχώρια -ακόμη και η διεθνής- καλλιτεχνική και πνευματική παραγωγή, αλλά και με την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας καθώς και προγραμμάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα:

Να προβληθεί η τέχνη που βρίσκεται σε διάσταση με την εμπορευματοποιημένη, αστική τέχνη και τα πολιτιστικά υποπροϊόντα της, ιδιαίτερα η ριζοσπαστικοποιημένη τέχνη, που αμφισβητεί τις κυρίαρχες αξίες και υπηρετεί το τεράστιο πλέγμα των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών.Να καταβληθεί προσπάθεια για πολιτιστική πολυμορφία και να αντιπροσωπευθούν αν είναι δυνατόν όλα τα είδη της τέχνης, μουσική, εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφος, χορός, φωτογραφία κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό από το πολιτιστικό πρόγραμμα του δήμου δεν πρέπει να λείπει κανένα τμήμα του «άλλου» πολιτισμού, του λαϊκού
. Γι’ αυτό στηρίζει και αναπτύσσει δημιουργικά και τη λαϊκή παραδοσιακή τέχνη σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν τα πιο εξελίξιμα, ριζοσπαστικά στοιχεία της, σε αντιπαράθεση με τη νόθευσή της με φολκλοριστικά και ψευτοπανηγυριώτικα υποκατάστατα.

Και οι διεθνικές εστίες λαϊκής αγωνιστικής τέχνης πρέπει να βρίσκονται στον προσανατολισμό της πολιτιστικής δραστηριότητας του Δήμου».

Το στίγμα που θέλουμε να δώσει το Διεθνές Φεστιβάλ είναι στίγμα λαϊκής ανάτασης, αγωνιστικότητας, λαϊκής συμμετοχής, διεθνούς αλληλεγγύης, διατηρώντας υψηλότατο καλλιτεχνικό επίπεδο. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής θα είναι μέσα Ιουνίου με τέλος Ιουλίου.

Όσον αφορά το καλλιτεχνικό δυναμικό, βασιζόμαστε σε τρεις πυλώνες:

Η υποδομή του ίδιου του Δήμου (Δημοτικό Ωδείο, Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, ΔΗΠΕΘΕ, Χορευτικό Δήμου κ.λπ.)Ντόπιο δυναμικό, επαγγελματικό και ερασιτεχνικό, φορείς και μεμονωμένοι καλλιτέχνες, ειδικά νέοι, ενδεχομένως σε συνεργασία με καταξιωμένους (πατρινοί και των γειτονικών δήμων)Καταξιωμένοι, επιλεγμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δράσεις που εντάσσονται στο Διεθνές Φεστιβάλ:

Το βασικό πρόγραμμα στο Αρχαίο Ωδείο, κυρίως συναυλιακόΕνότητα Τζαζ και Τζίπσυ Τζαζ στο Παλαιό Δημοτικό ΝοσοκομείοΕνότητα Θεάτρου (μετάκληση παραγωγής και ΔΗΠΕΘΕ)Ενότητα ΚινηματογράφουΔιεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών (το Σεπτέμβρη)

Χώροι που αξιοποιούμε:

Αρχαίο ΩδείοΑίθριο Παλαιού Δημοτικού ΝοσοκομείουΕνδεχομένως, Κάστρο ΠάτραςΕνδεχομένως, Κάστρο ΡίουΕνδεχομένως χώροι σε γειτονιές ή στην πλαζ της ΑγυιάςΕφεδρικά, σε περίπτωση κακοκαιρίας, την Αίγλη.

Θέλουμε να καθιερώσουμε, σε βάθος πενταετίας, θεσμούς πολιτισμού για την πόλη μας, ενταγμένους στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ, ως παράλληλες δράσεις:

Μήνας πατρινών δημιουργών, όλων των γενών της τέχνηςΦεστιβάλ γειτονιών και πολιτιστικών συλλόγωνΦεστιβάλ ερασιτεχνικών θεάτρων

Ξεκινάμε φέτος με πιλοτικές δράσεις μικρότερης κλίμακας, ανιχνεύοντας το έδαφος και το ενδιαφέρον γι' αυτούς τους θεσμούς.

Καθιερώνουμε πολιτική χαμηλότερου εισιτηρίου, ανάλογα και με τον προϋπολογισμό της κάθε παράστασης, δίνοντας τη δυνατότητα σε λαϊκά στρώματα να έρθουν σε επαφή με το Διεθνές Φεστιβάλ. Στόχος είναι η πλειοψηφία των παραστάσεων να είναι “ισοσκελισμένες”, δηλαδή τα έσοδα από τα εισιτήρια να ισοσκελίζονται με τα έξοδα της κάθε εκδήλωσης. Περιορίζουμε δραστικά τις “προσκλήσεις”, παράλληλα δίνοντας αριθμό εισιτηρίων στον Κοινωνικό Οργανισμό.

Είμαστε ήδη σε πορεία οριστικοποίησης του προγράμματος, έχοντας «κλείσει» εκδηλώσεις, παράλληλα βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με καλλιτέχνες και εξετάζουμε τις προτάσεις που έχουμε δεχτεί. Το πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί και θα δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος του Απρίλη.

Διεκδικούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκτακτη επιχορήγηση ύψους 50.000 ευρώ, για το θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ, που φέτος μάλιστα γίνεται 30 ετών. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στο λαό της Πάτρας ψυχαγωγία και καλλιτεχνικό επίπεδο υψηλού επιπέδου".
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ