2015-04-17 02:37:05
Φωτογραφία για Ποιοι και γιατί ξέχασαν την λαβωμένη Κεφαλονιά;
Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τους δύο μεγάλους σεισμούς που ταρακούνησαν την υπέροχη Κεφαλονιά στις αρχές του 2014 αλλά ακόμη και σήμερα η μετακίνηση εντός του νησιού είναι μία... οδύσσεια τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες που μετά την περσινή καταστροφή είναι ολοένα και λιγότεροι. Κατά την επίσκεψή μας για το ΠΑΣΧΑ στο πανέμορφο νησί του Ιονίου, διαπιστώσαμε και εμείς ότι η περιοχή έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού καθώς για να μετακινηθεί κανείς χρειάζεται ώρες πλέον μιας και οι δρόμοι που θα πάρει είναι ορεινοί, δύσβατοι και σε πολλές περιπτώσεις χωμάτινοι.

Ήταν 26 Ιανουαρίου του περασμένου έτους, όταν 6,1 Ρίχτερ σκόρπισαν τον τρόμο στο νησί, ενώ λίγες ημέρες μετά, στις 3 Φεβρουαρίου, 5,8 Ρίχτερ ισοπέδωσαν ότι δεν είχε πέσει με τον πρώτο σεισμό. Ένα χρόνο και 3 μήνες μετά η κατάσταση δεν είναι καλύτερη με το νησί να μετρά ακόμη πληγές και την καθημερινότητα ένα είναι εξαιρετικά δύσκολη.


Τα σπίτια που κρίθηκαν κατεδαφιστέα λόγω των ζημιών που υπέστησαν είναι πάνω από 230. Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων πραγματοποίησε περισσότερες από 3.000 αυτοψίες στους δευτεροβάθμιους ελέγχους, εκ των οποίων 1266 έδειξαν «πράσινα» και 1.321 «κίτρινα» κτήρια.

Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα σχεδόν για όλο το νησί αλλά κυρίως στην χερσόνησο της Παλλικής είναι ότι δεν έχει προχωρήσει η αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Η μετακίνηση εντός του νησιού είναι μία οδύσσεια τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες που μετά την περσινή καταστροφή είναι ολοένα και λιγότεροι, χτυπώντας ανελέητα το τουριστικό κύμα της Κεφαλονιάς. Κατά την επίσκεψή μας για το ΠΑΣΧΑ στο πανέμορφο νησί του Ιονίου, διαπιστώσαμε και εμείς ότι η περιοχή έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού με τους δρόμους να θυμίζουν Ουγκάντα και τις αποστάσεις να μοιάζουν τεράστιες αφού για να μετακινηθεί κανείς χρειάζεται ώρες πλέον μιας και οι δρόμοι που θα πάρει είναι ορεινοί, δύσβατοι και σε πολλές περιπτώσεις χωμάτινοι. Και εύλογα αναρτιέται κανείς, πότε θα γίνουν τα έργα στην Κεφαλονιά; Σε τι ωφέλησαν το νησί οι επισκέψεις πρωθυπουργού, υπουργών, επικεφαλής αντιπολίτευσης και ολόκληρου στρατού πολιτικών όταν το νησί επλήγη από τον μεγάλο σεισμό τον περασμένο Γενάρη; Θα χαθεί και η φετινή καλοκαιρινή σαιζόν; Τι θα γίνει με όσους έχασαν σπίτια αλλά υπόκεινται και σε τεράστια οικονομική ζημιά μιας και οι τουριστικές τους επιχειρήσεις βουλιάζουν;

Οι φωτογραφίες που τραβήξαμε το ΠΑΣΧΑ στο νησί δείχνουν καθαρά ότι κανένα έργο δεν έχει τελειώσει και πως οι δρόμοι έχουν μείνει στη μέση Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο πρώτο Θέμα, ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρο Παρίσης, δήλωσε πως κατά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, που επισκέφθηκε την Κεφαλονιά την 25η Μαρτίου ανέφερε: «με διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν τα χρήματα για τις κατεδαφίσεις και αυτά που δικαιούνται οι πληγέντες». Όσον αφορά στα έντονα προβλήματα που παρουσιάζει το οδικό δίκτυο, ο δήμαρχος Κεφαλονιάς τόνισε πως ήδη έχουν γίνει ορισμένα έργα κι όλα προχωράνε, ώστε να είναι τα πάντα έτοιμα μέχρι το καλοκαίρι. «Φτιάξαμε τη λεκάνη προστασίας στις Βραχομάζες στην παραλία του Μύρτου. Αυτή ήταν η πρώτη φάση του προστατευτικού έργου, ώστε να μην πέσουν οι βράχοι και κινδυνεύσουν ζωές. Σε εξέλιξη βρίσκονται, ακόμη, τα έργα στο δρόμο που συνδέει το Ληξούρι με το Αργοστόλι. Το ίδιο συμβαίνει και με το λιμάνι Ληξουρίου που προχωράει η δεύτερη φάση αποκατάστασής του, αλλά και με το λιμάνι Αργοστολίου. Μέχρι τον Ιούνιο αναμένουμε όλα να ολοκληρωθούν», σημείωσε ο κ. Παρίσης, προσθέτοντας πως «ελπίζουμε να είναι όλα έτοιμα για το καλοκαίρι και να υποδεχτούμε τους τουρίστες χωρίς προβλήματα στο οδικό δίκτυο», αλλά και ότι «η Κεφαλονιά έχει μάθει να ζει με τους σεισμούς της».

Είμαστε στα μέσα Απριλίου και εργολαβία στην Κεφαλονιά δεν είδαμε, μακάρι ο δήμαρχος να δικαιωθεί και πριν το καλοκαίρι να έχουν αποκατασταθεί σπίτια και δρόμοι.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ